FLORENTIN FLORESCU: "Ziaristul trebuie sa aiba ochi de musca!"

FLORENTIN FLORESCU: "Ziaristul trebuie sa aiba ochi de musca!"

FLORENTIN FLORESCU

Cuvantul singur, stingher, devine nefolositor fara mana care sa ii dea menire si faima. In Botosani, ca si aiurea, te numesti jurnalist chiar daca nu devii cu adevarat un profesionist al breslei. Iar profesionist inseamna, precum Florentin Florescu, sa detii bagajul informational necesar unei profesii ingrate si extrem de alunecoase in ghetusurile constiintei, dar mai ales sa fii atins de har.

Florentin Forescu este un ziarist cu har. Chiar daca unii dintre colegii sai recunosc doar cu o imperceptibila miscare din buze, numele lui Florentin Florescu este un etalon al jurnalismului. Un personaj boem, un excentric al vremurilor, unul dintre putinii care pune punctul pe i chiar si atunci cand punctul este cat un bolovan!

"Prima legitimatie de presa am avut-o la 13 ani, cand faceam parte din echipa redactionala a fostei reviste a pionierilor din Romania, Cutezatorii. Apoi am publicat prin diverse ziare si reviste, in special, articole si literatura de satira. Prin Urzica, Albina, fel de fel de "almanahe", cum ar spune Marian Vanghelie", marturisea in urma cu un an, pentru redactia Stiri Botosani, Florentin Florescu.

La Revolutie, impreuna cu un grup de tineri entuziasti, printre care Viorel Ilisoi si Constantin Iftime, a publicat primul ziar democratic din Botosani, ziarul Atitudinea.

Despre presa de pana in 1989, Florentin Florescu spune ca era doar o chestiune de atitudine. Bine, si de curaj!
Adica cei care doreau sa scrie cu adevarat puteau strecura ce aveau de spus, apelandu-se la asa-zisele "soparle".
"Imi aduc aminte ca la un concurs de epigrame cu tema "Nici paine fara munca, nici munca fara paine" am obtinut premiul I, dar epigramele respective nu au fost publicate niciodata, isi aminteste Florentin Florescu.

Prima epigrama se intitula "Nuante": "De stam sa judecam de azi pe maine/ Vom constata un lucru bunaoara/ Ca nu exista munca fara paine,/ Exista numai munca voluntara".

A doua se numea "Constatare": "Putem sa mergem mai departe inca/ Si-om constata acelasi lucru maine/ Ca nu exista paine fara munca/ Ci pur si simplu nu exista paine".

Dupa Atitudinea, pe care il considera primul ziar democratic, dupa Revolutie a supravietuit Clopotul, transformat in Clopotul poporului, apoi in Gazeta Vega, adica Vechea garda, formata cu activistii de partid.

"Chiar daca nu ii mai cenzura nimeni, se autocenzurau de teama, eu stiu, probabil a revenirii comunismului. Nu reuseau sa scrie liber, nu stiu de ce. In schimb erau incrancenati cu vechile lor teme cum ar fi: frizerii care iau ciubuc, cei care calca pe spatii verzi, teme deja babite, chiar si pe vremea cand erau ei tineri ziaristi".

E greu sa fii ziarist?

"E greu fiindca trebuie sa observi realitatea. Ori nu toti sunt nascuti cu acest har. Am vazut multi ziaristi care treceau nepasatori pe langa un fapt banal. Ziaristul trebuie sa aiba ochi de musca. A spus-o candva unul dintre marii ziaristi romani, dupa Eminescu, pe care il consider poate un mai mare ziarist decat poet. Este vorba despre Brunea Fox. Chiar sfatuiesc actuala generatie de ziaristi sa il citeasca".

In ultimii ani, Florentin Florescu poate fi citit in publicatia Monitorul de Botosani, reportajele sale pastrand ironia dar si sensibilitatea cuvantului, fara a depasi limitele decentei profesionale, insa impresionand mereu prin forta si expresivitatea scriiturilor.   

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoşăneni obligaţi de instanţe să-şi plătească amenzile de circulaţie căpătate în Europa

Joi, 17 August 2017
770

"Admite cererea formulată de Oficiul Federal de Justiţie al Republicii Federale Germania. Dispune punerea în executare a Deciziei nr.... emisă de Prefectul Regional al Districtului Viers...

Fetiţă ajunsă la spital după ce a înghiţit insecticid!

Joi, 17 August 2017
1073

O fetiţă de numai doi ani a ajuns pe mâna medicilor de la Secţia de Pediatrie după ce a înghiţit câteva picături dintr-un insecticid puternic.Copila a fost lăsată de mam...

Grindină, descărcări electrice şi vânt în mai multe localităţi din judeţul Botoşani!

Joi, 17 August 2017
2471

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi după-amiază, o avertizare Cod Galben pentru mai multe localităţi din judeţul Botoşani. Vizate sunt localităţile: Darab...