Secetă accentuată în județul Botoșani: “S-a ajuns până la uscarea plantelor”! Care sunt cele mai afectate localități!

Secetă accentuată în județul Botoșani: “S-a ajuns până la uscarea plantelor”! Care sunt cele mai afectate localități!
Lipsa precipitațiilor în județul Botoșani a dus la uscarea mai multor culturi, cele mai afectate fiind, potrivit reprezentanților Direcției Agricole, culturile de primăvară.

Situația existentă la nivelul județului a fost pusă în discuție, luni, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cele mai afectate localități fiind cele de pe malul Prutului.

“Am fost pe teren zilele trecute, în special pe valea Prutului, și este un sector de 35 de km, pe toată lungimea Prutului, afectat de secetă. Este o chestie anacornică având în vedere că Lunca Prutului de obicei era un segment unde se obțineau producții destul de bune. Seceta a afectat în principal culturile de soia, porumb și floarea-soarelui", a spus prefectul județului, Dan Nechifor.

Potrivit directorului Direcției Agricole, Cristian Delibaș, dacă în următoarele săptămâni nu va ploua arealul de secetă se va extinde, iar producția la culturile de primăvară va fi mică. A fost informat și Ministerul Agriculturii despre situația de la Botoșani și va fi informat și Guvernul.

“Urmare a semnalelor primite de la producătorii agricoli și a constatărilor noastre în teren, județul Botoșani se confruntă cu o secetă pedologică pronunțată persistentă în timp datorită cantităților de precipitații insuficiente căzute în luna iulie, a temperaturilor ridicate. Deficitul de precipitații s-a accentuat începând cu luna iulie. Nivelul umidității din sol s-a redus considerabil și a devenit îngrijorător pentru culturile înființare în primăvara acestui an. Deși situația părea a se amelioara din cauza polilor apărute în lunile mai și iunie, au fost precipitații izolate, de scurtă durată distribuite neuniform pe teritoriul județului. Ca urmare a deficitului de apă din sol culturile de primăvară sunt cele care au avut cel mai mult de suferit. La nivelul județului Botoșani putem vorbi în acest moment de microzone cu climat sectos, în special în Lunca Pratului, în comunele de pe malul Prutului se manifestă o secetă severă. Plantele au ajuns până la uscare", a precizat Cristian Delibaș.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fost antrenor la Foresta: ”Acum Botoșaniul are 25 de ani peste Suceava în multe domenii!”

astăzi, 08:45
100

Profesorul Marin Barbu regretă că fotbalul sucevean a ajuns foarte jos. Foresta Suceava s-a desființat, iar cele mai bune echipe din județ sînt Șomuz Fălticeni, care joacă în play-o...

Florin Piersic, dus de urgență cu elicopterul SMURD la București! Care este starea de sănătate a marelui actor

astăzi, 07:34
230

Actorul se afla internat la Institutul Inimii „Dr. Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca.Managerul spitalului din Cluj-Napoca a declarat, pentru Cluj24, că transferul actorului a fost u...

Copii opăriți cu ciorbă în a doua zi de Paști, unul dintre ei transferat la Iași cu arsuri pe corp!

astăzi, 07:15
331

Momente cumplite pentru o familie din Botoşani, în a doua zi de Paşti. Doi fraţi, de 2 şi 3 ani, s-au opărit cu ciorbă clocotită. Unul dintre copii a fost trimis de urgenţă la Iaşi....