Gayle Forman: "Dacă aș rămâne"

Inspirată de o tragedie reală, în care granița dintre moarte și viață este aproape insesizabilă, acestea părând într-o strânsă și imperturbabilă legătură, cartea "Dacă aș rămâne", pe numele ei original "If I stay", este una dintre cele mai cunoscute, în rândul tinerilor. Poate pentru că personajul principal este o adolescentă de 17 ani, care trăiește drama alegerii, poate pentru că scrierea îndeamnă tinerii să lupte pentru ceea ce iubesc sau poate, pur și simplu, pentru că romanul arată cum se poate schimba viața unui om, într-o clipă, ireversibil.

Povestea Miei, violoncelista talentată în vârstă de 17 ani, se bucură de o circulație largă în rândul cititorilor tineri. Într-o dimineață cu ninsoare, viața fetei se schimbă, iar decizia pe care trebuie să o ia este dramatică și dureroasă. Mia își pierde părinții și fratele mai mic într-un accident rutier și, cu toate că nu își amintește momentul impactului, ea îi poate vedea pe cei din jur și pe sine. Fiind în moarte clinică, aceasta trebuie să aleagă între a muri, pentru a fi alături de familie, și a trăi, pentru a rămâne cu iubitul ei.

Romanul este scris la persoana întâi, Mia evoca evenimente din viața sa, descrie ceea ce vede și aude în spital, deși nu poate simți nimic. Experiența morții clinice conferă operei greutate, încărcătură afectivă, chiar o dimensiune lirică, deplasând accentul de la acțiune la mesaj.
Dragostea pentru cei rămași în viață, pentru Adam și pasiunea pentru muzica clasică vor determina alegerea pe care tânăra o face la final.

„Atât filmul, cât și cartea sunt geniale. Dar tind să cred că e mai bună cartea. Povestea e super interesantă, în sensul că personajul principal rememorează tot felul de amintiri, de când era îndrăgostită. Noi, tinerii, chiar avem ce învăța din cartea asta, așa cum a avut Mia din experiența ei: ierarhizarea priorităților, faptul că deciziile personale conduc viața”, povestește A.S., o botoșăneancă de 19 ani.

„Dacă aș rămâne”/'If I stay' este scrisă de Gayle Forman, în 2009. Versiunea în română este scrisă de Manuela Bulat, la editura RAO, în 2014, înglobând puțin peste 200 de pagini. S-a bucurat de un succes răsunător, atrăgând recenzii favorabile în special din partea tinerilor.

Cartea pune în lumină o serie de elemente specifice adolescenților: nonconformismul, spontaneitatea, muzica rock, deschiderea, lupta pentru idealuri, căutarea, imprevizibilul, experiența, lăuntricul. 

„Un somn fără vise. Îi auzeam pe oameni vorbind despre un somn de moarte. Aşa s-ar simţi morţii oare? Cea mai plăcută, caldă, grea şi fără de sfârşit aţipeală? Dacă este aşa, nu m-ar deranja. Dacă aşa este moartea, nu m-ar deranja absolut deloc” (fragment, „Dacă aș rămâne”)

(Roxana Aiacoboaei)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

A-l "înțelege" pe Aureliu Busuioc

Wednesday, 26 June 2019

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLVI)

Sunday, 23 June 2019

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLV)

Sunday, 16 June 2019

Carmen Domingo - GALA-DALI

Thursday, 13 June 2019

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Muncă, pasiune, dedicare și un nou obiectiv pentru Ioana Miron: “Clar vreau să particip și să iau o medalie”! (Video)

Thursday, 15 May 2025

Halterofila Ioana Miron este una dintre sportivele de mare perspectivă ale Clubului Steaua. În vârstă de 20 de ani, Ioana are deja un palmares bogat în competițiile internațional...

Planul Armatei pentru recrutare: voluntari atraşi cu 27.000 de lei!

Thursday, 15 May 2025

România pregătește o nouă inițiativă legislativă menită să consolideze capacitatea militară a țării prin atragerea de militari voluntari. În contextul creșterii nevoii de perso...

Conferința de închidere a proiectului privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu”! (Foto)

Thursday, 15 May 2025

Joi, 15 mai, la Primăria Municipiului Botoșani a avut loc conferința de închidere a proiectului privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu”. În prezen...