La multi ani, AURICA DOBRESCU!

La multi ani, AURICA DOBRESCU!

Aurica Dobrescu

Papusile nu au varsta tocmai pentru ca papusarii sa copilareasca vesnic. Aurica Dobrescu are si varsta si copilarie vesnica. A petrecut  patru decenii in Teatrul pentru copii din Botosani, primii 10 in spatele scenei, pentru ca apoi atele papusilor pe care le crea sa o poarte spre luminile rampei.

Aurica Dobrescu s-a nascut pe 2 noiembrie 1954, in Mitoc, judetul Botosani. Din 1982 este artist papusar al Teatrului de Papusi Vasilache, institutie de cultura in care activase, inca din 1972, in calitate de constructor de papusi.

A realizat zeci de roluri, cucerind premii, dar mai ales adunand aplauzele a mii de spectatori, mari si mici. La Aurica Dobrescu nu fascineaza atat tehnica actoriceasca, ci tocmai mijloacele directe de exprimare, simplitatea si firescul prin care manifesta si construieste personajul, fara sa isi acopere cu propria-i personalitate eroul din poveste.

De la rolul exceptional din Punguta cu doi bani la zecile de papusi manuite in zeci de ani de cariera, de la sala Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache la marile scene din tara sau din lume, Aurica Dobrescu devine tot mai capabila sa transmita stari, sentimente, mesaje artistice, fara sa isi puna in dificultate spectatorul, oferindu-i acestuia calea dreapta spre arta: copilaria!   

In 1982, la Gala nationala a recitalurilor papusaresti, Aurica Dobrescu obtinea Premiu pentru recitalul Pianistul, regia Valentin Dobrescu, un rol cu care, alaturi de regretatul Mihai Costachel, se impune si 10 ani mai tarziu, cand cucereste juriul la Gala internationala a recitalurilor papusaresti.

In 2000, la Festivalul Gulliver, Aurica Dobrescu este distinsa cu Premiul pentru interpretare pentru rolul din spectacolul Asmodee sau Diavolul schiop, in regia aceluiasi Valentin Dobrescu.

În perioada 15-19 octombrie 2012, Teatrul "Vasilache" Botoşani a participat la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck, ediţia 2012. Teatrul din Botoşani a prezentat spectacolul "Ursul pacalit de vulpe", de Ion Creanga, dramatizare si adaptare scenica Valentin Dobrescu. La finalul ediţiei din anul 2012, juriul a acordat "Premiul pentru mânuire" actritei Aurica Dobrescu, pentru personajul "Vulpea" din spectacolul "Ursul păcălit de vulpe" – Teatrul "Vasilache" Botoşani.
 
Profesionista a scenei, Aurica Dobrescu isi sustine colegii de scena, imbracand deseori intamplarile in propria-i bucurie de a juca, in naturaletea cu care isi face jocul, devenind parte a spectacolului, dar si esenta a lui.

Aurica Dobrescu a jucat in zeci de spectacole, printre care amintim: Adam şi Eva, Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici (Premieră in 2007), Capra cu trei iezi,  Cenuşăreasa, Crăiasa gheţurilor (Premieră in 2006), Fata babei şi fata moşneagului (Premieră in 2007), Ghiocelul şi Omul de Zăpadă, O poveste, două, trei, cu roboţi şi roboţei, Sânziana şi Pepelea, Tigrişorul Pietrek, Trăistuţa cu poveşti sau Visul unei nopţi de iarnă actor.

La aniversare, Stiri Botosani ii ureaza actritei Aurica Dobrescu LA MULTI ANI cu sanatate, bucurii pe scena teatrului si a vietii, impliniri si bunastare. 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Avertizare now casting- COD PORTOCALIU de furtuni!

Miercuri, 20 Septembrie 2017
1747

Potrivit Avertizării, până la orele 23:30, în judeţul Botoșani, în localităţileBotoșani, Bucecea, Dorohoi, Flămânzi, Bălușeni, Brăești, Broscăuți, Cânde...

Sebastian Coltescu, luat la tinta de antrenorii Flavius Stoican si Costel Enache: ”E strigator la cer”

Miercuri, 20 Septembrie 2017
219

Antrenorul celor de la Poli Iași a fost trimis în tribună în minutul 55 al meciului cu FC Botoșani."Este strigător la cer să nu poți discuta cu arbitrul! L-am întrebat...

RATAREA campionatului in meciul FC Botosani - Poli Iasi! A sutat peste poarta de la un metru de linia portii - VIDEO

Miercuri, 20 Septembrie 2017
141

Unul dintre ele a fost în minutul 77. La scorul de 3-2 în favoarea gazdelor, echipa lui Flavius Stoican a oferit una dintre marile ratări din acest sezon: Kizito i-a pus mingea în f...