Viața cruntă a unei bunici din Botoșani: ”Oamenii bolnavi nu merită să fie umiliți astfel!” (Foto)

O bunică singură și paralizată, dintr-un sat de lângă Botoșani, are nevoie de ajutorul nostru. Își dorește cel mai mult să poată ieși afară, la aer curat, să aibă scutece destule și... să nu se mai teamă că, noaptea, șoarecii i-ar putea mușca picioarele fără ca ea să simtă.

Bătrâna are nevoie de alimente, scutece cu scai mărimea L, produse de igienă (mai ales șervețele umede), haine lejere din bumbac XL (mai ales pantaloni), un pat medical electric sau orice pat bun, u cearșaf impermeabil, două geamuri (100/ 75 cm și 135/95 cm), o ușă (190/96 cm), o sobă mică de teracotă, o rampă mică să poată ieși din casă cu scaunul cu rotile, un aparat împotriva șoarecilor.

Doamna Elena este paralizată de la brâu în jos, este operată la un picior și are mai multe probleme de sănătate.

Are o pensie de 1.200 lei/lună, din care o plătește pe o vecină cu 700 lei/ luna ca să o îngrijească, să-i facă mâncare și să-i aducă lemne în casă.

Îi mai rămân doar 500 lei pe lună, din care trebuie să cumpere medicamente, alimente, scutece s.a.

I s-a spus că momentan nu poate beneficia de pensie de boală/ handicap. După ce se va opera și la celălalt picior se va putea încadra cu diagnosticul pentru pensie.

”Trist, foarte trist... Pentru că indiferent de diagnostic este un om singur, imobilizat la pat, a cărui viață depinde total de ajutorul altei persoane (dacă nu-i aduce cineva apă la pat, nu și-o poate lua singură) și cu un venit atât de mic este greu să supraviețuiască. Am vizitat-o de două ori și i-am dus câteva alimente, scutece și scaunul cu rotile, dăruit de dv. Mi-a spus mii de mulțumiri pentru scutece. Este trist să auzi atâtea cuvinte pline de recunoștință pentru... scutece. Oamenii bolnavi nu merită să fie umiliți astfel!  Măcar scutecele ar trebui să le aibă asigurate de către stat. SCUTECELE n-ar trebui să fie o grijă imensă pentru persoanele dependențe de ele...”, spune cu amărăciunea preoteasa Anamaria Macuc, cea care ne-a prezentat cazul doamnei Elena.

”Mi-a spus că de luni de zile n-a văzut lumina zilei pe geam”

Bunica visează să iasă afară din casă, să respire aer curat. Pentru asta, o mică rampă la intrare i-ar fi de mare ajutor.

”Mi-a spus că de luni de zile n-a văzut lumina zilei pe geam. Am rămas uimită, pentru că patul doamnei este lipit de geam... Am dat draperia deoparte și am constatat că GEAMUL este EXTREM DE ȘUBRED, este "chituit" cu niște cârpe și acoperit cu pătură atât pe interior cât și pe exterior pentru ca frigul de afară să nu pătrundă atât de repede”, spune profesoara Anamaria Macuc.

Căsuța are o singură cameră, despărțită pe mijloc de o sobă șubredă în care bunica se chinuie, singură, să pună lemne pe foc.

Patul pe care este imobilizată nu se poate numi pat. Este de fapt o saltea de pat, suspendată pe niște lemne, peste care este pus un placaj, un celofan și apoi niște paturi și iar celofan...

”Bunica stă nonstop pe acest placaj tare, acoperit cu o pătură. Stă mereu cu stres că se poate răsturna oricând "patul" tot cu dansa, mai ales când pune singură lemne pe foc. Ideal ar fi dacă am reuși să-i cumpărăm un pat medical electric, costă 3.500 lei. Un astfel de pat i-ar ușura enorm suferința, dar dacă nu vom reuși îi va prinde bine și un pat bun pe care poate cineva nu-l mai folosește. Ar trebui să fie un pat puțin mai înalt, ca să ajungă să pună lemne pe foc”.

”Au pătruns și șoarecii în casă!”

Iarna, frigul pătrunde cu ușurință și prin cel de-al doilea geam șubred al camerei și prin ușa șubredă care ar trebui schimbate.

O sobă mică de teracotă, de asemenea ar ajuta-o să se încălzească mai bine pe vremea rece, când frigul se simte mult mai repede de către persoanele care stau într-un loc.

”Am observat că au pătruns și șoarecii în casă, încă un stres în plus... Să nu te poți ridica din pat și să stai cu grijă că dacă te mușcă șoarecii de picioare, noaptea, nici măcar nu simți...”.

Cine dorește s-o ajute, să-i mângâie cât de cât suferința, o poate vizita pe doamna Elena Boca în satul Baltă Arsă (13 km de Botoșani), îl poate contacta telefonic pe preotul din sat, pr. Marian Starica, pentru a-i îndruma spre bunica: 0740591254.

”Patul medical poate fi cumpărat din Suceava sau de oriunde doriți dv. Las nr. de telefon al d-lui din Sv care vinde astfel de paturi: 0744950272. Este atât de trist să fii singur și imobilizat la pat și să ai atâtea lipsuri! UNIȚI, oamenii pot schimna vieți!”, a încheiat preoteaasa Anamaria Macuc.






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

astăzi, 21:37

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

astăzi, 20:10

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...