Leon Danaila: "Doresc darabanenilor rezistenta maxima…"

Leon Danaila: "Doresc darabanenilor rezistenta maxima…"

 LEON DANAILA  Adevarul

Academicianul Leon Dănăilă reprezintă indiscutabil personalitatea numărul unu a oraşului Darabani. Dărăbănenii se mândresc tot timpul cu distinsul profesor doctor, care este originar de pe aceste meleaguri. Titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Darabani reprezintă mult prea puţin faţă de cât ne-a oferit neorochirurgul de talie mondială.

Darabaneni.ro prezintă un interviu în exclusivitate cu academicianul Leon Dănăilă:

Domnule academician, de când aţi plecat din Darabani ce s-a schimbat? Cum regăsiţi locurile natale, în fiecare an, când reveniţi aici?

Am plecat din Darabani după terminarea facultăţii, dar am rămas tot timpul cu sufletul alături de locurile natale. Între timp au apărut aici unele clădiri noi (o biserică, o sală de sport, un liceu, mai multe vile şi câteva blocuri noi) care întineresc oraşul. Practic noi îmbătrânim, dar Darabaniul întinereşte. Chiar dacă această criză mondială ne afectează pe toţi, speranţele de mai bine nu sunt pierdute.


Au murit oamenii la Revoluţie, pentru ca România să trăiască mai bine. Credeţi că s-a meritat acest sacrificiu?

S-a meritat, deoarece în timpul regimului comunist ştiinţa şi cultura erau puse sub sechestru. Diferenţele înregistrate între tranziţiile diferitelor ţări (de la comunism la capitalism) se datorează în cele din urmă culturii care induce acţiuni şi comportamente. Totuşi, totul are la bază economia ţării. Creşterea economică este dependentă de cultură, de dezvoltarea libertăţilor individuale din cadrul instituţional, de forţele interne şi de viziunile oamenilor. Dezvoltarea economică depinde deci, de cadrul instituţional şi de contextul intelectual configurat de reprezentările culturale ale libertăţii, de percepţia realităţii condusă de disponibilitatea la învăţare, dincolo de satisfacerea intereselor personale. În Apus, regii, lorzii, biserica şi şcoala au imprimat un dinamism diferit faţă de cel din Europa de Est. Propria evoluţie a depins de calitatea deciziilor şi a decidenţilor, de propriile proiecte şi eforturi interne ale acestei ţări. Este deci necesară acumularea de capital pentru investiţii, descentralizări ale deciziilor, o politică a valorilor, guvernanţi calificaţi şi acţiuni bazate pe cunoaştere. Bilanţul actualei guvernări este cel mai negativ din istoria recentă. Aproape fiecare instituţie a fost smulsă din rostul ei firesc. Politizarea este prezentă chiar şi în actul justiţiei. Până şi creştinismul nu este total apolitic. Emigrarea a devenit un nou orizont în viaţă, o descompunere a societăţii cu efecte dramatice. Eşecul guvernării este înlocuit cu falsa idee de reformă a statului.


Domnule academician, aveţi o vastă experienţă de viaţă. Ce le lipseşte dărăbănenilor, şi românilor în general, ca să trăiască mai bine?

Problema românilor, în general, este că noi cheltuim mai mult decât producem. Datorită degradării industriei şi economiei avem aceste probleme.

 
Sigur aveţi cunoştinţă de decizia Ministerului Sănătăţii de a suspenda activitatea  mai multor spitale din ţară, printre care şi Spitalul Orăşenesc Darabani. Cum comentaţi această "reformă"?

Nu cred că actuala reformă rezolvă problemele sănătăţii româneşti. Modelul trebuie adaptat situaţiei din România. Problema principală este lipsa banilor. Nici medicina transfrontalieră nu este o soluţie pentru noi. Guvernul României nu trebuie să neglijeze sistemul de sănătate şi problemele care sunt generate de acest vector, deoarece el reprezintă baza fundamentală a unei societăţi de succes. Dacă oamenii sunt bolnavi, ei nu pot munci, şi astfel nu pot contribui la dezvoltarea economiei ţării. La noi foarte mulţi oameni suferă de diverse boli, de aici şi un PIB în scădere. Există o legătură foarte strânsă între un sistem de sănătate viabil şi o economie sănătoasă. România trebuie să-şi reevalueze priorităţile în sănătate, care ar trebui să fie printre primele domenii pe listă. Organizaţia pacienţilor nu este luată în seamă de nimeni. Fără a investi în prevenţie şi diagnosticare precoce, problemele de acum ale sistemului de sănătate se vor adânci.


Aveţi un mesaj pentru dărăbăneni?

Doresc dărăbănenilor rezistenţă maximă în această perioadă de criză. Sunt sigur că lucrurile se vor îndrepta, dar peste 10-20 de ani.    

 
  
Leon Dănăilă s-a născut pe 1 iulie 1933 la Darabani. El este prof. dr. neurochirurg, şeful Clinicii II Neurochirurgie din cadrul Institutului de Boli Cerebrovasculare Bucureşti şi profesor la Universităţile "Carol Davila" şi "Titu Maiorescu" din capitală. În decursul celor peste 50 ani de activitate profesională, Leon Dănăilă a efectuat aproximativ 40.000 de operaţii, intervenţiile cu laser fiind introduse chiar de dărăbănean în neurochirurgia românească. 


Material complet pe darabaneni.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fost antrenor la Foresta: ”Acum Botoșaniul are 25 de ani peste Suceava în multe domenii!”

astăzi, 08:45
10

Profesorul Marin Barbu regretă că fotbalul sucevean a ajuns foarte jos. Foresta Suceava s-a desființat, iar cele mai bune echipe din județ sînt Șomuz Fălticeni, care joacă în play-o...

Florin Piersic, dus de urgență cu elicopterul SMURD la București! Care este starea de sănătate a marelui actor

astăzi, 07:34
175

Actorul se afla internat la Institutul Inimii „Dr. Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca.Managerul spitalului din Cluj-Napoca a declarat, pentru Cluj24, că transferul actorului a fost u...

Copii opăriți cu ciorbă în a doua zi de Paști, unul dintre ei transferat la Iași cu arsuri pe corp!

astăzi, 07:15
284

Momente cumplite pentru o familie din Botoşani, în a doua zi de Paşti. Doi fraţi, de 2 şi 3 ani, s-au opărit cu ciorbă clocotită. Unul dintre copii a fost trimis de urgenţă la Iaşi....