AIDA AVIERIȚEI... "o prezenţă din soiul exploziei-hipnotizante!" VIDEO

AIDA AVIERIȚEI... "o prezenţă din soiul exploziei-hipnotizante!" VIDEO

AIDA AVIERITEI
Facebook

Aida Avieriței, a participat la Gala Tânărului Actor HOP 2013, secţiunea individual, cu o adaptare după autobiografia fantezistă a Aglajei Veteranyi, "De ce fierbe copilul în mămăligă", iar la proba impusă Liza Minnelli, obținând Premiul pentru cea mai bună actriță.

În aceeași competiție, un alt actor botoșănean (fost membru al Atelierului de Teatru din Botosani), Octavian Costin, obținea Premiul "Amza Pellea" pentru cel mai bun actor, pentru rolul Steve din Aproape de John Cariani, precum şi pentru întruchiparea lui Tom Waits.

Adăugăm acestora și vestea proaspătă care s-a auzit zilele trecute din București: Premiul pentru cel mai bun actor la prima editie a Festivalului National de Teatru INDEPENDENT a fost câștigat de... un botoșănean pornit în anii de demult din același Atelier de Teatru. Este vorba despre Cătălin Babliuc, el obținând premiul pentru cel mai bun actor in rol principal pentru "Bullets over Lipscani" (Godot Cafe Teatru - regia Eugen Gyemant.

Și nu putem trece peste regalul de teatru adolescent la care asistăm în fiecare an când presa națională scrie entuziasmată despre nebunii frumoși ai micului oraș moldav. Fie că vorbim despre Atelierul de Teatru al Colegiului Național "Mihai Eminescu" (coordonatori Lenuș Teodora Moraru și Gelu Rîșca), fie că rostim numele trupei Drama Club, a Colegiului Național "A.T.Laurian" din Botoșani (coordonator Mirela Nistor), tinerii actori sunt întotdeauna pe podium în lumina reflectoarelor, aprecierile sunt deopotrivă meritate și sincere.

Un fenomen al teatrului adolescent cum de bună seamă nu a mai trăit Botoșanii ultimelor decenii, comparabil, ca forță, cu anii tinereții lui Dan Puric și ai lui Vlad Ivanov, Daniel Badale, Dana Tapalaga, Carmen Ungureanu…

Un fenomen, spuneam, care ar putea fără vreo urmă de emfază să devină studiu de caz pentru influența artei în formarea personalității și în consolidarea viitoarei cariere pentru elevii de liceu și nu numai.

Și nu atât numărul elevilor împlicați, la nivelul municipiului Botoșani, în mișcarea teatrală, cât mai ales performanțele excepționale ce decurg în urma participării, peste ani si ani, la competițiile naționale, performanțe care nu de puține ori sunt greu de egalat de către ceilalți competitori.  

Aida Avieriței, explozia de talent!


Aida Avieriței s-a născut pe 15 aprilie 1989, în Botoșani. Este absolventă a Colegiului Național "Mihai Eminescu" și a activat în trupa Atelierul de Teatru, coordonată de Lenuș Teodora Moraru și Gelu Rîșca.

A urmat cursurile Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" București, susținând licența la clasa Florin Zamfirescu. În vara anului 2013 a finalizat și masterul, la clasa Gelu Colceag, tot în cadrul UNATC București.

La Gala HOP din acest an, competiție extrem de disputată între proaspeții absolvenți de teatru din întreaga țară, Aida s-a impus artistic datorită rolurilor interpretate în concurs (secţiunea individual, cu o adaptare după autobiografia fantezistă a Aglajei Veteranyi, "De ce fierbe copilul în mămăligă", iar la proba impusă Liza Minnelli).

In urma evoluției în cadrul atelierului coordonat de Vlaicu Golcea: Maria Tănase - 1913-2013, a atras asupra ei atenția artiștilor consacrați. "Aida Avieriței are o nebunie pe care o transpune diferit în copila din De ce fierbe copilul în mămăligă, fragilă şi inocentă, şi Liza Minnelli din Cabaret, uşor dementă, dar şi în concertul Mariei Tănase, unde cîntă zguduitor "Trei focuri arde pe lume", cu o tuşă la Björk", scria despre ea Oana Stoica, în Dilema Veche.

Un proiect care a continuat la Festivalul Național de Teatru 2013, unde Aida Avieriței a fost parte a proiectului inedit, dedicat Mariei Tănase.  

"Într-un spectacol proaspăt, indecent de viu şi tare frumos, Aida e superlativul. Cu o voce din care şi-ar putea câştiga lejer existenţa (prenumele oblige!), o mişcare scenică ce sare amplu peste media breslei şi o prezenţă din soiul exploziei-hipnotizante marca Ofelia Popii & Andreea Bibiri, Aida Avieriţei riscă un viitor artistic dintre cele mai spectaculoase", scrie Mihai Brezeanu despre Aida Avieriței .

Aida Avieriței este o actriță despre care sigur vom mai auzi. Între timp, așteptăm în fiecare an noi și noi bucurii, cu fiecare nouă generație de tineri care, formați în atelierele liceelor din Botoșani, cuceresc scenele țării și, de ce nu, ale lumii!

(Florentina Toniță)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident la Bobulești: O femeie a ajuns cu mașina în șanț! FOTO

astăzi, 11:31
185

Accidenr rutier, sâmbătă dimineață, soldat cu rănirea unei femei în vârstă de 34 de ani și avarierea mașinii pe care aceasta o conducea.Evenimentul rutier s-a p...

Mesajul unui medic străin, venit să opereze copii în România: Sunteţi în urmă cu mult faţă de alte state

astăzi, 10:06
106

În această săptămână, 9 bebeluşi au fost operaţi cu succes la Sibiu de o echipă de chirurgi britanici, germani şi români. Este al 9-lea marton de astfel de intervenţii gratu...

Accident rutier cu pericol de explozie, pe o stradă din municipiul Botoșani! FOTO

astăzi, 09:29
1073

Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au fost solicitați, sâmbătă dimineață, să intervină pe strada Maior Ignat, din municipiul Botoșani, unde o mașină a lovit o conductă de ...