Suspecţi de trafic de persoane, trimişi în judecată, după ce au exploatat şapte tinere!
BOTOSANI

Patru botoşăneni vor ajunge în faÅ£a judecătorilor ca să dea socoteală pentru că au avut de câÅŸtigat din "prestaÅ£iile sexuale" a ÅŸapte tinere, inclusiv minore. După o anchetă care a durat ceva timp, cei patru au fost trimiÅŸi în judecată.

Suspecţi de trafic de persoane, trimişi în judecată, după ce au exploatat şapte tinere!

   FOTO: Åžtiri.BotoÅŸani.Ro

Într-un judeÅ£ atât de sărac ÅŸi lipsit de perspective, nici nu ne mai miră faptul că unele tinere preferă varianta uÅŸoară de a face rost de bani, vânzându-ÅŸi trupul. AlÅ£ii, în schimb, au găsit în această sărăcie oportunitatea perfectă de a face rost de bani pentru ei înÅŸiÅŸi.

Este vorba de patru tineri din municipiul BotoÅŸani, cu vârste de 20, 21, 28 ÅŸi 31 de ani la data comiterii faptelor, care în urmă cu mai mulÅ£i ani au pus la punct o adevărată "afacere" din traficarea unor tinere, printre ele ÅŸi minore. Depistau fete provenite din familii sărace, slab instruite, cărora le prezentau partea frumoasă a vieÅ£ii: cum să aibă bani fără eforturi mari. Au profitat practic de starea lor psihică, de nevoile ÅŸi de naivitatea lor, câÅŸtigând sume frumoase din "prestaÅ£iile lor sexuale".

"Biroul nostru a dispus trimiterea în judecată a patru persoane pentru săvârÅŸirea infracÅ£iunilor de constituire a unui grup infracÅ£ional organizat, trafic de persoane ÅŸi trafic de minori, fapte comise în prioada 2009- 2011. Vorbim de ÅŸapte victime care au fost exploatate sexual pe plan local, cinci din ele, ÅŸi două în străinătate- Germania ÅŸi Marea Britanie. Procurorul de caz a estimat că traficanÅ£ii au câÅŸtigat din exploatarea lor în jur de 15.000 de euro ÅŸi 12.00 de lei", spune Lăcrămioara Holca, procurorul ÅŸef al Biroului BotoÅŸani al DIICOT.

Exploatarea tinerelor avea loc în apartamente închiriate de cei patru, în care aceÅŸtia ÅŸi locuiau temporar. Curios este că într-un caz, unul din cei patru traficanÅ£i chiar avea o relaÅ£ie cu una dintre victime. De asemenea, de remarcat este ÅŸi faptul că în cele mai multe cazuri nici nu a fost vorba de violenţă pentru ca fetele să fie "convinse" să se vândă pentru avantajul financiar al suspecÅ£ilor. Urmează ca dosarul să ajungă în camera preliminară apoi să intre în circuitul normal de judecată.

Info Plus:

Ultimele date statistice oficiale în privinÅ£a traficului de persoane sunt din anul 2015, atunci când au fost identificate 880 de victime ale traficului de persone, exploatate prin diverse forme atât intern, cât È™i în afara țării. Tiparele infracÈ›ionale È™i profilul socio-demografic rămân neschimbate față de anii anteriori, vorbind astfel de o pondere crescută a victimelor de gen feminin, cele mai multe victime au fost exploatate sexual, destinaÈ›ia principală fiind traficul intern. Din totalul celor 880 de victime salvate în 2015, 28 sunt din BotoÅŸani, judeÅ£ul ocupând locul 12 la nivelul ţării în privinÅ£a numărului de victime.

AgenÅ£ia NaÅ£ională Împotriva Traficului de Persoane (ANTIP) în parteneriat cu AsociaÅ£ia Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom) a lansat, la sfârÅŸitul anului trecut, campania online de prevenire a traficului de persoane în vederea exploatării sexuale "Alegi să preÅ£uieÅŸti sau să striveÅŸti?".

Campania urmăreÅŸte reducerea cererii traficului de persoane în vederea exploatării sexuale, prin informarea ÅŸi sensibilizarea opiniei publice cu privire la cauzele ÅŸi efectele acestui fenomen infracÅ£ional. Grupul Å£intă principal este format din utilizatorii de facebook de gen masculin, grupul Å£intă secundar este format din utilizatorii de facebook de gen feminin care pot deveni vicime traficului de persoane în vederea exploatării sexuale, iar grupul Å£intă general este reprezentat de publicul larg, utilizator de informaÅ£ie online. Mesajul campaniei constă într-un îndemn de a nu cumpăra servicii sexuale "Nu plăti pentru sex! Cererea de servicii sexuale creÅŸte numărul victimelor traficului de persoane!".

 

 

Spune-ne opinia ta