Todirel CĂLUGĂRIȚA - Filmul săptămânii: "Logan" - Logan (2017)

Comentatorii sunt aproape unanimi în a aprecia că aceasta este cea mai reușită producție din seria de filme cu supereroi, ce a început în anul 2000 cu X-Men. În ceea ce mă privește, eu am greșit sala.

O bucurie pentru cei ce-au prins “la liber” desenele animate cu personaje agresive difuzate după anul 1990 de televiziuni, pentru cititorii obscurelor cărți de benzi desenate de felul celor scoase de Marvel Comics (editură care i-a creat pe Omul Păianjen, X-Men, Daredevil, Iron Man, Men in Black etc) și pentru adepții jocurilor pe calculator: din 03.03.2017, pe ecranele românești rulează “Logan”, un film din seria X-Men, în care protagonist este cel mai cunoscut și iubit personaj al genului, Wolverine.

Comentatorii sunt aproape unanimi în a aprecia că aceasta este cea mai reușită producție din seria de filme cu supereroi, ce a început în anul 2000 cu X-Men. În ceea ce mă privește, eu am greșit sala. Aș fi putut ieși după un sfert de oră, căci acțiunea se închega greu, dar trebuie să recunosc că m-a prins îndârjirea cu care personajele își administrau lovituri „din fundul grădinii”, cu extremități din care creșteau, la nevoie, gheare de adamantium, împuținându-se și avariindu-se cu fiecare scatoalcă. Totuși se lucra temeinic și îngrijit, astfel că la filmări n-a fost nevoie de mult ketchup, acesta rămânând stocat în studiouri pentru viitoarele filme ale lui Tarantino.

Mă dusesem, zic, la Cine Grande Botoșani să văd un film (ce rulează, în zonă, și la Cinema City Suceava) în regia lui James Mangold, după ce mai văzusem  „Tinerețe furată” (1999), „Kate și Leopold” (2001), „Identitate” (2003), „Povestea lui Johnny Cash” (2005) și  „Întâlnire explozivă”(2010), ale aceluiași. Nu văzusem, însă, și asta m-a costat!, „Wolverine” – The Wolverine (2013). Așa că a trebuit să strâng brațele scaunului sau să-mi înfig unghiile în palme o bună parte din cele 137 minute ale spectacolului cu urmăriri spectaculoase de mașini (Logan își câștiga existența ca șofer, iar urmăritorii lui, membri ai unei puternice corporații, nu vedeau cu ochi buni treaba asta, ei acționând astfel încât să și-o piardă), cu trosneli de maxilare, dislocări de țeste și avarieri serioase de „fizimișcă”, soldate cu intrări repetate în RK-uri (că nu poți vorbi de spitalizări în cazul unor mutanți).

Aceasta ar fi ultima parte a seriei în care actorul australian Hugh Jackman ar juca rolul lui Wolverine – dar cei care care cred asta n-au văzut ce vioi era comisarul Moldovan, în „Revanșa” lui Sergiu Nicolaescu, și cum și-a revenit el după ce-a fost ciuruit, parcă iremediabil, din toate părțile, pe un deal, în finalul la „Un comisar acuză”. Jackman joacă rolul unui Wolverine izolat, slăbit de vârstă și care nu mai înfruntă zbuciumul interior provocat de propria-i imortalitate, ci se simte vulnerabil, într-o situație în care puterile-i autovindecătoare dau rateuri.

Acțiunea are loc în viitor (ar trebui să scriu că va avea loc în viitor – dar ce-aș putea spune despre ceea ce va fi?!), prin anul 2029. Logan îl are în grijă pe bătrânul profesor X (jucat de Patrick Stewart, la 76 de ani, cunoscut pentru rolul Căpitanului Jean-Luc Picard din Star Trek: The Next Generation), suferind de o boală ciudată ale cărei crize ajung să-i paralizeze, pur și simplu, pe cei din jur. El stă închis într-un rezervor hârbuit din marginea unui câmp petrolier abandonat, lăsat doar în grija proscrisului Caliban. Ceea ce nu-l împiedică să aibă viziuni și să-l îndemne pe Logan să iasă din lumea strâmtă, din care speranța a fost exilată, și să urmeze visul unei copile (spaniola Dafne Keen avea 11 ani când au început filmările) de a ajunge într-un loc, Eden, în care copii-mutanți să-și găsească liniștea.

Apropo, nu înțeleg de ce filmul e interzis celor sub 15 ani, din moment ce un rol important îi revine unei fetițe (care, ce-i drept, își tranșează permanent adversarii, singură sau ajutată de alții ca ea)... Ar trebui să le fi interzis, uitând că-i interzis să interzici, de asemenea, desenele animate, benzile desenate și jocul pe calculator, pentru ca astfel de filme să nu-și mai găsească publicul! Sau, mai simplu, să interzicem războiul – și atunci n-ar mai fi nevoie de astfel de instructaje, pentru carnea de tun în devenire...  

„Logan trasează un final de drum satisfăcător pentru povestea Wolverine” şi „va mulţumi pe deplin fiecare fan”, scrie Variety.com. „Este ceva la care nu se aştepta nimeni: un film cu supereroi, riscant de creativ”, întărește şi The Telegraph. E clar în anii următori va crește numărul mutanților pe marile ecrane, anunțându-se deja că noi blockbustere sunt în pregătire.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

A-l "înțelege" pe Aureliu Busuioc

Wednesday, 26 June 2019

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLVI)

Sunday, 23 June 2019

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLV)

Sunday, 16 June 2019

Carmen Domingo - GALA-DALI

Thursday, 13 June 2019

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O adolescentă de 15 ani din Botoșani a dispărut noaptea trecută de la domiciliu, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:45

GURIUC CLAUDIA ELENA are următoarele semnalmente: 1,65 m înălțime, 60 de kg, păr castaniu, tuns la nivelul umerilor, ochi căprui. Vestimentație la momentul plecării: geacă de fâ...

Protestul polițiștilor de la ordine publică a dat rezultat: Zilele de sâmbătă și duminică lucrate vor fi plătite!

astăzi, 15:29

Mobilizarea sindicaliștilor a adus un prim rezultat imediat, Guvernul anunțand că va face o excepție pentru angajații din ordine publică, acceptând să plătească suplimentar pentru munca...

Dan Negru, la pas prin Botoșani: ,,Cum de au ajuns toți "vecini de cartier”! (Video)

astăzi, 14:30

Cunoscutul om de televiziune Dan Negru, a luat la pas, duminică, 19 ianuarie, aleile Botoșaniului. Într-un video postat, acesta își exprimă mirarea și caută un răspuns referitor la ...