Georgică Manole: Vă urmăresc intervenţiile, cu precădere cele de pe facebook, admirând umorul fin care, adesea, le domină. De unde a pornit în lume Petru Ioan Gârda şi unde a ajuns azi?
G. M.: Sunteţi membru al cenaclului „SATIRICON” al epigramiştilor din Cluj-Napoca. Care este aportul acestui cenaclu la impunerea epigramei ca specie literară?
P. I. G.: Cenaclul SATIRICON a avut un aport esențial la dezvoltarea și răspândirea epigramei, prin înființarea cenaclului în 1979, prin marile sale valori umane, creatori de epigrame, autori de manuale, câștigători la concursurile de profil, prin concursurile organizate în ultimii 30 de ani, prin publicarea în antologii și reviste de specialitate.
P. I. G.: Am ajuns la haiku după ce am ajuns la epigramă, descoperind un site literar, cenaclu online, adevărat laborator de creare și formare a scriitorilor de orice fel: agonia.ro sau poezie.ro. Acolo am întâlnit epigramiști de valoare ca Nicolae Bunduri, Ion Diviza, Ioan Toderașcu, Sorin Olaru, Florin Rotaru, Viorel Vrânceanu, Petronela Vali Slavu, Carmen Chioinea, alias Aropa Belladona, Dan Norea etc. Dan Norea (nu numai el) scria și haiku, respectiv senryu, forma umoristico-satirică a haiku-ului. Pe partea de haiku l-am avut drept instructor pe Corneliu Traian Atanasiu, pe un alt site literar, un împătimit și un cunoscător al liricii nipone.
G.M.: O întrebare pe care o pun majorităţii interlocutorilor mei: v-a ajutat Eminescu în actul de creaţie a epigramei?