Circ politic în ședința de CL la Botoșani, Cosmin Andrei deranjat de limbajul unui consilier. „Mai vociferează colegii mei din partea dreaptă...” (video)

Sala de ședințe a Consiliului Local a Primăriei municipiului Botoșani îmbracă din ce în ce mai mult o haină asemănătoare unui front de luptă politică, nicidecum una administrativă.

Circ politic în ședința de CL la Botoșani, Cosmin Andrei deranjat de limbajul unui consilier. „Mai vociferează colegii mei din partea dreaptă...” (video)

Joi, 25 aprilie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local a Primăriei municipiului Botoșani. Lupta electorală care bate la ușă i-a făcut pe aleșii locali să se trezească din scaune și să prindă glas.

„Consider că Botoșaniul nu este un oraș sigur”

În partea de început, dedicată interpelărilor consilierilor locali, Cosmin Andrei, primarul în funcție al municipiului Botoșani, a avut o reacție acidă la declarațiile aleșilor.

Având în vedere că alegerile de acum patru ani de zile s-au desfășurat în toamnă, și mandatul primarului tot în toamnă se încheie. Atunci a fost o situație mai deosebită, deoarece era pandemia de Covid-19.

Cu toate acestea, o parte dintre consilierii locali au făcut referire în cadrul interpelărilor că mandatul edilului șef ar fi pe final. De exemplu, Eugen Țurcanu și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că în aproximativ patru ani de mandat de consilier local doar o singură dată s-a întrunit Comisia de Ordine Publică, iar Botoșaniul nu ar fi deloc unul dintre cele mai sigure orașe.

În acest mandat am fost desemnat de către Consiliul Local să fac parte din Comisia de Ordine Publică, alături de consilierul Marcel Gheorghiță și domnul Buliga. O singură dată ne-am întrunit și atunci tot după vreo trei, patru interpelări ale subsemnatului. De aceea, vă rog pe final de mandat să faceți un efort totuși să chemați această comisie pentru a discuta problemele de ordine publică la sfârșitul unui mandat. Consider că Botoșaniul nu este un oraș sigur, pentru că nu consider că aici ați eradicat toate problemele, ci doar ați evitat și ați fugit de orice discuție cu membrii consiliului local, ai Poliției Române și ai Poliției Locale”, a declarat Eugen Țurcanu, consilier local din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani.

Pe lângă asta, Eugen Țurcanu i-a atras atenția primarului că trebuie reparate trotuarele care duc spre Cornișa, dacă strada Pacea a fost totuși asfaltată.

Dacă tot s-a asfaltat tronsonul între George Enescu și Sucevei, așa cum s-a asfaltat, vă solicit să terminați și trotuarele. V-am spus de atâtea ori că trotuarele sunt sparte, rupte și mare parte din populație când merge spre zona Cornișa își rupe picioarele pe acele trotuare. Dacă tot am reușit să asfaltăm bucățica aia măcar să reparăm trotuarele care duc spre Cornișa...”, a spus Eugen Țurcanu, ulterior fiind întrerupt de Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoșani.

„Colegii din partea stângă a mesei nu iau atitudine față de limbajul grobian al colegului Țurcanu”

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, s-a arătat deranjat de faptul că unii consilieri locali afirmă că mandatul este pe final, deși acesta se încheie abia în toamnă.

Voi începe să răspund acestor interpelări, dar nu fără a face o remarcă pentru că suntem înaintea alegerilor, nu la final de mandat. Multe dintre interpelări s-au referit la finalul mandatului. Finalul mandatului este luna octombrie. Din acest mandat al meu și al dumneavoastră au trecut trei ani și cinci luni”, a declarat Cosmin Andrei.

Mai mult decât atât, edilul șef al Botoșaniului le-a atras atenția colegilor din Consiliul Local, care sunt profesori, doctori sau directori, că nu iau nicio atitudine față de limbajul lui Eugen Țurcanu.

În acest mandat sunt uimit, colegii din partea stângă a mesei nu iau atitudine la limbajul grobian al colegului Țurcanu. Profesori, doctori, directori. Mai vociferează colegii mei din partea dreaptă când sunt invenctive. Puteam păstra un limbaj decent măcar aici. Eu vă respect din respect, dar să știți că limbajul nu este unul demn de Consiliul Local”, a completat Cosmin Andrei.

„În acest mandat am fost făcută de atâtea ori nesimțită”

La scurt timp după intervențiile primarului Cosmin Andrei și ale celorlalți consilieri, care vorbeau unul peste altul, a intervenit și Cristina Lupașcu. Aceasta a făcut un apel către ceilalți colegi să recurgă la respect față de cel care vorbește, măcar în ultimele câteva luni de mandat câte au mai rămas.

„Domnule primar, vreau să vă spun doar atât. La început am apreciat faptul că ați solicitat și ați spus că atâtea cadre didactice iau atitudine în momentul în care se folosesc expresii care nu ar trebui să se găsească în Consiliul Local. În momentul în care vă exprimați că «Luați fițuica asta și plecați către botoșăneni...» este foarte clar că este în aceeași zonă în care s-a dus totdeauna acest limbaj. La mine se încheie partea de mandat de consilier local, dar în acest mandat am fost făcută de atâtea ori nesimțită încât chiar mi-aș dori ca în ultima perioadă să reușim să ne respectăm. Folosim cuvinte îmbrăcate frumos, dar ajungem tot acolo. Faptul că de fiecare dată când vorbim, indiferent de ce spune unul, suntem datori să îl ascultăm. Vă rog, dragi colegi de la PSD să încercați să faceți acest lucru, măcar în ultima perioadă să respectăm acest mandat”, a declarat Cristina Lupașcu.

Lupașcu Cristina, consilier local din partea PNL nici nu a reușit să își termine fraza că a fost întreruptă de Bogdan Buhăianu, care i-a atras atenția că până acum nu i-a făcut nicio observație lui Eugen Țurcanu.

„Nu i-ați făcut o dată observații și ne faceți nouă acum. Nu suntem la școală...”, a spus Bogdan Buhăianu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1059

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9559

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1303

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...