Primari instruiţi pentru a accesa fonduri europene în domeniul educaţiei

Zeci de primari din Botoşani au participat, marţi, la o instruire cu reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională privind accesarea unor fonduri europene. La întâlnire a luat parte şi conducerea Consiliului Judeţean.

Primari instruiţi pentru a accesa fonduri europene în domeniul educaţiei

Fondurile, în valoare de 33 de milioane de euro, sunt destinate infrastructurii educaţionale, în schimb proiectele trebuie depuse până în luna mai. Valoarea proiectelor trebuie să fie de minimum 100.000 de euro şi nu trebuie să finanţeze lucrări ce au mai făcut obiectul unor proiecte asemănătoare în ultimii cinci ani. 

Sunt finanţate şcoli, grădiniţe şi licee tehnologice. Unităţile administrativ-teritoriale vor avea o contribuţie de 2% din valoarea proiectelor ce trebuie finalizate până la sfârşitul anului 2023. 

Gabriela Bobeanu, reprezentantul ADR, cea care a făcut expunerea axei de finanţare, a explicat că sesiunea de depunere a fost deschisă la începutul lunii ianuarie şi este, teoretic, un proiect ce mai necesită modificări, poate fi schimbat chiar şi după depunere, însă din păcate timpul scurt până la expirarea termenului limită face aproape imposibilă o asemenea schimbare. 

"Am ales să începem cu o sesiune de informare la Botoşani a "Caravanei finanţărilor în educaţie" ce se va derula în fiecare dintre judeţele regiunii Nord Est, pentru că noi considerăm că aici este un apetit destul de mare în investiţii în educaţie şi pentru că am avut exemple de succes în programul operaţional 2007-2013 din judeţul dumneavoastră. Campusul Truşeşti este unul dintre proiectele cu care ne mândrim. Oportunitatea de finanţare pe care o prezentăm vizează trei apeluri dedicate învăţământului, apelul pentru creşe şi grădiniţe, învăţământul obligatoriu şi învăţământul profesional şi tehnic. Trebuie să recunoaştem că alocarea financiară nu este foarte generoasă, în raport cu nevoile de finanţare. În schimb, nu asta ar trebui să vă reţină în a face proiecte bune, pentru că în ultima perioadă s-au luat diverse măsuri pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene, inclusiv permisiunea de a supracontracta 150% din valoarea alocată"; a declarat Gabriela Bobeanu.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elicopter SMURD solicitat in Botosani pentru un barbat din Todireni

Marţi, 21 August 2018
1388

Un barbat de 66 de ani a fost transportat in aceasta dimineata la Unitatea Militara 01188 Botosani, pentru a fi preluat de elicopterul SMURD. Originar din localitatea Todireni, acesta a fost preluat d...

77.000 de firme românești în Italia, ne apropiem vertiginos de locul 1

Luni, 20 August 2018
655

Magazinul de obiecte casnice din colț? E al chinezului. Magazinul de fructe și legume? Deținut de băieți de origine marocană. Magazinul de haine? Fără îndoială chinezesc. Ai nevoie de u...

Niciun candidat înscris încă pentru şefia DNA

Luni, 20 August 2018
226

"Am verificat de dimineaţă la Departamentul de Resurse Umane şi, până în clipa asta, când vorbim, nu s-a înscris niciun candidat (pentru funcţia de procuror-şef al D...