Mihai Haivas: Ca cercetător științific la Filiala Iași a Academiei Române am publicat articole de specialitate în reviste naționale și internaționale sau în volume colective rezultate din temele de cercetare științifică ale Academiei. Tematica principală era axată pe: elaborarea de modele economico- matematice, teoria deciziilor optime în condiții de risc și incertitudine, aplicarea cercetării operaționale în optimizarea activităților economice ș.a. După pensionare însă, alături de „prima dragoste”, matematica, am început să cochetez cu umorul, în speță cu epigrama, așa cum afirm și în catrenul:
DESTĂINUIRE
Cât privește cărțile de matematică (de autor, în colaborare sau coordonator), iată câteva dintre ele: Teste de matematică - Bacalaureat 2002 ( M.H.); Exerciții și probleme de algebră și analiză matematică -Cl. a XI-a, 470 pagini (coordonator); Exerciții și probleme de algebră și analiză matematică- Cl.a XII-a, 340 pagini (coordonator) și manualul de Matematică Cl. a XII-a, 440 pagini (coautor), toate trei apărute la Editura didactică și pedagogică, în perioada 2007- 2010, fiind bine primite de către profesori și elevi.
Cărțile de epigramă,care interesează mai mult pe cititorii acestei rubrici (inspirat intitulate!) și din care voi prezenta câte un catren, sunt în ordine cronologică, următoarele: Tangoul poantelor în pas de vals, 2009 (are și poezii).Am ales :
DISPUTĂ ÎNTRE PARLAMENTARI
Hașmișuri umoristice, 2010 (catrene, tristihuri, distihuri și uni-versuri):
RECIDIVĂ (tristih)
COMPARAȚIE (distih)
UNUI DONJUAN RURAL
Pentru istoria epigramei românești am scris apoi două volume, prefațate de către președintele U.E.R., scriitorul George Corbu, în care am prezentat o selecție comentată a Concursurilor revistei EPIGRAMA (1938-1943), fondator și director Virgiliu M.Slăvescu , în care, la fiecare temă am propus și eu, post factum, epigrame. Titlurile sunt: Restituiri în patru rânduri, 2011, și Triumful epigramei, 2012 .Un catren la tema „Un bou ca toți boii”:
BOII DIN POLITICA ROMÂNEASCĂ
Semințe din dovleacul meu, 2015:
METAMORFOZĂ/
Joc de picioare în cinci ritmuri, 2017. Carte UNICĂ în peisajul epigramei românești, deoarece conține epigrame atât cu ritmurile consacrate bisilabice ( trohaic și iambic) cât și cele cu ritmurile trisilabice (dactil, amfibrah și anapest):
CUPLU „MODERN” ( dactil)
PARLAMENTUL (anapest)
UNUI SOȚ „EXPIRAT”(amfibrah)
Din nou, tot pentru istoria epigramei românești, în urma unei cercetări îndelungate am alcătuit primul volum, dedicat prozatorului, poetului, dramaturgului și EPIGRAMISTULUI, Al.O.Teodoreanu, cu titlul „Cel mai iubit dintre epigramiști”- Păstorel, 2018, volum prefațat tot de către domnul George Corbu..Această antologie cuprinde epigramele și poeziile, dedicate lui Păstorel de contemporanii săi, publicate în volume, ziare sau reviste, până în anul decesului -1964. Dintre epigrame am ales:
LUI AL.O.TEODOREANU
(GHEORGHE PĂUN-ULMU)
PĂSTOREL ÎNTRE GENII
Pentru voi, epigramiştii, Ştiri.Botoșani.Ro a inventat acest LOC DE DAT CU… EPIGRAMA. Aşteptăm creaţiile voastre pe adresa de mail manolegeorgica@yahoo.com până în fiecare zi de vineri a săptămânii. (Georgică Manole)