Coruptii vor fi gratiati, a decis Comisia juridica a Senatului

Comisia juridica a Senatului a votat, miercuri, pentru gratierea coruptilor. Urmeaza acum ca proiectul de lege sa intre in plen. Senatul este prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este decizionala.

Decizia a fost luata cu 5 voturi pentru si 3 impotriva. In favoare au votat senatori ai PSD si ALDE, iar reprezentanti ai PNL, UDMR si USR s-au opus, informeaza News.ro. Din Comisia juridica fac parte trei liberal - Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu si Nicoleta Pauliuc.

Infractiunile de coruptie sunt incluse astfel in Legea gratierii, iar amendamente in acest sens au fost depuse de senatorii Traian Basescu, Serban Nicolae si Liviu Brailoiu.

Concret, prin aceasta ar urma sa se gratieze persoane vinovate de dare si luare de mita.

"Luarea de mita - am propus-o pentru gratiere, avand in vedere ca se face eventuala gratiere cu plata prejudiciului si avand recidivisti", a spus Traian Basescu.

Ulterior, acesta a precizat ca "trebuie scoasa clasa politica de sub controlul procurorilor".

"Trebuie sa avem o clasa politica care (Sic!) sa lucreze pentru oameni, nu sa stea timorata ca maine il cheama la Parchet pentru nu stiu ce fapte de coruptie din campania din 2009 sau 2012. Este o realitate a tranzitiei, care nu se mai poate repeta acum, ca avem noua lege de finantare a campaniilor", a declarat fostul presedinte.

In timp ce fostul sef al statului a explicat ca este nevoie de "un moment zero" privind "aceasta poveste" a gratierii coruptilor, senatorii PNL si USR au anuntat ca sunt impotriva.

"USR nu sustine gratierea faptelor de coruptie. Faptele de coruptie, chiar daca sunt la prima fapta, nu trebuiesc gratiate. E foarte, foarte important sa se inteleaga ca, odata ajuns intr-o functie publica, nu trebuie abuzat de ea. Sa intelegem ca societatea romana trebuie sa devina mai responsabila, cel ajuns intr-o functie publica sa nu exercite functia in interes personal", a spus senatorul USR George Dirca.

Totodata, si reprezentantii Parchetului General, ai CSM si ai Uniunii Nationale a Barourilor, care au fost prezenti la sedinta Comisiei juridice, s-au opus gratierii celor care sunt condamnati pentru fapte de coruptie.

Reprezentantul Autoritatii Nationale a Penitenciarelor (ANP) a declarat ca, in acest moment, de gratiere ar putea beneficia 246 de persoane condamnate pentru coruptie.

In continuare, se ia in calcul plafonul privind un prejudiciu in cazurile de coruptie pentru care se acorda gratierea.

Amintim ca, saptamana trecuta, Comisia juridica a adoptat amendamentul porivit caruia vor fi gratiate pedepsele de cel mult 3 ani de inchisoare, nu de cel mult 5 ani.

Pe 13 martie, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca a discutat cu Serban Nicolae si acesta va renunta la amendamentele depuse la Legea gratierii. La scurt timp, senatorul Serban Nicolae a precizat ca nu are "ambitii personale", asa ca este dispus sa isi retraga amendamentele.

"Chiar a doua zi. Si mi-a si transmis ca le va retrage. E simplu", a spus atunci Dragnea. Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI