Obiectivul principal al concursului este de a încuraja dezvoltarea spiritului de competiție și a interesului pentru studiul limbii și literaturii române și al matematicii, evaluarea competențelor dobândite precum și încurajarea obținerii unor performanțe deosebite.
Organizat de Școala Gimnazială Nr. 10 Botoșani, Concursul Județean „Ioan Țicalo” – Ediția a IV-a, s-a desfășurat astfel:
-Limba și literatura română (cl. a III-a și a IV-a), miercuri, 10 aprilie 2024;
-Matematica (cl. a III-a și a IV-a), miercuri, 17 aprilie 2024.
Elevii care au fost admiși, prin selecție organizată la nivelul școlii, în Centrul de Performanță, s-au pregătit suplimentar, la matematică și limba și literatura română, în ședințe de două ore, în fiecare săptămână, de la începutul anului școlar.
Programele după care se desfășoară activitatea din Centrul de Performanță sunt elaborate de echipele de cadre didactice care activează la nivelul fiecărei secțiuni, în regim de voluntariat, pe discipline de învățământ.
Accentul este pus pe atingerea unor standarde de performanță care le permit elevilor să obțină rezultate deosebite la concursurile/ competițiile școlare pe discipline de învățământ.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:
-crearea/asigurarea cadrului necesar pentru valorificarea potențialului intelectual, a capacității creatoare, înclinațiilor/ aptitudinilor/ talentului elevilor școlii (învățământ primar);
-coordonarea activității elevilor în vederea obținerii de performanțe, la disciplinele la care au fost admiși, în urma selecției organizate la nivelul școlii;
-dezvoltarea spiritului competitiv al elevilor.
Toți elevii Centrului de Performanță al Școlii Gimnaziale Nr. 10 Botoșani participă la Concursul Județean ”Ioan Țicalo”, alături de elevii altor școli botoșănene, cu scopul de a valorifica cunoștințele însușite în orele de pregătire suplimentară precum și propriul potențial intelectual și creativ, în încercarea de a obține rezultate performante.
Impactul asupra elevilor este semnificativ prin îmbunătățirea abilităților de comunicare în limba maternă, dezvoltarea competențelor matematice, creșterea abilităților de utilizare TIC, stimularea auto-descoperirii, a lucrului în echipă, a gândirii critice, creșterea gradului de toleranță și acceptare reciprocă al elevilor.
Prin participarea la proiect, profesorii își îmbunătățesc abilitățile pedagogice, dobândesc și o mai bună înțelegere a problemelor legate de educație. De asemenea, sunt promovate metodele active de predare în mediile de învățare formală și nonformală, obținerea de feedback al competențelor și performanțelor profesionale proprii, dar și dezvoltarea competențelor în utilizarea TIC.
„Impactul Concursului Județean „Ioan Țicalo” asupra școlilor participante constă în consolidarea rolului acestora ca principali furnizori de educație, creșterea prestigiului prin dezvoltarea dimensiunii europene a educației, promovarea performanței și a excelenței în educația școlarului mic”, a declarat Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general.