Astfel, pentru măsura menţionată, la nivelul judeţului Botoşani au fost depuse 257 de proiecte, cele mai multe din zona Moldovei, însă au fost acceptate la plată 127, cu o valoare totală de 5.250.000 de euro.
Principalul motiv a fost că valoarea solicitată de antreprenori a depăşit de două ori valoarea alocată. Pentru a departaja proiectele depuse s-au utilizat criteriile privind domeniile prioritare, respectiv IT, tehnologia informaţiei, textile şi pielărie şi industria creativă. Deja proiectele selectate au primit o primă tranşă de fonduri în valoare de 3.937.500 de euro.
Multe proiecte au fost depuse şi pe măsura de sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Mai exact, au fost depuse 145 de solicitări, dintre care 22 au primit finanţare, restul fiind în evaluare.
Angajaţii AFIR Botoşani susţin că în acest an absorbţia fondurilor europene este mai ridicată ca anul trecut, însă trebuie ţinut cont că anul 2016 a fost unul de tranziţie şi majoritatea liniilor de finanţare s-au lansat în acest an. La nivel naţional s-a depăşit ţinta plăţilor de 1,4 miliarde de euro fiind totalizate plăţi de 1,55 miliarde de euro.
"Avem publicat pe site un model de plan de afaceri şi oricine poate intra acolo şi să îşi întocmească propriul plan şi să trimită proiectul online.Cine are cunoştinţe de IT îşi poate depune singur proiectul, mai ales că la cele forfetare cheltuielile de consultanţă nu sunt eligibile. Avem beneficiari care şi-au făcut singuri planul de afaceri. În general sunt persoane de până în 40 de ani. Văd o întoarcere a tinerilor care au lucrat în străinătate şi acum au făcut proiecte şi lucrează pentru ei", a declarat Mirela Câmpanu, şeful Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Botoşani.