ARRIVAL, un film de Oscar!

Nu avem o poveste învechită despre prea-glorificata armată americană distrugând nava mamă în ultima secundă, nu avem președinți ținând discursuri eroice și trimițând întreaga lume la război. În schimb "Arrival" abordează subiectul dintr-un unghi foarte proaspăt...

ARRIVAL, un film de Oscar!

"Arrival" (2016) este rezultatul viziunii regizorului Denis Villeneuve (care ne-a delectat în ultimii ani cu filme precum "Prisoniers" și "Sicario") asupra romanului lui Ted Chiang ("Story Of Your Life") și a strâns 8 nominalizări la Oscar (incluzând cea mai bună imagine, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu adaptat). Filmul a câștigat premiul Oscar pentru Cea mai bună editare sonoră.

Conceptul filmului? 12 nave extraterestre aterizează în diferite colțuri ale pământului și... nu fac nimic. Umanitatea reacționează prin a pune laolaltă cele mai ingenioase minți cu scopul de a descoperi o cale de a comunica cu extratereștrii, iar acesta e punctul în care filmul începe să impresioneze.

Nu avem o poveste învechită despre prea-glorificata armată americană distrugând nava mamă în ultima secundă, nu avem președinți ținând discursuri eroice și trimițând întreaga lume la război. În schimb "Arrival" abordează subiectul dintr-un unghi foarte proaspăt, și anume "dacă extratereștrii nu au venit ca să ne extermine, ci ca să ne ajute?".

Renunțând la scenele de acțiune, filmul mizează pe misterul generat de noile forme de viață și își joacă remarcabil de bine cartea: extratereștrii  sunt prezentați ca ființe dincolo de capacitatea de înțelegere a oamenilor, nu putem vorbi cu ei nu pentru că nu le știm limba, ci pentru că oamenii nu au organele fizice necesare pentru a recepta cuvintelor lor; soluția pe care personajele o găsesc pentru a comunica este unică și ingenioasă prin simplitatea ei, nu adaugă nicio povară unei povești, de altfel, încărcată, ci din contră, face comunicarea să se simtă ca ceva fluid, cu care spectatorii sunt obișnuiți, dar care, în același timp, se potrivește perfect cu toate convențiile propuse de film și se simte perfect natural.

De asemenea, mulțumită modului ingenios prin care metoda este descoperită, aceasta se simte ca o reușită pentru spectatori la fel de mult cât pentru personaje.

"Arrival" îi face pe spectatori să se hrănească din propria curiozitate, știe cât de mult să explice și cât de mult să arate pentru a perpetua povestea fără a oferi prea devreme răspunsurile pe care spectatorii le așteaptă.

Filmul fascinează, ne face să vrem să aflăm ce sunt aceste dubioase forme de viață, răspunsuri care ne sunt oferite treptat, însă fiecare dintre acestea ridică alte serii de întrebări.

"Arrival" ne hrănește curiozitatea treptat, în același timp făcându-ne să așteptăm până la finalul filmului pentru răspunsul la întrebarea pe care personajele încearcă să o pună de la prima interacțiune cu extratereștrii: "De ce sunteți aici?". Răspunsul este unul pe măsura așteptării.

(Codrin Moldovanu)


Arrival (2016)

Regizor - Denis Villeneuve
Scenarist - Eric Heisserer
Bazat pe - Story of Your Life
Producător - Shawn Levy
Regizor de imagine - Bradford Young
Montaj - Joe Walker
Muzică - Jóhann Jóhannsson
Costume - Renée April
Actori principali: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, Michael Stuhlbarg, Tzi Ma, Sangita Patel, Mark O'Brien.
Premiera - noiembrie 2016
Durata    116 min

Premiul Oscar pentru Cea mai bună editare sonoră
Nominalizări Oscar pentru: Cel mai bun regizor, Cel mai bun film, Cel mai bun mixaj sonor, Cel mai bun montaj, Cea mai bună imagine, Cele mai bune decoruri, Cel mai bun scenariu adaptat.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Cătălin Flutur, întâlnire cu taximetriștii: „O unitate de breaslă mai rar întâlnită în zilele noastre” (foto)

astăzi, 16:14
32

Candidatul din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, Cătălin Flutur, a avut zilele trecute o întâlnire cu taximetriștii din Botoșani.Redăm mai jos i...

Eveniment dedicat antreprenorilor din Botoșani: Conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente! (foto)

astăzi, 15:56
87

Sute de antreprenori din Botoșani au participat, joi, la o conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente cu fonduri europene. Evenimentul este organizat de către Camera de Comerț, Indust...

Tânăr condamnat la închisoare pentru furt calificat, va sta cel puțin patru ani în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:21
96

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din Rădăuți au primit spre executare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Judecătoria Rădăuți în dosarul privind p...