EXCLUSIV pentru STIRI BOTOSANI: Mihaela IOANOVICI COGALNICEANU, diplomat al Romaniei la Madrid, in sprijinul botosanenilor!

EXCLUSIV pentru STIRI BOTOSANI: Mihaela IOANOVICI COGALNICEANU, diplomat al Romaniei la Madrid, in sprijinul botosanenilor!

 Mihaela IOANOVICI COGALNICEANU, o botosaneanca in diplomatia romaneasca  

Atasat al Romaniei pe probleme de Munca la Ambasada din Spania, Madrid, botosaneanca Mihaela Ioanovici Cogalniceanu se alatura demersului nostru de a crea si mentine o comunitate a romanilor, indiferent de coltul de lume in care vietuieste fiecare dintre noi. Fost director al Directiei Judetene de Asistenta Sociala pentru Adulti Botosani, Mihaela Ioanovici Cogalniceanu vine in sprijinul romanilor din Spania, a caror situatie pare sa devina din ce in ce mai incurcata odata cu trecerea in anul 2009.

In Spania, in plina criza economica, romanii asteapta cu infrigurare ridicarea restrictiei (moratoriului) dreptului de munca. Dintre cei aproape 800.000 de romani aflati in Spania, doar 250.000 contribuie la asigurarile sociale. In data de 1 ianuarie 2007, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a adus romanilor cateva drepturi, cateva indatoriri, dar, din pacate, si anumite restrictii.

Noi, romanii, ca si cetateni comunitari, avem drept la libera circulatie in spatiul Uniunii Europene si drept de rezidenta, dar, in anumite tari, dreptul la munca a fost restrictionat in totalitate sau pe anumite profesii si meserii. Spania este una dintre tarile care au impus o perioada de 2 ani (pana la 1 ianuarie 2009) de amanare a dreptului de munca pentru cetatenii romani si bulgari.

In prezent, aceasta este problema a sute de mii de romani pe care momentul integrarii nu i-a prins cu un contract de munca pe perioada nedeterminata mai veche de un an. Hotararea de suspendare sau de prelungire a acestei amanari a dreptului de munca este decizia guvernului spaniol.

Asteptam sedinta Consiliului de Ministri, care a intarziat pana in ultima luna a anului luarea acestei decizii, deoarece parerile sunt impartite. Din discutiile purtate cu Secretarul de Stat pe Imigratie si Emigratie, a reiesit ca exista voci care recunosc ca moratoriul nu a rezolvat nicidecum problema, ci dimpotriva.

Romanii au continuat sa munceasca la negru, iar pentru statul spaniol a fost o pierdere, pentru ca acestia nu au contribuit la asigurarile sociale. De asemenea, este un fapt dovedit ca, de multe ori, un angajator spaniol a preferat sa angajeze cetateni romani decat cetateni spanioli, lucru perfect posibil si legal, numai ca procedura este putin mai complicata, implicand si o perioada de asteptare de pana la 3 luni.

La luarea unei decizii, guvernul spaniol se consulta cu multi actori interesati direct, printre care si sindicatele. Presiunea sindicatelor este mare, au un cuvant greu de spus pe acest subiect, motiv pentru care decizia a fost amanata pana in ultimul moment.

Mi s-au adresat si multi botosaneni care s-ar intoarce in tara, dar care imi cer garantii pentru gasirea unui loc de munca stabil, si, daca s-ar putea, remunerat la acelasi nivel ca in Spania.

Acestia trebuie sa stie ca in cadrul fiecarei Agentii Judetene de Ocupare a Fortei de Munca exista cate un EURES consilier, care ii poate ajuta in acest sens. Am colaborat cu organizatii care, cu ajutorul acestor EURES consilieri, au reusit sa trimita romani acasa, cunoscand dinainte de plecarea din Spania conditiile contractuale si chiar salariul. In luna octombrie am avut 14 romani intorsi acasa in acest mod.

Asteptam cu interes hotararea guvernului spaniol, iar daca acesta va hotari sa prelungeasca perioada de amanare a dreptului de munca pentru romani, va voi putea da informatii despre modalitatile prin care concetatenii nostri pot munci legal in Spania, chiar si in aceste conditii.

Sarbatori fericite!

 

Mihaela IOANOVICI COGALNICEANU,

Atasat al Romaniei pe probleme de munca la Ambasada din Spania, Madrid

Fost director al Directiei Judetene de Asistenta Sociala pentru Adulti Botosani

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea cartilor "arestate". ​De ce Securitatea se temea de scriitori?

astăzi, 08:33
115

Coordonator stiintific in cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii CNSAS, psihologul Cristina Anisescu crede ca acest proces verbal a fost pur si simplu intocmit pentru a nu ...

Accident pe strada Ion Pillat: Un șofer a distrus intrarea într-o scară de bloc!

astăzi, 08:24
1096

Zeci de curioși, sâmbătă seara, la un accident neobișnuit petrecut pe strada Ion Pillat din municipiul Botoșani. Un autoturism înmatriculat în Anglia, al cărui șofer a pierdut...

Pogorârea Sfântului Duh. Mitropolitul Bartolomeu Anania, predică la sărbătoarea Rusaliilor - VIDEO

Sâmbătă, 26 Mai 2018
376

La zece zile dupa Inaltarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Invierea Sa, praznuim Rusaliile - Pogorarea Sfantului Duh, cunoscuta si sub denumirea de Cincizecime. Anul acesta praznuim Pogora...