Apartament nou sau vechi? Este o întrebare pe care şi-o pune orice botoşănean ce se gândeşte la achiziţia unei locuinţe!

 Mitul apartamentelor vechi, considerabil mai ieftine decât cele nou construite, este demontat de specialişti.

Preţul unui apartament vechi este iniţial mai mic faţă de unul nou, însă de cele mai multe ori primul are nevoie de modernizări care necesită timp, bani, precum şi autorizaţii în cazul în care se fac modificări substanţiale. 

Astfel, apartamentul "mai ieftin" înghite în timpul renovării sume ce ating chiar şi un sfert din preţul iniţial de achiziţie, iar ca durată se poate ajunge şi la jumătate de an, timp în care cu greu se poate locui în respectivul imobil. 

Pentru orice modificare asupra structurii de rezistenta a imobilului, este necesară întocmirea unui proiect, expertiza și obtinerea unei autorizaţii de construcţie și nu in ultimul rând trebuie sa te “înarmezi” cu foarte multă răbdare.

După finalizarea acestui îndelung demers trebuie sa te pregatesti pentru “lupta” cu constructorii care sunt mai tot timpul prinși in prea multe lucrări și îți dau percepția ca amenajarea apartamentului tău va deveni o Sagrada Familia, care parca nu se va finaliza niciodată.

Dezvoltatorii din Botoşani ai noilor proiecte imobiliare oferă în prezent posibilitatea compartimentării şi amenajările interioare după gustul clienţilor. 

Conceptul MadeToMasure a fost importat cu succes şi la nivel local, iar prin intermediul acestuia locuinţa poate fi construită după bunul plac al noului proprietar. 

Un alt aspect important este securitatea. Specialiştii atrag atenţia că blocurile mai vechi au trecut prin câteva cutremure, iar noile normative sunt mai stricte. 

De asemenea, noile standarde pentru securitate la incendii sunt mai stricte şi oferă o mai bună siguranţă. 

“Blocurile - clădiri de locuit colective - sunt bine realizate prin prisma măsurilor de securitate la incendiu, după noile normative: structura de rezistenţă trebuie să reziste sub acţiunea focului o perioadă normată de timp, căile de evacuare (uşi, holuri, scări) trebuie să îndeplinească anumite condiţii privind gabaritele şi lungimile de evacuare, de distanţă la foc. Mai mult, dacă clădirea este prevăzută cu parcaj auto subteran ea se dotează cu instalaţii de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori, exteriori şi/sau sprinklere, cu instalaţii de detecţie, semnalizare şi avertizare incendii, instalaţii de desfumare”, a declarat ing. Liviu Cătălin Covaliu, specialist în securitatea la incendiu a construcţiilor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura ordinea publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și CFR Cluj!

astăzi, 10:00

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreu...

ANM: Vreme cu temperaturi peste normalul perioadei!

astăzi, 09:40

În locul temperaturilor scăzute specifice acestei perioade, ne vom bucura de valori termice pozitive, care ne vor răsfăța simțurile. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a pu...

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (337)

astăzi, 09:00

REVISTA “EPIGRAMA” (NUMĂRUL 110) A  apărut „EPIGRAMA” nr. 110 care este, după cum spune redactorul-şef în editorialul său, „al patrulea realizat î...