A apărut revista de cultură "Hyperion", numărul 7-8-9/2018

Semnalăm apariția revistei de cultură "Hyperion" (numărul 7-8-9/2018), publicație editată de Fundația Culturală "Hyperion - Caiete botoșănene", sub egida Uniunii Scriitorilor din România, revistă care apare cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, în parteneriat cu Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii "Mihai Eminescu".

Un număr consistent, care se așază într-o notă gravă uneori, alteori ideatică, oferind cititorului dacă nu direcții clare, măcar alternativa valabilă la un prezent cultural tot mai confuz și mai fragil, lipsit de reperele stabile după care o societate ar trebui să se ghideze. O încercare de reașezare pe făgașul valoric o face - în editorialul revistei - Gellu Dorian. Care se întreabă și ne întreabă: Unde s-a greșit?, paralelizând două lumi în general antagonice- lumea politică și lumea scriitorilor români. O alăturare - chiar într-un spațiu paralel fiind - care la prima vedere intrigă, scandalizează, bulversează. Și nu din pricina contrastului în care cele două se situează, cât mai ales, în viziunea redactorului-șef al revistei, "pentru că atât una cât şi cealaltă sunt, din păcate, pline de cusururi". 

Și dacă în lumea politică asistăm la o "luptă oarbă, o învrăjbire care lasă cratere adînci în societate", "creează schisme sociale, care nu au cum să consolideze o democraţie cîştigată cu sînge vărsat, o poziţie europeană la care nu poţi renunţa numai ca să-ţi salvezi ţie pielea", de partea cealaltă, în lumea scriitorilor, lume care, "cu inconştienţă, se zbate să preia ceea ce de mai bine de un secol a funcţionat după un statut recunoscut, legiferat, funcţional şi acum", "zarva a creat suficiente daune imaginii breslei". 

Întrebarea este: Unde s-a greşit aici, în lumea scriitorilor?, Gellu Dorian oferind și un posibil răspuns. "În ultimii aproape treizeci de ani au intrat în Uniunea Scriitorilor peste o mie de noi membri. Unii pe merite absolute, alţii prin slăbiciuni ale comisiilor de validare. Încît compoziţia breslei a luat o consistenţă eteroclită mai mult decît este îngăduit. Pe lîngă scriitorii, care au crezut cu sinceritate în breaslă şi cu o valoare care justifica prezenţa lor în Uniunea Scriitorilor, au apărut şi impostori, veleitari, a căror caracteristică a fost dintotdeauna agresivitatea, şi de aici dorinţa de a accede la vîrf, exact ca reprezentanţii de azi ai vieţii politice, adică la cel mai înalt grad al incompetenţei. Unii dintre ei au ajuns aproape de structurile de conducere ale Uniunii Scriitorilor, aleşi după statutul pe care apoi l-au contestat şi-l contestă, şi de acolo au crezut că pot obţine mai mult, că pot prelua ei o instituţie care s-a dovedit în timp una de reală reprezentativitate pentru viaţa culturală de la noi. Alţii au fost chiar vicepreşedinţi la un moment dat şi n-au făcut nimic, unii au fost în Consiliul U.S.R. şi de acolo au plecat cu doar ceea ce şi-au imaginat ei – şi imaginaţia lor era una bolnăvicioasă –, iar acum au creat un sistem paralel, improvizat, cu care forţează uşile unor judecătorii, eludează legi, încalcă alte legi, pentru a distruge un sistem instituţional bine conservat, exact aşa cum fac actualii politicieni, a căror relaţie cu legile este una ce nu are nimic comun cu statul de drept, ci dimpotrivă. Unde s-a greşit trebuie de spus cu glas tare şi acolo trebuie aplicată corecţia absolut necesară şi cît mai grabnic".

Numărul actual al revistei de cultură Hyperion vine cu două interviuri de colecție, primul cu adâncă reverență în fața literaturii basarabene, celălalt pătrunzând în laboratorul unui creator din dreapta Prutului. Cele două interviuri - construite pe arhitectura ideilor și interogațiilor lansate de scriitorul Nicolae Corlat - aduc în același spațiu doi scriitori de marcă ce aparțin, în fapt, aceleiași literaturi: Grigore Chiper și Adrian Alui Gheorghe. 

Antologia revistei îi așază în prim-plan pe Christian W. Schenk și Theodor Damian, iubitorii de poezie fiind ispitiți cu versuri purtând semnăturile poeților Marian Drăghici, Ancelin Roseti, Andrei Novac, George Luca, Constantin Bojescu, Stoian G. Bogdan, Stelorian Moroșanu, Rodica Gotca, Sorina Rîndașu, Cornelius Dragan, Dan Vîţă, Denisa Crăciun, Marcel Miron, Laurenţiu-Ciprian Tudor. 

La rubrica Beletristică semnează în acest număr Mircea Oprea, Dumitru Ungureanu, Constantin Arcu, Leo Butnaru, revista găzduind totodată o generoasă rubrică dedicată criticii și istoriei literare (Eseu), dar nu numai, dacă ar fi să amintim doar câteva titluri: Poezia lui Ion Caraion (Ioan Holban), Recitindu-l pe Stamatiad (Marius Chelaru), Mihai Ursachi – „un autor clasat“?! (Constantin Coroiu), Drame și traume (Magda Ursache), O știinţă venerabilă: MAGIA (Petru Ursache).

CITESTE AICI REVISTA HYPERION

 

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

A-l "înțelege" pe Aureliu Busuioc

Wednesday, 26 June 2019

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLVI)

Sunday, 23 June 2019

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLV)

Sunday, 16 June 2019

Carmen Domingo - GALA-DALI

Thursday, 13 June 2019

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Cultura sau curajul de a fi bun! Enescu a părăsit definitiv România cu gândul la țăranii din Liveni și Cracalia!

astăzi, 08:26

Pe 6 septembrie 1946, George Enescu şi Maria Cantacuzino părăseau România. Cu viza de America în buzunar, cu gândul la Paris, cu concerte planificate, nimeni nu bănuia – ni...

Mihai Eminescu pomenit în bisericuța familiei. Și ”o istorie foarte interesantă” cu una dintre mătușile Poetului! (Foto, Video)

Tuesday, 14 January 2025

 “…toți se nasc spre a muri/ Și mor spre a se naște”, spunea Mihai Eminescu în cel mai cunoscut poem al său, ”Luceafărul”. Cuvintele poetului, ”ca ...

Cultura ne definește, dar ne și obligă!

Monday, 13 January 2025

Într-o săptămână în care celebrăm Cultura, prea puțin - spre deloc - privim către poezie, teatru, film, muzică sau pictură ca elemente congruente menite să creeze un mediu p...