Condamnat pe viaţă în Anglia, un botoşănean s-a ales cu încă trei ani de detenţie pentru trafic de persoane

Procurorii DIICOT vor ataca cu apel decizia Tribunalului Botoşani în ceea ce priveşte un caz de trafic de persoane ce tocmai s-a încheiat. Asta pentru că nu sunt mulţumiţi cu pedeapsa dată unui săvinean pe care l-au căutat ani de zile pentru a-l trimite în faţa instanţei.

Condamnat pe viaţă în Anglia, un botoşănean s-a ales cu încă trei ani de detenţie pentru trafic de persoane

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

O corespondenţă asiduă, insistenţe şi un caz de trafic de persoane ce risca să se perimeze- pe scurt, despre Irinel H., din Săveni, acuzat că, alături de Dan T., ar fi recrutat şi transportat şase victime majore şi o minoră, precum şi că le-ar fi adăpostit în scopul exploatării sexuale prin obligarea la practicarea prostituţiei în Italia, Germania şi România. Pentru a-i da de urmă, procurorii au cerut în noiembrie 2008 arestarea lui în lipsă, Irinel H. fiind dat ulterior în urmărire internaţională.
În 2011, procurorii DIICOT au disjuns dosarul şi l-au trimis în judecată doar pe celălalt suspect, Dan T., dar care a murit în timpul procesului.

Acuzatul rămas în libertate avea un un cazier "bogat"". În 2006, abia eliberat din penitenciar, a urcat la volanul unei maşini, deşi nu avea permis de conducere, şi a fost prins de poliţişti. Ca să nu ajungă iar în puşcările, individul a fugit în Italia unde a violat două tinere. La scurt timp, a dispărut din nou, fiind identificat în Marea Britanie, unde ar fi comis un nou viol urmat de moartea victimei. Abia autorităţile britanice au reuşit să-l captureze şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Imediat după ce au aflat că acesta este închis în Marea Britanie, procurorii DIICOT au solicitat, în 2015, transferul lui în ţară, pentru a-l trimite în judecată în dosarul privind traficul de persoane, dar autorităţile britanice au tot refuzat. Tocmai din cauza acestui refuz procurori botoşăneni ai DIICOT au fost surprinşi când s-au trezit cu săvineanul în România, trimis pachet de autorităţile britanice, fără indicaţii despre ce se va întâmpla după condamnarea din ţară. Şi asta deoarece, potrivit legilor din Regat, săvineanul a beneficiat de eliberare condiţionată.

Imediat dosarul de trafic de persoane a ajuns la instanţă, iar cercetarea judecătorească a inclus audierea victimelor, acestea povestind cum au ajuns să practice prostituţia sub ameninţare în ţările europene. La ultimul termen, instanţa s-a pronunţat în privinţa pedepsei, aceasta fiind de trei ani de închisoare cu executare, însemnând o condamnare, achitarea pentru două infracţiuni de trafic de persoane şi revocarea liberării condiţionate pentru o pedeapsă anterioară. De asemenea, Irinel H. va rămâne în arest la domiciliu.

Procurorii DIICOT au anunţat deja că vor declara apel la decizia instanţei. Deocamdată, bărbatul va rămâne în ţară pentru ispăşirea pedepsei, însă există posibilitatea ca şi italienii să-l ceară pentru a-l judeca pentru infracţiunile comise acolo.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
16

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...

Botoșăneanul care a ucis-o pe Mihaela, trimis în judecată!

astăzi, 12:56
189

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui P.F., în vârstă de 54 de ani, din municipiul Botoşani....

Vrei să cânți în fanfara Jandarmeriei Române?

astăzi, 12:42
30

Centrul de Instruire pentru Muzici Militare al Ministerului Apărării Naționale a alocat în acest an 3 locuri pentru nevoile Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cursul de for...