Profesionist de marcă și un medic de excepție, Ladislau Szente a fost director al Maternității Botoșani aproape 12 ani.
Născut la 3 ianuarie 1952, la Târgu Mureș, medicul Ladislau Szente, cum îl știu botosanenii, Szente-Lianopolos Ladislau-Bela, după numele său complet, a fost unul dintre cei mai longevivi șefi de spitale din Botoșani, dar și unul dintre cei mai cunoscuți medici de pe aceste meleaguri.
Dincolo de profesionalismul de care a dat dovadă în cei peste 30 de ani de medicină, doctorul Szente a adus la Botoșani spiritul ardeleanului pus pe treabă, dar o treabă minuțioasă, pe îndelete și de calitate.
A adus pe lume copiii a mii de botoșăneni, a păstorit unul dintre cele mai mari spitale, cel de Obstetrică și Ginecologie Botoșani.
Venit din Târgu Mureș după absolvirea Facultății de Medicină, repartizat în urmă cu mai bine de 30 de ani într-un spital din Nicolae Bălcescu, județul Botoșani, medicul Ladislau Szente a acceptat provocarea și a rezistat, mai ales că, în doar câțiva ani, i s-a alăturat la Botoșani și doamna Păunița Lianopolos, o grecoaică refugiată în Moldova. Amândoi medici, amândoi tineri și răbdători, au învățat să trăiască într-o Moldova chinuită, într-un Botoșani la limita sărăciei și sub nivelul unei Românii și așa fărămițată de comunism. Multe orori au văzut tinerii medici în acei ani, când legile foarte drastice în legătură cu avortul le determinau pe femei să apeleze la metode empirice. Metode care, nu de puține ori, le aduceau moartea.
În 1988, la 11 ani după ce a sosit în Moldova, la Nicolae Bălcescu, Ladislau Szente devenea medic specialist ginecolog al Maternității Botoșani.
În 1998 a devenit medic primar și director al spitalului, apoi, după noile reglementări, din 2006, manager al spitalului, funcție deținută până în ziua în care a părăsit acesta lume.
S-a stins din viață fulgerător, pe 17 aprilie 2009, la vârsta de 57 de ani.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!