Necazul unei botoșănence: ”De câteva luni, fiica mea în vârstă de 4 ani pare să aibă probleme…” / Ce spun medicii!

Doi botoșăneni care muncesc în Italia și-au lăsat fetița de 4 ani în grija bunicii materne, care locuiește într-un sat din județul Botoșani.

Necazul unei botoșănence: ”De câteva luni, fiica mea în vârstă de 4 ani pare să aibă probleme…” / Ce spun medicii!

   Foto: Ziarul de Sănătate

De la o vreme, bunica a observat că fetița începe să aibă probleme atunci când ”se joacă mai mult pe telefon și îi obosește privirea”. I-a transmis mamei îngrijorarea, iar femeia a decis să consulte un specialist.

„De câteva luni, fiica mea în vârstă de 4 ani pare să aibă probleme cu vederea. Se plânge că o supără lumina, nu vede clar și, din acest motiv, se tot freacă la ochi. Și eu și soțul meu lucrăm în Padova, Italia, și fetița stă mai mult la părinții mei, undeva la țară. Mama a observat că, atunci când se joacă mai mult pe telefon și îi obosește privirea, fetița scapă ochiul stâng într‑o parte și se uită cruciș, chinuindu‑se să distingă imaginile”, spune Cristina Petre, botoșăneanca de 28 de ani.

Tânăra mamă s-a adresat unui medic, întrucât ”părinții mei sunt în vârstă și nu știu ce anume trebuie să facă, iar eu și soțul meu putem veni în țară doar în august”.

”Este târziu să îi punem ochelari atunci când venim noi, ca să‑i corecteze vederea?“, este întrebarea Cristinei.

Răspuncul a venit de la prof. univ. dr. Dănuț Costin, medic primar oftalmolog din Iași, care prin intermediul Ziarului de Sănătate a explicat că fetița ”suferă de strabism”.

Însă, mai spune medicul oftalmolog, numai prescrierea corecției optice (ochelarului) nu va rezolva problema. Din acest motiv este necesar un examen oftalmologic complet.

”Frecvent ochiul deviat nu își dezvoltă vederea și, astfel, dezvoltă ambliopia (ochiul leneș). Deviația ochiului și ambliopia (vederea foarte scăzută) sunt cele două probleme principale care necesită corecția medicală. Atunci când deviația este mare (peste 7o), este necesar să se intervină chirurgical. Poziționarea ochiului deviat și corectarea viciului de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism) dă posibilitatea dezvoltării vederii. Reabilitarea (recuperarea) vederii se face sub îndrumarea medicului oftalmolog și a ortoptistului (tratament ortoptic). Timpul recuperării este variabil. Va fi cu atât mai mare, cu cât tratamentul a fost instituit mai târziu (peste vârsta de 6 ani). De aceea, este recomandat să mergeți cât mai repede cu copilul la medic”, este recomandarea medicului Dănuț Costin pentru tânăra mamă din Botoșani.

Mai mult, adaugă medicul, copilul va avea nevoie de ajutor și după stabilizarea vederii, deoarece sunt necesare controale medicale periodice (din 6 în 6 luni).

”De regulă, copiii care au strabism pot fi diagnosticați cu ușurință, doar prin simpla observare a poziției globilor oculari. Cele mai frecvente semne vizibile sunt: poziția anormală a ochiului, vederea scăzută la nivelul ochiului deviat, scăderea vederii și la celălalt ochi, oboseala, poziționarea capului pentru a vedea mai bine”, arată medicul.

Există însă și alte forme clinice de strabism, care beneficiază de un tratament diferențiat. ”Apariția strabismului la copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani (la care s‐a dezvoltat vederea binoculară), se asociază cu diplopia (vederea) dublă. În cazul în care vederea dublă persistă, este absolut necesară efectuarea unui consult oftalmologic. De asemenea, medicul trebuie să excludă o altă afecțiune mai severă care poate determina strabismul. Este foarte important de știut că atunci când vederea dublă se instalează brusc, aceasta este o urgență medicală și persoana respectivă trebuie să se prezinte imediat la medic. Din aceste motive examenul oftalmologic trebuie făcut de un medic oftalmolog și nu de optometrist. Tratamentul în strabism trebuie început cât mai repede posibil, din momentul diagnosticării. Practica medicală ne‐a arătat că, în general, cu cât este mai mic copilul, la începutul tratamentului pentru strabism, cu atât mai mari sunt șansele ca această afecțiune să fie corectată”, a precizat medicul ieșean.

Deși începerea unui tratament precoce este important pentru corectarea strabismului, trecerea timpului fără un tratament corespunzător este mult mai critică în cazul ambliopiei.

”Ambliopia determină afectarea rapidă a acuității vizuale. Tratamentul strabismului poate include purtarea ochelarilor, folosirea ocluzorului, tratamentul medicamentos, exercițiile globilor oculari, sau tratamentul chirurgical. Pentru a avea rezultatele dorite, este foarte important ca părinții să respecte cu exactitate indicatiile medicului oftalmolog“.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acuzații de BLAT după meciul Petrolul - FC Botoșani. ”Arătau ca niște maidanezi jigăriți, gudurându-se pe lângă botoșănenii veniți la sigur…” (Video)

astăzi, 10:03
174

Partida a avut o dinamică extrem de imprevizibilă, asta după ce în minutul 67 prahovenii au solicitat un penalty pentru un fault asupra lui Musi, fotbalist împrumutat de FCSB la Petrolu...

Anchetă la Botoșani, după ce un bebeluş de doar trei săptămâni a fost găsit mort!

astăzi, 08:57
342

Decesul unui bebeluş de trei săptămâni declanşează o anchetă a poliţiei, în Botoşani. Copilul a fost găsit fără viaţă, în patul lui, de către părinţii care au cerut a...

Elev din Botoșani distins cu Premiul I la etapa națională a Olimpiadei de Franceză! (Foto)

astăzi, 08:34
376

Vladimir Cotruță, elev in clasa a X-a bilingv franceză la Colegiul Național "A.T. Laurian" Botoșani, a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Limba Franceză. Nu este...