Proiectul finanţează, cu o sumă totală de 8,4 milioane de lei, 30 de noi afaceri deschise în mediul rural de persoane din regiunea Nord Est, plecate în străinătate, indiferent de ţară, în ultimele 12 luni. Practic se sprijină deschiderea unei afaceri de la zero şi se condiţionează de angajarea a două persoane timp de 12 luni, pe perioada desfăşurării proiectului, şi 6 luni după închiderea proiectului.
Valoarea medie de finanţare se ridică la aproape 40.000 de euro şi se acordă în două tranşe, 75% un avans şi 25% restul în timpul derulării proiectului. O altă condiţie este atingerea cifrei de afacere propusă iniţial, în caz contrar se pierde partea a doua a finanţării, respectiv cei 25%.
"Principalele probleme vizate de prezentul proiect fac referire la o serie de efecte negative ale migraţiei asupra mediului economic şi social românesc: diminuarea semnificativă a ofertei naţionale de forţă de muncă, cantitativ şi calitativ, apariţia la nivel naţional a unor segmente deficitare de calificare a forţei de muncă, ajustarea posibilităţilor de reducere a decalajelor în ceea ce priveşte competitivitatea produselor româneşti pe pieţele externe, accentuarea severă a procesului de îmbătrânire demografică cu pachetul de probleme sociale pe care aceasta o presupune", se arată în expunerea de motive a proiectului.
La nivelul regiunii Nord Est au fost depuse până acum doar 3 solicitări şi, în urma evaluării, doar una a fost admisă. Reprezentanţii Euronest au făcut apel la primarii din judeţul Botoşani, solicitând promovarea acestui proiect.