Un studiu realizat pe rozătoare la Universitatea din California de Sud a constatat că șobolanii hrăniți cu o dietă plină de grăsimi și zahăr în timpul adolescenței au suferit tulburări de memorie pe termen lung, care persistă până la vârsta adultă. Autorii studiului cred că aceste constatări arată că o dietă plină de mâncare nesănătoasă poate perturba capacitatea de memorie a unui adolescent pentru o lungă perioadă, la fel ca și la șobolani arată publicația studyfinds.org.
Din categoria mâncărurilor nesănătoase (junk food) fac parte alimentele cu valoare nutritiva mica, bogate in calorii, grasimi, zahar, sare sau cafeina si pot include cerealele pentru micul dejun, bomboane, chipsuri, prajituri, cartofi prajiti, guma, hamburgeri, hot dog, înghetata, sucuri si multe dulciuri.
„Ceea ce vedem nu doar în această lucrare, ci și în unele dintre celelalte lucrări recente ale noastre, este că, dacă acești șobolani au crescut cu această dietă junk food, atunci au deficiențe de memorie care nu dispar", a spus Scott Kanoski, profesor de științe biologice la USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences. într-un comunicat de presă.„Dacă pur și simplu îi puneți apoi pe o dietă sănătoasă, aceste efecte, din păcate, durează până la vârsta adultă" a adăugat Kanoski.
În timpul elaborării studiului, prof. Kanoski și colegul de cercetare postdoctorală Anna Hayes au luat în considerare cercetările anterioare, care au descoperit o legătură între dieta săracă și boala Alzheimer. Cei diagnosticați cu boala Alzheimer tind să afișeze niveluri mai scăzute ale unui neurotransmițător numit acetilcolină în creierul lor. Acest neurotransmițător este esențial pentru memorie și multe alte funcții, cum ar fi învățarea, atenția, excitarea și mișcarea musculară involuntară.
Deci, cercetătorii s-au întrebat ce ar putea însemna acest lucru pentru persoanele mai tinere care urmează o dietă occidentală similară plină de grăsimi, plină de zahăr, mai ales atunci când creierul lor trece printr-o dezvoltare semnificativă în timpul adolescenței. Prin urmărirea influenței dietei asupra nivelurilor de acetilcolină ale rozătoarelor și prin efectuarea unor teste de memorie de către șobolani, cercetătorii au aflat cu succes mai multe despre relația importantă dintre dietă și memorie, relatează știrileprotv.ro