„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transfrontalier „Satul meu în cărți și ie”. Dornici să descopere noi tradiții și obiceiuri populare elevii și cadrele didactice s-au reunit la Școala Gimnazială nr.2 Dracșani unde au aprofundat datinile specifice perioadei Postului Mare dar și sărbătorii Învierii Domnului.

Aceștia au cântat pricesne și s-au întrecut în măestria de a colora în mod natural ouă pentru Paște. Decorul cu specific popular a reprezentat o frumoasă sursă de inspirație, purtându-i parcă în vremuri străvechi. Entuziasmați de reîntâlnire, elevii și au oferit reciproc cadouri: iepurași de ciocolată și pixuri personalizate cu titlul proiectului. Apoi, elevii și-au așternut gândurile și sentimentele în scris ilustrând în mod minunat bucuria de a fi în comuniune, de a primi și de a dărui.

Cadrele didactice implicate în proiect  au împărtășit, de asemenea, gândurile și sentimentele lor legate de proiect:

„Activitatea de astăzi din cadrul Proiectului Internațional „Satul meu în cărți și ie” ne-a demonstrat o dată în plus că satul păstrează comori culturale. La Școala Dracșani  Sulița am fost întâmpinați de doamnele profesoare Cătălina Gavril și Alexandra Gânju, adevărate iubitoare de tradiții populare, într-un decor etnografic special, cu obiecte tradiționale foarte vechi. În această atmosferă, copiii din școlile partenere au socializat, s-au bucurat de multe dulciuri, au decorat ouă cu materiale naturale, au dansat, iar la final au realizat o vânătoare de comori. Deosebit de încântați am fost de pricesnele interpretate de niște fete deosebit de talentate. Am lăsat gânduri într-un album trimis de copiii din Republica Moldova, de la Gimnaziul Step-Soci, din Orhei, cărora le mulțumim că ne sunt parteneri. Doamna Alexandra Vizir, o iubitoare a satului autentic, ne este întotdeauna alături, ne susține și ne motivează. Proiectul nostru este dovada că învățarea de calitate se face și prin proiecte nonformale care, în plus, aduc starea de bine participanților. Mulțumim gazdelor care au fost foarte primitoare și deja suntem nerăbdători să ne întâlnim la următoarea activitate a proiectului, o excursie tematică, pentru învățarea unui meșteșug popular. Am petrecut timp de calitate, făcându-ne noi prieteni și amintiri minunate”, a declarat prof. Carmen Macovei.

 „Mulțumesc tuturor celor implicați: elevi, părinți, bunici, cadre didactice! Astăzi am dovedit că suntem o mare și adevărată familie, ne-am deschis porțile sufletului pentru a primi bucuria Învierii Domnului! Am rămas plăcut impresionată de mobilizarea tuturor. Când lucrul este în echipă, totul devine ușor și plăcut! Am legat prietenii, am observat zâmbete minunate, ne-am distrat și am învățat, nici nu am observat când a zburat timpul! Abia așteptăm activitatea următoare!”, mărturisește prof. Cătălina Gavril.

„Ne  bucurăm din suflet de această minunată oportunitate de a ne îmbogăți sufletește în pragul celei mai mari sărbători creștine- Învierea Domnului și sperăm ca și pe viitor să rămânem uniți și dornici de a ne adânci în cunoașterea tradițiilor noastre, mereu aspirând spre zidirea noastră sufletească și spre împlinirea propriei noastre persoane prin iubirea și prietenia față de cei de lângă noi”, adaugă prof. Gânju Alexandra.

Întâlnirea s-a încheiat cu o ,,vânătoare de comori”, elevii lucrând în echipă pentru a căuta în curtea școlii ouă de ciocolată. Zâmbetele din ochii participanților au confirmat succesul activității, aceștia despărțindu-se apoi cu promisiunea continuării acestui proiect inedit.











 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
83

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...

E prima dată când s-a întâmplat așa ceva: Pacient cu AVC transferat cu elicopterul de la Cluj la Suceava pentru a fi salvat!

astăzi, 15:25
599

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava a fost transferat de la Cluj Napoca un pacient cu AVC, fiind prima solicitare de acest fel de la un centru universitar.Potrivit purtătorului de c...

Post vacant într-o parohie din Botoșani, se caută preot pentru 230 de familii!

astăzi, 12:42
408

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat, pe 3 mai 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condiții...