Mărturia unei botoșănence în Dosarul ”Mita de la Secția Oncologie a SCJU Suceava”

Nu mai puțin de 280 de infracțiuni au fost surprinse de camerele și microfoanele de filaj ale DGA, montate în biroul inculpatei. Șefa secției a susținut că nu știa că săvârșește o infracțiune luând banii bolnavilor de cancer.

Mărturia unei botoșănence în Dosarul ”Mita de la Secția Oncologie a SCJU Suceava”

   Foto: Știrea Sucevei

Tribunalul Suceava a condamnat-o pe Anca Ababneh la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată (280 de acte materiale). Termenul de supraveghere stabilit este de patru ani.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile. Decizia nu este definitivă.

Cele mai interesante infracțiuni de ”luare de mită” surprinse de camerele de filaj sunt:

-mita 1 – mită pentru tratament preferențial, discutat de pacienți în salon: ”Iar m-a ușurat doamna doctor de 200”

-mita 102 – 100 de lei luați de la o persoană lipsită de facultatea de a vorbi, ce a murit câteva luni mai târziu

-mita 203 – 100 de lei luați de la un pacient cu apucături de cocalar care îi spune doctoriței: ”În funcție de ce scrieți acolo, termin și eu aicea (numărând banii pentru mită)”

-mita 270 – o persoană îi spune doctoriței că îi dă un parfum, iar inculpata îl ia: ”Pentru un referat pentru pensie de boală, dacă…”

-mita 280 – doctorița prinsă de DGA cu mita pe masă.

MITA 225

La data de 17.01.2023, ora 14:32:17, aparținătoarea unui pacient din Botoșani a intrat în cabinet, iar la ora 14:33:22 a așezat pe biroul de lucru al inculpatei o cutie de cadou de culoare vișinie conținând o sticlă de șampanie pe care inculpata a luat-o și a așezat-o pe colțul stâng al mesei de lucru.

La ora 14:36:02 aparținătoarea a așezat pe biroul de lucru și un borcan de cafea pentru care inculpata a mulțumit.

La ora 14:36:14, în timp ce interlocutoarea părăsea cabinetul medical, inculpata a preluat borcanul de cafea și l-a așezat pe podea în partea dreaptă a biroului de lucru, apoi a luat cutia de cadou și a așezat-o pe al doilea raft al dulapului situat în partea dreaptă a mesei de lucru.

Cu ocazia audierii în calitate de martor, aparținătoarea a declarat că în cursul lunii septembrie 2022 soțul său a fost diagnosticat cu cancer de prostată, cu metastază osoasă, fiind tratat mai întâi la Spitalul municipal Botoșani, unde datorită condițiilor existente a luat decizia de a-l transfera în Italia pentru tratamentul specific. Totodată, cu ocazia prezentării soțului său la spitalul din Botoșani a auzit de la diferiți pacienți că se dădeau diferite sume de bani la medicii oncologi din cadrul acelei unități medicale, motiv pentru care în vederea eliberării concediului medical l-a înscris pe acesta la doctorița inculpată din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. La data de 17.01.2023 s-a prezentat singură la cabinetul inculpatei din Ambulatoriu pentru a i se emite certificatul de concediu medical necesar soțului, ocazie cu care a așezat pe biroul de lucru al acesteia o pungă de cadouri conținâd o sticlă de șampanie și o cafea. Cu ocazia altor vizite efectuate la cabinetul medical mai sus menționat nu a oferit sume de bani sau alte foloase inculpatei, scrie Stirea Sucevei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Festivalul Luminilor organizat în două localități din Botoșani! (foto)

astăzi, 09:19
7

Evenimentul „Festivalul Luminilor” se află la prima ediție, fiind organizat de Asociația „Arlechino Moldova” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) d...

Botoșăneanul Emanuel Barica, moment colosal în prima semifinală la Românii au talent: Tu, pictând, te vindeci pe tine!” (Video)

astăzi, 08:38
74

Jurații și-au arătat aprecierea pentru momentul oferit de Emanuel Barica. De altfel, în urma evoluției de vineri seara, Emanuel Barica s-a calificat în Finala ”Românii au t...

Lucian Trufin: „Soluția pentru a ține tinerii în Botoșani e să îi învățăm o meserie bine plătită, după modelul școlii de meserii de la Vlăsinești”

astăzi, 08:30
17

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani consideră că cel mai eficient mod pentru a-i determina pe tineri să nu mai plece la muncă în străinătate sa...