Cum deosebim brânza adevărată de cea contrafăcută

Cum deosebim brânza adevărată de cea contrafăcută

Atenţie de unde cumpărați produsele lactate! Contrar aşteptărilor, acestea s-ar putea să fie fabricate din orice, numai din lapte nu. Micii comercianţi înşală clienţii, amestecând brânza obişnuită cu cea obţinută din grăsimi vegetale sau fac un amestec din lapte și margarină.

Pentru a face diferenţa dintre o brânză care conţine grăsimi vegetale şi una obţinută exclusiv din lapte, trebuie să ţinem cont de câteva aspecte. Primul indiciu care ne poate pune pe gânduri atunci când suntem în faţa unui galantar cu brânză este preţul. Întotdeauna, o brânză făcută din orice altceva în afară de lapte va fi mult mai ieftină decât una făcută din lapte.

Un alt lucru de care trebuie să ţinem cont este culoarea produsului. O brânză făcută din grăsimi vegetale va fi mai albă decât una obţinută numai din lapte. De asemenea, textura este diferită de la un tip de brânză la altul. Brânza din grăsimi vegetale este mai compactă şi mai moale, pe când cea din lapte este mai aerată.

Legea nu interzice adaosurile de lapte praf si grăsimi vegetale în produsele pe bază de lapte proaspăt. Însă fabricantul este obligat să menţioneze clar acest lucru pe etichetă şi nu mai are voie să folosească denumirile consacrate: unt, smântână, telemea.

O brânză netedă trebuie să vă dea de gândit, întrucât brânza adevărată are orificii de aer în interior. Dacă acestea nu există, să luaţi în calcul că brânza este falsificată cu clorură de calciu.

Clorura de calciu întăreşte produsul. Tăiați o bucată cât o cutie de chibrituri. Congelaţi-o şi verificaţi a doua zi, după ce o dezgheţaţi, dacă a devenit sfărâmicioasă. În acest caz, e contrafăcută. Dacă nu aveți timp, puneți bucățica în apă fiartă. Nu trebuie să se topească mai mult de 40% la fierbere, altfel e 80% margarină.

Când este pusă la desărat, în cazul în care laptele nu a fost de calitate, se va înmuia, dar dacă laptele a fost bun, va rămâne fermă.

Evitati produsele ieftine. Acelea nu sunt brânză. Un kilogram de brânză se obţine normal din 6-7 litri de lapte, în funcţie de calitatea acestuia, iar un litru de lapte nu coboară sub 2 lei. Făcând un calcul simplu, este evident că un kilogram de brânză nu poate costa 8 lei.

Brânza adevărată nu va avea niciodată consistenţa untului, acesta este un alt truc la care trebuie să fim atenţi.

Iar dacă punem o bucată de brânză la fiert şi se dizolvă, înseamnă că nu conţine lapte, principalul ingredient al acestui aliment extrem de iubit, care atunci când este de calitate, reprezintă o sursă importantă de proteină. (Doctorul Zilei)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cele 6 tipuri de case de marcat electronice care vor fi admise

Marţi, 21 Noiembrie 2017
415

Conform HG 804 /2017 privind modificarea și completarea Normelor metodologice pentru aplicarea OUG 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale...

9 din 10 persoane cu cancer al intestinului gros ar putea fi salvate dacă nu ar ignora aceste prime simptome!

Marţi, 21 Noiembrie 2017
1670

Intestinul gros este alcătuit din colon și rect. Alimentele digerate care au fost fragmentate în intestinul subțire ajung în intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. In...

Sursa norului radioactiv care a panicat Europa e in Rusia, dar Moscova neaga ca a avut loc un accident nuclear!

Marţi, 21 Noiembrie 2017
688

Agentia rusa de meteorologie, Rosgidromet, a anuntat, luni, ca o concentratie "extrem de ridicata" de ruteniu-106 a fost depistata in mai multe parti ale tarii in septembrie. Anuntul vine du...