Dintru început trebuie să recunoaștem și să fim de acord: sunteți fericiții privilegiați ai unui oraș care, chiar dacă a știut dintotdeauna să își respecte cetățenii, să le recunoască meritele, nu a învățat că (toți) cetățenii sunt egali. Dar am acordat mereu circumstanțe. De la sărăcie la accesul la educație… Nu poposim asupra motivelor. Sute și sute de programe stufoase ne spun în termeni academici care sunt cauzele, efectele, defectele tuturor acestor pretențioase strategii.
Nu despre asta avem a vă spune în cuvintele de față. Criza locurilor de muncă ne afectează deopotrivă pe toți. Salariile sunt din ce în ce mai mici pe măsură ce valoarea lor crește: și noi ne creștem cu greu copiii, și noi suntem nemulțumiți de ce se întâmplă. Dar nu prea ne ascultă nimeni.
La sfârșitul săptămânii trecute, nu puține au fost mesajele pe care le-am primit la redacție din cauza zgomotului pe care l-ați creat în mai multe cartiere din municipiul Botoșani. Și nu e prima dată!
Ca să vă aduceți aminte de atmosfera creată, iată câteva dintre nemulțumirile care au ajuns la redacție:
"De mai multe ori pe an, cei care avem "norocul" să locuim în jumătatea de oraș unde locuiesc rromii trebuie să le suportăm jelania publică ori de câte ori moare unul de-al lor. Ei jelesc să-i audă tot orașul, cât e noaptea de lungă, cu muzică, cu manele țigănești. Tot ei, cu aceste ocazii, ocupă segmente din străzi, uneori pentru zile întregi, chiar o săptămână, întind mese acolo, instalează boxe puternice să se audă că ei sunt oameni importanți sau o fac pur și simplu ignorând atenționările organelor de ordine, amenzile, pe care și așa nu le plătesc".
"De două zile, centrul vechi este din nou sub ocupație. Mai exact, segmentul de stradă din spatele Camerei de Comerț, ce face legătura între Str. Dragoș Vodă și Str IC Brătianu, este ocupat de conlocuitorii noștri zi și noapte, inclusiv intersecțiile cu strada ocupată, de nu se mai poate trece nici ca pieton prin acea zonă. Pentru jelit nu le ajunge ziua, noaptea devin și mai zgomotoși, și mai turbulenți".
"Cheful pe domeniul public nu a încetat nici în vară, când acești minoritari parcă devin din ce în ce mai numeroși, deși organele de ordine i-au amendat, nu i-au pus la muncă în folosul comunității".
Am transmis o parte dintre aceste mesaje către organele în drept să intervină în astfel de situații, fiind informați de către cetățeni că s-au făcut sesizări (inclusiv prin 112) la Jandarmerie, Poliție și Poliție Locală.
Un singur răspuns a sosit la redacție, din partea Poliției Județene Botoșani, prin care suntem informați că, “referitor la situația expusă, la data de 02.03.2019, polițiștii Biroului de Ordine Publică Botoșani au aplicat 3 sancțiuni contravenționale unui bărbat de 40 de ani, pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991, respectiv pentru tulburarea ordinii și liniștii publice”.
Dragul meu (rrom)cetățean, știm că nu este nici prima, nici ultima sancțiune. Știm că prea puțin plătiți amenzile și nici nu generalizăm, desigur. Mai știm și că nu aveți posibilități, că trăiți în sărăcie, copii mulți, ajutoare sociale mici, nimeni nu vă ajută. Cel puțin asta ne spuneți! Nu negăm că mulți dintre voi sunteți oameni corecți, responsabili, de încredere.
Dar, dragii noștri - cei de zilele trecute, care ați deranjat mai multe cartiere -, beneficiați de serviciile pe care acest oraș vi le oferă: sănătate, educație, administrație, siguranță publică etc.
În instituțiile acestui oraș locuiesc oameni care vă servesc în fiecare zi, care muncesc pe salarii mici (uneori mai mici decât ajutoarele voastre sociale, cu tot cu alocații), care își lasă uneori copiii de izbeliște pentru că nu pot plăti bone sau vreun after school. Mulți îngrijesc bătrâni bolnavi, cărora nu mai au cu ce le cumpăra medicamente.
Ei sunt oamenii care, atunci când ajung să așeze capul pe pernă, trebuie să asculte zgomotul pe care îl faceți. Ei pleacă dimineață la serviciu mai obosiți și mai stresați și tot pe ei îi găsiți la ghișee, la tarabele din piață, la catedră, la birourile administrative, la spitale și farmacii. Acolo unde mergeți și vă supărați că nu vi se acordă atenția cuvenită, că nu sunteți tratați cu respect. Omul de dincolo de ghișeu este omul pe care voi nu l-ați respectat, căruia cu bună știință i-ați luat un drept important: dreptul la odihnă.
Dragul meu (rrom)cetățean, așa este că te simți puternic și privilegiat? Poate data viitoare vei înțelege că omenia nu are legătură cu etnia, cu sărăcia, educația sau rangul social. A fi om înseamnă în primul rând să îți respecți aproapele. ȘI ASTA CHIAR NU COSTĂ NIMIC!
Dacă vrei, citește și Jos pălăria, ţigane!