Unicul centru de servicii gratuite de recuperare neuromotorie din județul Botoșani intră în reabilitare! (foto, video)

Beneficiarii acestui centru sunt persoanele care dețin un certificat de dizabilitate, dar și aparținătorii lor sau angajații din cadrul centrului, serviciile fiind acordate în mod gratuit.

Unicul centru de servicii gratuite de recuperare neuromotorie din județul Botoșani intră în reabilitare! (foto, video)

Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu pentru persoanele cu dizabilități din județul Botoșani intră într-un proces de reabilitare și modernizare, după ani buni în care n-au mai fost făcute investiții în acest sens.

Acest centru a luat ființă în anul 2007. Deși aparatura cu care se lucrează în cadrul centrului este funcțională, aceasta este depășită moral și fizic de evoluția tehnologiei. Astfel, miercuri, la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) din Botoșani a avut loc conferința de lansare a proiectului.

Centrul este unic la nivelul județului Botoșani. În țară, în 2007, au mai fost înființate astfel de centre, însă nu toate au rezistat trecerii timpului și provocărilor care au tot apărut.

În fapt, proiectul a fost demarat pe 8 ianuarie 2024 când a fost semnat contractul de finanțare cu autoritatea finanțatoare Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin Autoritatea Națională pentru protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități”, a precizat Irina Mihalachi, managerul de proiect.

Grupul țintă al acestui proiect este format din beneficiari direcți și indirecți. Beneficiarii direcți sunt chiar persoanele adulte cu dizabilități din județul Botoșani, care dețin un certificat de încadrare într-un grad de handicap în termen de valabilitate.

Beneficiarii indirecți sunt reprezentanții legali sau aparținătorii și alți membri ai familiilor persoanelor înscrise într-un centru, precum și comunitatea din care aceștia provin.

Beneficiarii centrului de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoane adulte cu dizabilități sunt persoanele cu dizabilități de tip neuromotoriu care sunt încadrate într-un grad de handicap. Deci sunt adulți, care au certificat de încadrare într-un grad de handicap”, a declarat Marius Cornel Pohoață, șef centru Complexul de servicii comunitare pentru copilul și adultul cu dizabilități „Sfântul Spiridon” din Botoșani.

Potrivit reprezentanților centrului, principalele probleme cu care se prezintă pacienții sunt sechele după accidente vasculare, pareze, afecțiuni neuromotorii invalidante, distrofii musculare, poliartrite reumatoide sau sechele după diferite accidente sau afecțiuni mai deosebite.

Capacitatea centrului este de 8 pacienți pe zi, dar depășim de obicei această capacitate având cam 10 pacienți pe zi. În medie, într-o lună oferim servicii la 25 de beneficiari, serviciile se oferă pe o perioadă mai lungă de timp având în vedere că ei au diferite afecțiuni cronice care presupun o recuperare mai îndenlungată. Echipa de la nivelul centrului este o echipă mică, dar inimoasă zic eu, care sperăm să crească în urma reabilitării. Avem medic specialist în recuperare și reabilitare medicală, asistenți medicali specializați în balneofiziokinetoterapie, kinetoterapeut, maseur, asistent social și îngrijitor. Aceste persoane oferă servicii persoanelor care sunt înscrise în centru”, a adăugat Marius Cornel Pohoață.

Mai mult decât atât, pacienții mai beneficiază de consiliere și asistență socială, dar și consiliere psihologică din partea unor persoane specializate din cadrul complexului. Pe lângă ședințele de recuperare la care participă săptămânal, beneficiarii mai pot participa lunar la activități de informare și consiliere desfășurate în cadrului grupului de suport pentru pacienți.

Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) din Botoșani este în subordinea Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, mai precis este subordonată de Dorin Birta, vicepreședintele CJ.

Nu cred că se poate spune că nu am răspuns afirmativ oricărei solicitări venite din partea colegilor de la DGASPC. Tot timpul este loc de mai bine, tot timpul nu sunt suficiente investițiile în asistență socială. Și aici mă refer la persoanele care au nevoie de noi, au nevoie de o implicare mult mai mare din partea noastră. Ce pot să promit? Pot să promit că în continuare vor fi alături împreună cu colegii mei din conducerea Consiliului Județean, actuali și viitori. Vom fi alături de acești oameni inimoși de la DGASPC. Nu este ușor să coordonezi și să conduci o astfel de unitate.Tot timpul când m-am întâlnit cu colegii din această instituție am spus că trebuie să fii o persoană făcută pentru așa ceva și să reziști în anumite momente de cumpănă. Vă felicit pentru tot ceea ce faceți și voi fi trup și suflet alături de voi”, a declarat Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, în cadrul conferinței de lansare a proiectului.

Centrul se află pe strada Pușkin nr. 2, din municipiul Botoșani, iar lucrările efective vor fi demarate abia în vară, după finalizarea tuturor pașilor premergători unei astfel de investiții.

Valoarea totală a proiectului este de 1.317.013,66 lei, din care suma solicitată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale este de 1.293.213,66 lei, iar cheltuielile neeligibile se ridică la suma de 23.800,00 lei.

 

 















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1121

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9667

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1305

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...