Tratamentul balnear, recunoscut pentru beneficiile sale în reumatologie cronică, ortopedie, neurologie și boli vasculare, se află pe lista serviciilor decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Pentru a accesa aceste tratamente, pacienții trebuie să primească o rețetă de la un medic autorizat și să completeze o fișă de tratament conform reglementărilor. Chiar dacă apele termale și spa-urile interne sunt adesea asociate cu turismul și relaxarea, ele devin din ce în ce mai importante în contextul medical. De precizat este faptul că doar un medic specialist poate prescrie tratamentele medicale disponibile în sistemul de asigurări de sănătate.
Serviciile care pot fi acoperite de CAS sunt băile galvanice, băile cu parafină, dușurile subacvale, băile minerale, împachetările cu nămol, și altele. Tariful pentru aceste proceduri este de 28 de lei pentru 4 proceduri pe zi. Un pensionar poate achiziționa un singur bilet. CAS nu acoperă serviciile de medicină fizică și de reabilitare în situații care privesc corecții de natură estetică sau de întreținere, cum ar fi vergeturile, sindromul tropostatic sau activitățile de fitness și body-building.
Protocol de colaborare între Patriarhia Română și CNAS
În scopul reglementării acțiunilor de cooperare în domeniul sănătății dintre Patriarhia Română și CNAS pentru susținerea persoanelor care necesită servicii de prevenție, diagnostic, tratament, evaluare, monitorizare și supraveghere a afecțiunilor oncologice, în cursul zilei de astăzi s-a semnat un protocol. Protocolul s-a încheiat în scopul creării unui parteneriat activ care să conducă la generarea unui cadru instituțional adecvat nevoii de comunicare/informare pentru orice persoană care se confruntă cu suspiciunea unui diagnostic oncologic, cu recomandare de tratament de specialitate sau servicii de suport, conexe actului medical.
Protocolul se înscrie în îndeplinirea obligațiilor CNAS prevăzute de Legea nr. 95/2006[1] de informare a pacienților, de consultanță și asistență în domeniul asigurărilor sociale de sănătate, fără să dubleze activitățile sau rolurile pe care le au alte instituții și organisme în implementarea Planului Național de Prevenire și Combatere Cancerului în România. Acesta a fost încheiat în contextul anului omagial dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor, derulat de către Patriarhia Română.
Sursa: Bugetul