Acesta a fost declicul şi cred că am fost un norocos că am găsit o activiate pe care să o iubesc şi să o prestez fără să simt nici cel mai mic efort. Cred că asta se numeşte hobby! Într-o discuţie cu fiica mea, Andreea, despre modul cum s-a acomodat cu noii colegi din spitalul unde lucrează ca medic, îmi spune: „Tati, dacă nu făceam medicina, cred că munceam!”. Iar când dragostea pentru o astfel de „MUNCĂ” e mare, totul vine de la sine, dar nu pentru toţi, deoarece:
Primele catrene le-am scris chiar din şcoala generală şi erau afişate la „Gazeta de perete”, alături de o caricatură în care ironizam comportamentul nefiresc al diferiţilor colegi („victimele” îmi erau furnizate de la cancelaria profesorilor). Câte n-am mai pătimit când luam în vârful peniţei câte un coleg mai mare?! Şi câte nu trag şi acum pentru că toate au o:
Până la ieşirea la pensie am scris catrene doar sporadic şi doar de amorul artei, dar o revistă cu cuvinte încrucişate nu-mi lipseşte niciodată oriunde m-aş afla. Şi nici mediul cazon unde mi-am desfăşurat întreaga activitate nu era unul propice „înţepăturilor”, mai ales că unii şefi credeau că unitatea militară este mica lor feudă. Iar:
Şi ca fiecare lefegiu trăitor pe pământ, oricât am încercat să-mi influenţez destinul am avut o prestabilită:
Şi am avut:
Ca în orice colectiv, şi în armată sunt fel de fel de caractere cu puţine circumvoluţiuni, dar cu limbi catifelate care, pentru a se pune bine cu şefii, scriu fără voia lor o:
După trecerea mea în rezerva de cadre a Armatei României şi fiind un tip activ, m-am gândit să-mi fac şi poftele „interzise” până atunci sau, mai bine zis, autocenzurate. Şi neştiind lumea aceasta a epigramei am publicat câteva catrene pe facebook, doar pentru a nu distribui căţei, pisici, flori sau nu mai ştiu ce citate celebre pe care unii cred că dacă le-au pus pe un „carton” sunt filozofi şi vorbele de duh înserate le aparţin. Mi s-a părut, la început, această platformă de socializare ca un bordel cu cearşafurile neschimbate. În unele privinţe îmi menţin părerea.
Mi-a luat ceva timp să-i conving că personajul este unul imaginar, dar faptele sunt reale. Epigrama despre care fac vorbire suna cam aşa:
Ulterior am observat un lucru ciudat la acea vreme, respectiv prin 2017: unii dintre corifeii genului chiar citesc ce-mi „debiteză” mie tărtăcuţa şi-mi fac observaţii cu tact, fără a mă jigni, privind greşelile pe care le fac atât în prozodie, cât şi în construcţia poantei. Asta mi-a dat curaj, gândind că, dacă asemenea oamenii îşi pierd din timpul lor preţios şi-mi dau sfaturi înseamnă că întrevăd la mine o brumă de talent. Am postat în continuare catrene, construite după sfaturile lor, dar am şi pus mâna pe carte să citesc tot ce-mi recomandau dumnealor despre tehnica de construire a unei epigrame.
Ulterior, am fost cooptat în Clubul Umoriştilor Prahoveni „Ion Ionescu Ouintus” din Ploieşti şi lucrurile au intrat pe un făgaş care conduce spre performanţă. Asta înseamnă verificarea potenţialului prin participarea la diferitele concursuri de gen organizate în ţară sub egida Uniunii Epigramiştilor din România, publicarea în diferite publicaţii locale sau naţionale a unor creaţii, apariţia în antologii de epigramă etc. Mult mi-aş dori să enumăr pe marii epigramişti care au contribuit la şlefuirea mea ca epigramist în formare, dar mi-e frică să nu omit pe cineva şi aş face o mare nedreptate. Ei se cunosc şi cu modestia lor caracteristică, cred că sunt mulţumiţi doar cu faptul că au putut să-mi fie de ajutor. De reclama mea n-au nevoie, sunt mult prea sus şi totuşi au privit în jos spre mine. Vă mulţumesc, dragi confraţi! Trebuie, totuşi, să amintesc şi sprijinul acordat de revista „Epigrama” a UER, care m-a impulsionat prin acordarea unui premiu pentru debut şi găzduirea în paginile sale a unor epigrame.
Am să-mi motivez catrenul: nu sunt adeptul formelor fără fond, dar când am citit o serie de catrene cu un mesaj îndoielnic şi o prozodie care lasă de dorit, am încercat să sensibilizez responsabilul de rubrică pentru a corecta sau elimina, pe viitor, asemenea creaţii (eram să spun creaturi). Şi eu sunt începător în ale scrisului de gen, dar publicaţia este citită şi de alţi începători şi vor învăţa greşit, din start, canoanele scrierii unei epigrame. Am încercat să fiu pro-activ; nu ştiu cât mi-a reuşit sau câţi duşmani mi-am câştigat. Maeştrii de care am făcut vorbire m-au învăţat că epigrama, ne place sau nu, are formă fixă. Dacă nu se respectă matematic prozodia n-are rost să o mai scriem pentru că îşi pierde din valoarea literară. Dacă a supărat pe cineva acea epigramă, rog să fiu scuzat! (VA URMA)
UNUI ADVERSAR ANOST