Ocrotitorul municipiului Botoșani cinstit în prezența a sute de oameni și a unui sobor de preoți în frunte cu ÎPS Teofan! (foto, video)

Deși vremea de afară nu a fost tocmai cea mai blândă și gradele din termometre au fost destul de scăzute, asta nu i-a împiedicat pe botoșăneni să participe la hramul Bisericii-simbol a municipiului Botoșani.

Ocrotitorul municipiului Botoșani cinstit în prezența a sute de oameni și a unui sobor de preoți în frunte cu ÎPS Teofan! (foto, video)

   Foto: Știri Botoșani/Florin Timofte

Sute de botoșăneni au participat, marți dimineață, la slujba închinată ocrotitorului municipiului reședință de județ. De la ora 09:00 a avut loc primirea Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a Preasfințitului Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei și a Preasfinţitului Părinte Antonie, Episcop de Bălţi.

După aceea s-a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a darurilor mai înainte sfințite de către soborul de preoți, diaconi și ieromonahi.

Curtea lăcașului de cult a fost plină de enoriași uniți în credință. Unii au îmbrăcat straie populare pentru a marca acest moment important pentru comunitatea botoșăneană. De altfel, și mai mulți copilași au venit îmbrăcați în haine tradiționale, fiind însoțiți de educatoare, părinți sau bunici.

„Se spune că era frumos la chip și bine chibzuit”

Despre Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care este ocrotitorul municipiului Botoșani, PS Gherontie Hunedoreanul spune că era un tânăr frumos la chip, dar chibzuit, iar educația i-a fost oferită de mamă.


Preasfințitul Gherontie Hunedoreanul mai spune că tinerii din ziua de astăzi ar trebui să îl ia drept exemplu pe Marele Mucenic Gheorghe. Mai ales că vremurile în care trăim sunt grele și întâlnim ispite la orice pas.

De aceea, PS Gherontie îndeamnă la o spovedanie mai deasă, nu doar în post sau o dată pe an cum se obișnuia înainte.

Facem astăzi pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. A murit în secolul al III-lea, ofițer în Armata Romană în timpul împăratului Dioclețian, între 284 – 305, a făcut parte din Garda Imperială (...) Se spune că era frumos la chip și bine chibzuit. Mare lucru pentru un tânăr să fie bine chibzuit. Tinerii adesea sunt teribiliști, se aruncă în fel și fel de acțiuni unde își frâng gâtul. Deci tânărul Gheorghe era bine chibzuit. Această înțelepciune venea dintr-o bună educație de la mama sa. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că viața curată, fecioria unui tânăr este mucenicie înainte de mucenicie. Este o luptă împotriva firii (...) Ispitele sunt atât de multe, schimbările de la o zi la alta sunt atât de rapide încât avem nevoie de o spovedanie deasă”, a declarat PS Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

„Să mulțumim Lui Dumnezeu că ne-a oferit câteva clipe de tinerețe și bătrânețe duhovnicească”

De asemenea, astăzi a fost cinstit și Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, ale căruit moaște au fost depuse în curtea Bisericii „Sfântul Gheorghe”.

Dăm slavă Lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate. Mulțumim Lui că suntem aici în această prea frumoasă incintă noi, arhiereii, preoții și diaconii, părinții stareți din Mănăstiri, domnul primar, doamna președintă a Consiliului Județean, pruncii care au venit și s-au împărtășit împreună cu noi și dumneavoastră, poporul Lui Dumnezeu. Cu multe veacuri în urmă a fost zidită această Biserică de măritul voievod Petru Rareș și doamna sa, Elena. Astăzi îi cinstim împreună pe Sfântul Gheorghe și Sfântul Iosif. Unul tânăr, iar altul încărcat de ani. Chemarea lor către noi, cei tineri sau cei în vârstă. Chemarea lor este a ne trăi tinerețea, maturitatea sau bătrânețea frumos”, a declarat Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.


Totodată, ÎPS Teofan spune că trebuie să luăm drept învățătură viața celor doi sfinți, unul tânăr și unul în vârstă.

„Și Sfântul Gheorghe, și Sfântul Iosif ne spun în esență același lucru. Chiar dacă ni se pare că suntem tineri și că avem viața înainte să nu credem că lumea începe cu tine și se sfârșește cu tine. Să mulțumim Lui Dumnezeu că ne-a oferit câteva clipe de tinerețe și bătrânețe duhovnicească aici, în această incintă împodobită frumos”, a mai spus ÎPS Teofan.

„Să avem în continuare curajul de a ne mărturisi credința”

Parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani, pr. Dumitru Mateciuc, a ținut să mulțumească tuturor celor care au ajutat la buna desfășurare a celor două evenimente importante: procesiunea de luni seară și slujba de marți dimineață.


Mie nu îmi rămâne decât să mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru vremea cea de aseară și cea de astăzi, care a fost și cu ploaie, dar astăzi și cu soare. Așa cum a spus Înaltpreasfințitul că avem două modele de tânăr și bătrân, respectiv Sfântul Gheorghe și Sfântul Iosif (...)”, a declarat pr. Dumitru Mateciuc.

Preot Dumitru Mateciuc îndeamnă enoriașii să aibă curajul să își mărturisească credința, așa cum a avut și Sfântul Gheorghe.

Așa cum spune Înaltpreasfințitul, timpul petrecut în rugăciune, timpul petrecut la Biserică este un timp înveșnicit. La fiecare slujbă noi preoții dăm din Liturghia cerească. Să avem în continuare curajul de a ne mărturisi credința, așa cum a făcut Sfântul Gheorghe, mărturisindu-și credința în Hristos cu prețul vieții. Nouă nu ni se mai cere astăzi lucrul acesta, dar ne putem mărturisi credința participând la Sfânta Liturghie, spovedindu-ne, împărtășindu-ne, făcând fapte de milostenie”, a mai spus preot Dumitru Mateciuc.

La finalul slujbei, zeci de copii și bătrâni au primit Sfânta Taină a Împărtășaniei, iar credincioșii au primit sărmăluţe, cozonac de post şi un pahar de vin oferit de Primăria Botoşani. Mai mult decât atât, enoriașii care vor trece să se închine la Moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv vor primi și o iconiță din partea bisericii.

Moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, aduse la Mitropolia Moldovei din Iași cu binecuvântarea ÎPS Teofan vor rămâne spre venerare la Biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani până miercuri seara.

 

 

 



















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
967

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9401

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1300

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...