La multi ani, AURICA DOBRESCU!

La multi ani, AURICA DOBRESCU!

Aurica Dobrescu

Papusile nu au varsta tocmai pentru ca papusarii sa copilareasca vesnic. Aurica Dobrescu are si varsta si copilarie vesnica. A petrecut  patru decenii in Teatrul pentru copii din Botosani, primii 10 in spatele scenei, pentru ca apoi atele papusilor pe care le crea sa o poarte spre luminile rampei.

Aurica Dobrescu s-a nascut pe 2 noiembrie 1954, in Mitoc, judetul Botosani. Din 1982  a activat ca artist papusar al Teatrului de Papusi Vasilache, institutie de cultura in care se afla, inca din 1972, in calitate de constructor de papusi.

A realizat zeci de roluri, cucerind premii, dar mai ales adunand aplauzele a mii de spectatori, mari si mici. La Aurica Dobrescu fascineaza nu doar tehnica actoriceasca, ci tocmai mijloacele directe de exprimare, simplitatea si firescul prin care manifesta si construieste personajul, fara sa isi acopere cu propria-i personalitate eroul din poveste.

De la rolul exceptional din Punguta cu doi bani la zecile de papusi manuite in zeci de ani de cariera, de la sala Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache la marile scene din tara sau din lume, Aurica Dobrescu a stiut sa transmita stari, sentimente, mesaje artistice, fara sa isi puna in dificultate spectatorul, oferindu-i acestuia calea dreapta spre arta: copilaria!   

In 1982, la Gala nationala a recitalurilor papusaresti, Aurica Dobrescu obtinea un important Premiu pentru recitalul Pianistul, regia Valentin Dobrescu, un rol cu care, alaturi de regretatul Mihai Costachel, se impune si 10 ani mai tarziu, cand cucereste juriul la Gala internationala a recitalurilor papusaresti.

In 2000, la Festivalul Gulliver, Aurica Dobrescu este distinsa cu Premiul pentru interpretare pentru rolul din spectacolul Asmodee sau Diavolul schiop, in regia aceluiasi Valentin Dobrescu.

În 2012, Teatrul "Vasilache" Botoşani participa la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck, ediţia 2012. Teatrul din Botoşani a prezentat spectacolul "Ursul pacalit de vulpe", de Ion Creanga, dramatizare si adaptare scenica Valentin Dobrescu. La finalul ediţiei din anul 2012, juriul a acordat "Premiul pentru mânuire" actritei Aurica Dobrescu, pentru personajul "Vulpea" din spectacolul "Ursul păcălit de vulpe" – Teatrul "Vasilache" Botoşani.
 
Tot in anul 2012, Aurica Dobrescu a primit Premiul de Excelenta “Michaela Tonitza Iordache” in animatia romaneasca, oferit de Teatrul Tandarica, Primăria Municipiului București și UNIMA România.

Profesionista a scenei, Aurica Dobrescu si-a sustinut mereu colegii de scena, imbracand deseori intamplarile in propria-i bucurie de a juca, in naturaletea cu care isi face jocul, devenind parte a spectacolului, dar si esenta a lui.

Aurica Dobrescu a jucat in zeci de spectacole, printre care amintim: Adam şi Eva, Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici (Premieră in 2007), Capra cu trei iezi,  Cenuşăreasa, Crăiasa gheţurilor (Premieră in 2006), Fata babei şi fata moşneagului (Premieră in 2007), Ghiocelul şi Omul de Zăpadă, O poveste, două, trei, cu roboţi şi roboţei, Sânziana şi Pepelea, Tigrişorul Pietrek, Trăistuţa cu poveşti sau Visul unei nopţi de iarnă actor.

La aniversare, Stiri Botosani ii ureaza actritei Aurica Dobrescu LA MULTI ANI cu sanatate, bucurii pe scena teatrului si a vietii, impliniri si bunastare. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Sfinții Botoșanilor: Pe 22 septembrie se năștea, la Vorniceni, călugărul în fața căruia mai târziu a îngenuncheat Prințul Charles al Marii Britanii!

Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
874

Parintele Dionisie Ignat s-a nascut in 22 septembrie 1909, in comuna Vorniceni din judetul Botosani, intr-o familie de tarani cu opt copii. La botez a primit numele Dumitru, fiind mezinul familiei. Ta...

O poveste dintr-o zi de iunie, pe Sărărie. "M-aș bucura să știu că în Botoșani se mai vorbește despre Mihai Ursachi!"

Miercuri, 19 Septembrie 2018
973

Iași, început de iunie 2017. Pe Sărărie, și cea mai ușoară pală de vânt răscolește un miros de tei care imediat învăluie strada. Poarta scârțâie scurt. Curg&ac...

IPS Teofan, îndemn către botoșăneni: "Să fim trăitori, mărturisitori și apărători ai tradițiilor noastre, în mod special cele legate de familie" - FOTO

Vineri, 14 Septembrie 2018
1803

Femei și bărbați, tineri și bătrâni, prunci și copii mișunând șotios sau poposind grav, cu o lumânare aprinsă, lângă mâna ocrotitoare a mamei. Flori de toamnă,...