Unicul centru de servicii gratuite de recuperare neuromotorie din județul Botoșani intră în reabilitare! (foto, video)

Beneficiarii acestui centru sunt persoanele care dețin un certificat de dizabilitate, dar și aparținătorii lor sau angajații din cadrul centrului, serviciile fiind acordate în mod gratuit.

Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu pentru persoanele cu dizabilități din județul Botoșani intră într-un proces de reabilitare și modernizare, după ani buni în care n-au mai fost făcute investiții în acest sens.

Acest centru a luat ființă în anul 2007. Deși aparatura cu care se lucrează în cadrul centrului este funcțională, aceasta este depășită moral și fizic de evoluția tehnologiei. Astfel, miercuri, la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) din Botoșani a avut loc conferința de lansare a proiectului.

Centrul este unic la nivelul județului Botoșani. În țară, în 2007, au mai fost înființate astfel de centre, însă nu toate au rezistat trecerii timpului și provocărilor care au tot apărut.

În fapt, proiectul a fost demarat pe 8 ianuarie 2024 când a fost semnat contractul de finanțare cu autoritatea finanțatoare Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin Autoritatea Națională pentru protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități”, a precizat Irina Mihalachi, managerul de proiect.

Grupul țintă al acestui proiect este format din beneficiari direcți și indirecți. Beneficiarii direcți sunt chiar persoanele adulte cu dizabilități din județul Botoșani, care dețin un certificat de încadrare într-un grad de handicap în termen de valabilitate.

Beneficiarii indirecți sunt reprezentanții legali sau aparținătorii și alți membri ai familiilor persoanelor înscrise într-un centru, precum și comunitatea din care aceștia provin.

Beneficiarii centrului de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoane adulte cu dizabilități sunt persoanele cu dizabilități de tip neuromotoriu care sunt încadrate într-un grad de handicap. Deci sunt adulți, care au certificat de încadrare într-un grad de handicap”, a declarat Marius Cornel Pohoață, șef centru Complexul de servicii comunitare pentru copilul și adultul cu dizabilități „Sfântul Spiridon” din Botoșani.

Potrivit reprezentanților centrului, principalele probleme cu care se prezintă pacienții sunt sechele după accidente vasculare, pareze, afecțiuni neuromotorii invalidante, distrofii musculare, poliartrite reumatoide sau sechele după diferite accidente sau afecțiuni mai deosebite.

Capacitatea centrului este de 8 pacienți pe zi, dar depășim de obicei această capacitate având cam 10 pacienți pe zi. În medie, într-o lună oferim servicii la 25 de beneficiari, serviciile se oferă pe o perioadă mai lungă de timp având în vedere că ei au diferite afecțiuni cronice care presupun o recuperare mai îndenlungată. Echipa de la nivelul centrului este o echipă mică, dar inimoasă zic eu, care sperăm să crească în urma reabilitării. Avem medic specialist în recuperare și reabilitare medicală, asistenți medicali specializați în balneofiziokinetoterapie, kinetoterapeut, maseur, asistent social și îngrijitor. Aceste persoane oferă servicii persoanelor care sunt înscrise în centru”, a adăugat Marius Cornel Pohoață.

Mai mult decât atât, pacienții mai beneficiază de consiliere și asistență socială, dar și consiliere psihologică din partea unor persoane specializate din cadrul complexului. Pe lângă ședințele de recuperare la care participă săptămânal, beneficiarii mai pot participa lunar la activități de informare și consiliere desfășurate în cadrului grupului de suport pentru pacienți.

Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) din Botoșani este în subordinea Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, mai precis este subordonată de Dorin Birta, vicepreședintele CJ.

Nu cred că se poate spune că nu am răspuns afirmativ oricărei solicitări venite din partea colegilor de la DGASPC. Tot timpul este loc de mai bine, tot timpul nu sunt suficiente investițiile în asistență socială. Și aici mă refer la persoanele care au nevoie de noi, au nevoie de o implicare mult mai mare din partea noastră. Ce pot să promit? Pot să promit că în continuare vor fi alături împreună cu colegii mei din conducerea Consiliului Județean, actuali și viitori. Vom fi alături de acești oameni inimoși de la DGASPC. Nu este ușor să coordonezi și să conduci o astfel de unitate.Tot timpul când m-am întâlnit cu colegii din această instituție am spus că trebuie să fii o persoană făcută pentru așa ceva și să reziști în anumite momente de cumpănă. Vă felicit pentru tot ceea ce faceți și voi fi trup și suflet alături de voi”, a declarat Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, în cadrul conferinței de lansare a proiectului.

Centrul se află pe strada Pușkin nr. 2, din municipiul Botoșani, iar lucrările efective vor fi demarate abia în vară, după finalizarea tuturor pașilor premergători unei astfel de investiții.

Valoarea totală a proiectului este de 1.317.013,66 lei, din care suma solicitată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale este de 1.293.213,66 lei, iar cheltuielile neeligibile se ridică la suma de 23.800,00 lei.

 

 















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Angajații din cultura botoșăneană au protestat de Ziua Culturii Naționale: „Nu am primit nicio reacție” / „Deocamdată așteptăm”

Thursday, 16 January 2025

Salariații din instituțiile de cultură din județul Botoșani, implicit cei din cadrul Muzeului Județean, au ales să protesteze de Ziua Culturii Naționale. În timp ce în municipiul r...

Vot în CL: Laureatul Premiului Național de Poezie „Opera Omnia” din acest an, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani! (Foto, Video)

Wednesday, 15 January 2025

Ședința extraordinară s-a desfășurat în Sala „Mihai Eminescu” din incinta Primăriei Municipiului Botoșani și au participat consilierii locali, dar și câțiva poeți no...

Un traducător, un critic literar și un ministru, laureații Galei Culturii Naționale de la Botoșani! (Foto, Video)

Tuesday, 14 January 2025

Pe 15 ianuarie sărbătorim nu doar cultura, ci îl sărbătorim și pe poetul botoșănean, Mihai Eminescu. Cu această ocazie au loc diverse activități care se întind pe parcursul mai m...