Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România. Începe vaccinarea!

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România. Începe vaccinarea!

Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

Rujeola este o boală acută infecţioasă, transmisă pe cale aeriană, extrem de contagioasă, caracterizată prin sezonalitate și periodicitate

Rujeola se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare, a transmis Ministerul Sănătății.

Simptomele asociate expunerii la virusul rujeolic

Rujeola, oreionul și rubeola sunt boli care trebuie tratate cu seriozitate. Înainte de inventarea vaccinurilor, aceste boli erau la ordinea zilei, în special în rândul copiilor.

Simptomele asociate expunerii la virusul rujeolic includ erupția cutanată, tusea, secrețiile nazale, ochii iritați sau febra. Infecția cu acest virus poate provoca complicații precum infecții ale urechii, pneumonie, convulsii, leziuni ale creierului, iar, în unele cazuri, chiar decesul.

Deoarece rujeola este extrem de infecțioasă, ar trebui ca vaccinarea în rândul copiilor să aibă loc în procent de peste 95%, potrivit recomandărilor OMS. Acoperirea vaccinală ROR a scăzut în ultimii ani, copiii fiind astfel expuși riscului de îmbolnăvire gravă sau chiar deces din cauza rujeolei care poate fi prevenită printr-un vaccin ce nu comportă niciun risc.

Unii copii simt puțină durere în braț acolo unde pătrunde acul siringii și pot face febră sau iritație la câteva zile de la administrarea vaccinului. Dacă nu este vaccinat, copilul tău riscă să moară din cauza unei boli care poate fi prevenită.

Bolnavul este contagios cu cinci zile înainte şi cinci zile după apariţia erupţiei cutanate.

Transmiterea virusului se face: direct prin contact cu persoana bolnavă prin picături de secreţie nazofaringiană şi secreţii conjunctivale răspândite în aer în jurul bolnavului; acestea rămân în suspensie în aer, fiind contagioase până la 2 ore după ce bolnavul a părăsit încăperea sau alt spaţiu închis; indirect prin obiecte contaminate cu secreţii de la bolnav, modalitate întâlnită mai rar.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Peste 160 de sancțiuni au fost aplicate de polițiști în ultimele 24 de ore!

astăzi, 19:56
10

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale în cadrul planului Blocada, acționând în sistem integrat împreună cu jandarmii și au...

Ziua Europei sărbătorită la Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona prin activități artistice și de cultură generală

astăzi, 19:03
65

România s-a alăturat în anul 2007 unei Uniuni de state europene, care împărtăşesc aceleaşi valori, având în centru respectul pentru demnitatea umană, democraţia, s...

Pompierii botoșăneni, pregătiți să intervină în caz de nevoie la Zilele Municipiului Botoșani!

astăzi, 18:08
43

Pompierii botoșăneni vor fi prezenți la Zilele Municipiului Botoșani, organizate în perioada 09 – 12 mai a.c., în zona Parcului Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa...