15 ani de la plecarea în veșnicie a medicului Ladislau Szente

Medicul Ladislau Szente s-a stins din viață pe 17 aprilie 2009, într-o perioadă în care se pregătea să se dedice profesional pacientelor bolnave de cancer. Nu a mai apucat, pentru că inima să nu a mai rezistat.

15 ani de la plecarea în veșnicie a medicului Ladislau Szente

 Medicul Ladislau Szente  

Profesionist de marcă și un medic de excepție, Ladislau Szente a fost director al Maternității Botoșani aproape 12 ani.

Născut la 3 ianuarie 1952, la Târgu Mureș, medicul Ladislau Szente, cum îl știu botosanenii, Szente-Lianopolos Ladislau-Bela, după numele său complet, a fost unul dintre cei mai longevivi șefi de spitale din Botoșani, dar și unul dintre cei mai cunoscuți medici de pe aceste meleaguri.

Dincolo de profesionalismul de care a dat dovadă în cei peste 30 de ani de medicină, doctorul Szente a adus la Botoșani spiritul ardeleanului pus pe treabă, dar o treabă minuțioasă, pe îndelete și de calitate.

A adus pe lume copiii a mii de botoșăneni, a păstorit unul dintre cele mai mari spitale, cel de Obstetrică și Ginecologie Botoșani.

Venit din Târgu Mureș după absolvirea Facultății de Medicină, repartizat în urmă cu mai bine de 30 de ani într-un spital din Nicolae Bălcescu, județul Botoșani, medicul Ladislau Szente a acceptat provocarea și a rezistat, mai ales că, în doar câțiva ani, i s-a alăturat la Botoșani și doamna Păunița Lianopolos, o grecoaică refugiată în Moldova. Amândoi medici, amândoi tineri și răbdători, au învățat să trăiască într-o Moldova chinuită, într-un Botoșani la limita sărăciei și sub nivelul unei Românii și așa fărămițată de comunism. Multe orori au văzut tinerii medici în acei ani, când legile foarte drastice în legătură cu avortul le determinau pe femei să apeleze la metode empirice. Metode care, nu de puține ori, le aduceau moartea.

În 1988, la 11 ani după ce a sosit în Moldova, la Nicolae Bălcescu, Ladislau Szente devenea medic specialist ginecolog al Maternității Botoșani.

În 1998 a devenit medic primar și director al spitalului, apoi, după noile reglementări, din 2006, manager al spitalului, funcție deținută până în ziua în care a părăsit acesta lume.

S-a stins din viață fulgerător, pe 17 aprilie 2009, la vârsta de 57 de ani.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean dat în urmărire după o condamnare pentru afaceri cu droguri! (Foto)

astăzi, 13:40
67

Florin Zaharia, cu domiciliul în localitatea Hudești, județul Botoșani, a fost condamnat pentru infracțiuni la regimul stupefiantelor.Astfel, pe 25 aprilie 2024, Tribunalul Botosani a em...

Copiii dintr-o parohie din Botoșani au primit încălțăminte de la studenții din Iași! (Foto)

astăzi, 13:21
78

În data de 21 aprilie, copiii și tinerii Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitatea Pleșani, județul Botoșani, au primit vizita studenților de la Colegiul &b...

Se caută medic pentru un compartiment important de la Spitalul „Mavromati”, concursul se susține la Iași!

astăzi, 12:52
137

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani anunță scoaterea la concurs a unui post vacant.Este vorba despre un post de medic specialist pe specialitatea hematologie, d...