Ea este Măriuca și a reușit o performanță rară, care îi permite să intre la liceu fără examen!

Este o performanţă rară, o premieră în istoria şcolii la care ea învaţă, un motiv de bucurie pentru toţi cei care o cunosc.

Se numeşte Maria Macovei, dar i se spune Măriuca încă din clasa a V-a, când a devenit eleva Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani.

Este unul dintre copiii care şi-au exprimat dorinţa de a obţine mai mult de la viaţă şi care, pentru a-şi îndeplini scopul, a luptat zi de zi. Mai întâi, cu diabetul pe care îl are din naştere, dar care nu a împiedicat-o să devină un copil capabil să se bucure de viaţă, cu perioade bune sau mai puţin bune... cu probleme şi cu soluţii.

Măriuca a ales să se concentreze pe soluţii şi pe a-şi clădi viitorul dorit. De la orele online ale anului şcolar 2020-2021, la primii paşi pe drumul succesului (menţiune la etapa judeţeană a Olimpiadei de limba şi literatura română din anul şcolar 2021-2022), Măriuca şi-a definit, treptat, obiectivele şi a avut curajul să-şi urmeze visul... în sute de ore de citit, de lucrat variante de subiecte, de rezolvat teme pentru şcoală, de mers la cursuri de chitară... astfel încât, în clasa a VII-a, s-a calificat la etapa naţională a celor trei concursuri legate de limba şi literatura română: Olimpiada de limba şi literatura română (premiul al II-lea la clasa a VII-a, la etapa naţională), Olimpiada „Lectura ca abilitate de viaţă” (menţiune la etapa naţională, nivelul 2, gimnaziu), „Cultură şi spiritualitate românească” (premiul al II-lea, la etapa naţională, clasa a VII-a).

Premiul I la etapa națională a Olimpiadei!

În ultimul an de gimnaziu, Măriuca şi-a propus mai mult şi a reuşit să se depăşească pe sine: nu doar s-a calificat, din nou, la toate etapele naţionale ale celor trei concursuri, ci a obţinut Premiul I la etapa naţională a Olimpiadei de limba şi literatura română.

Este o performanţă rară, o premieră în istoria şcolii la care ea învaţă, un motiv de bucurie pentru toţi cei care o cunosc.

Este încununarea unei munci intense, cu renunţări la multe bucurii şi la preţiosul timp liber, pe care ea l-a dedicat, în totalitate, pregătirii pentru a-şi vedea visul împlinit.

Acest premiu la etapa naţională îi asigură admiterea în clasa a IX-a. Măriuca îşi doreşte să continue studiile la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, la profilul uman.

Măriuca este un copil cum se întâlnesc foarte rar, astăzi. Pentru ea, perseverenţa, renunţarea la timpul propriu, munca asiduă sunt repere de viaţă. Lectura este, pentru ea, un mod de viaţă, drumul care a condus-o la succesele de până acum.

Toate aceste rezultate au fost posibile şi datorită celor care au susţinut-o, constant: mama ei, profesorii şcolii, reprezentanţii inspectoratelor şcolare şi ai ministerului.

”O felicit din toata inima pe Mariuca pentru această performanță școlară și îi urez mult succes în toate proiectele de viitor. Felicit, deopotrivă, și pe mentorul ei, doamna profesor de limbă și literatură română, Hăilă Irina!”, a declarat directorul unității de învățământ Cristina Chiriac.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
189

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
674

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani. Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
249

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...