Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

Șefa Secției Oncologie a Spitalului Județean Suceava a fost condamnată, joi, la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare.

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

 Anca Ababneh Dumitrovici  Foto: Facebook

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi pentru ca aceștia să nu creadă că nu mai au nicio șansă de viață.

Potrivit sentinței pronunțate de instanța din Suceava, pe lângă condamnarea de 2 ani și 6 luni închisoare, judecătorii i-au interzis Ancăi Ababneh Dumitrovici să mai profeseze ca medic în sistemul public timp de 5 ani. În sistemul privat de sănătate va putea lucra.

Tot potrivit sentinței, timp de 4 ani medicul trebuie să respecte un program de supraveghere și să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunității.

Sentința Tribunalului Suceava poate fi contestată de medicul inculpat și de procurori în termen de 10 zile.

A recunoscut

Anca Ababneh Dumitrovici a fost judecată prin procedura simplificată, a recunoașterii vinovăției, beneficiind astfel de reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime.

Conform legii, procesul s-a judecat doar în baza probelor administrate de procurori în timpul anchetei, pe care medicul și le-a însușit în totalitate. De altfel, nici în camera preliminară, Anca Ababneh Dumitrovici nu a ridicat nicio excepție.

Șefa secției Oncologie a Spitalului Județean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost reținută în ianuarie anul trecut de către procurori, arestată preventiv, ulterior plasată în arest la domiciliu, fiind acuzată că în decurs de o lună a primit mită de la mai mulți pacienți.

Colegii au apărat-o: mita înseamnă gesturi de recunoștință

Cazul de la Suceava a stârnit ample dezbateri în spațiul public, după ce aproape 100 de medici din cadrul spitalului unde profesa Anca Ababneh Dumitrovici s-au solidarizat cu aceasta. Ei au susținut că faptele nu reprezentau acte de corupție, ci gesturi de recunoștință. Frecvența cu care șefa Secției Oncologie din Suceava primea plicuri cu bani și cadouri de la pacienți i-a uluit pe anchetatori, arată datele din doar.

Cabinetul medicului a fost monitorizat audio-video timp de o lună, de la jumătatea lunii decembrie 2022 până la jumătatea lunii ianuarie 2023. În urma analizării înregistrărilor, procurorii au constatat că doctorița a primit mită de 280 de ori în acest interval - aproximativ de 15 ori pe zi. În total, 20.660 de lei, 750 de euro și diverse bunuri: de la parfumuri, cutii cu bomboane sau cafea, la brânză, ouă sau ciuperci. Medicul nu refuza nimic din ceea ce îi oferea pacienții.

În ziua descinderilor, în cabinetul Șefei Secției Oncologiei, polițiștii au găsit mai multe plicuri cu bani, precum și diverse pungi primite de la pacienți. A susținut că banii erau cadou de la colegii ei, pentru ziua sa de naștere. Aceeași explicație a avut-o și pentru produsele găsite în sacoșe, dar și pentru plicurile cu bani găsite la perchezițiile de la domiciliu, potrivit Hotnews.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, Copălău și Prăjeni!

astăzi, 15:45
77

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, ...

Localitățile Vorona și Tudora intră până la ora 16.00 sub Cod galben de instabilitate atmosferică!

astăzi, 15:19
130

Până la ora 16:00, localitățile Vorona și Tudora se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.Se anunță averse care v...

Angela Paveliuc-Olariu, despre odiseea ouălor încondeiate de Paște. „Cojile de ou aveau şi ele importanţa lor”

astăzi, 14:07
28

Pentru Angela-Paveliuc Olariu, aşa cum chiar ea recunoaşte, etnografia a fost un adevărat refugiu, unul care a purtat-o pe culmile frumuseţilor tradiţionale.Vorbeşte cu drag despre etnografi...