Cum deosebim brânza adevărată de cea contrafăcută

Cum deosebim brânza adevărată de cea contrafăcută

Atenţie de unde cumpărați produsele lactate! Contrar aşteptărilor, acestea s-ar putea să fie fabricate din orice, numai din lapte nu. Micii comercianţi înşală clienţii, amestecând brânza obişnuită cu cea obţinută din grăsimi vegetale sau fac un amestec din lapte și margarină.

Pentru a face diferenţa dintre o brânză care conţine grăsimi vegetale şi una obţinută exclusiv din lapte, trebuie să ţinem cont de câteva aspecte. Primul indiciu care ne poate pune pe gânduri atunci când suntem în faţa unui galantar cu brânză este preţul. Întotdeauna, o brânză făcută din orice altceva în afară de lapte va fi mult mai ieftină decât una făcută din lapte.

Un alt lucru de care trebuie să ţinem cont este culoarea produsului. O brânză făcută din grăsimi vegetale va fi mai albă decât una obţinută numai din lapte. De asemenea, textura este diferită de la un tip de brânză la altul. Brânza din grăsimi vegetale este mai compactă şi mai moale, pe când cea din lapte este mai aerată.

Legea nu interzice adaosurile de lapte praf si grăsimi vegetale în produsele pe bază de lapte proaspăt. Însă fabricantul este obligat să menţioneze clar acest lucru pe etichetă şi nu mai are voie să folosească denumirile consacrate: unt, smântână, telemea.

O brânză netedă trebuie să vă dea de gândit, întrucât brânza adevărată are orificii de aer în interior. Dacă acestea nu există, să luaţi în calcul că brânza este falsificată cu clorură de calciu.

Clorura de calciu întăreşte produsul. Tăiați o bucată cât o cutie de chibrituri. Congelaţi-o şi verificaţi a doua zi, după ce o dezgheţaţi, dacă a devenit sfărâmicioasă. În acest caz, e contrafăcută. Dacă nu aveți timp, puneți bucățica în apă fiartă. Nu trebuie să se topească mai mult de 40% la fierbere, altfel e 80% margarină.

Când este pusă la desărat, în cazul în care laptele nu a fost de calitate, se va înmuia, dar dacă laptele a fost bun, va rămâne fermă.

Evitati produsele ieftine. Acelea nu sunt brânză. Un kilogram de brânză se obţine normal din 6-7 litri de lapte, în funcţie de calitatea acestuia, iar un litru de lapte nu coboară sub 2 lei. Făcând un calcul simplu, este evident că un kilogram de brânză nu poate costa 8 lei.

Brânza adevărată nu va avea niciodată consistenţa untului, acesta este un alt truc la care trebuie să fim atenţi.

Iar dacă punem o bucată de brânză la fiert şi se dizolvă, înseamnă că nu conţine lapte, principalul ingredient al acestui aliment extrem de iubit, care atunci când este de calitate, reprezintă o sursă importantă de proteină. (Doctorul Zilei)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Interlopul botoșănean considerat drept unul dintre cei mai periculoşi traficanţi de fiinţe umane a fost condamnat!

astăzi, 17:07
753

Ioan Clămparu, considerat unul dintre cei mai periculoşi traficanţi de fiinţe umane, a fost condamnat luni de Tribunalul Alba la 25 de ani de închisoare şi o amendă de 50.000 de lei, &icir...

Guvernul vrea sa oblige prin lege privatii sa nu scada salariile dupa transferul contributiilor la angajat: "Statul are dreptul!"

astăzi, 16:28
150

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa dea o lege prin care sa oblige angajatorii privati sa pastreze un nivel al salariului brut.Misa a spus ca dupa ce contribut...

Ministrul Sănătăţii, despre cazul bărbatului de la Botoșani, rănit în explozie: Suntem depăşiţi în ceea ce priveşte capacitatea de a prelua pacienţii arşi!

astăzi, 15:11
214

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a spus, marţi, că sistemul de sănătate este depăşit în ceea ce priveşte capacitatea de a prelua pacienţii arşi şi că vechiul Guvern care "...