RESPECT pentru istorie: Premiu important obținut de un botoșănean!

O carte de mare anvergură, realizată la superlativ, spune unul dintre membrii juriului, privitor la cartea dedicată generalului Gheorghe Avramescu (născut pe 26 ianuarie 1884, la Botoșani).

RESPECT pentru istorie: Premiu important obținut de un botoșănean!

Asociația Națională Cultul Eroilor "Regina Maria", ediția a III-a, a premiat cele mai bune lucrări apărute în anul 2016 privind participarea armatei române la cele două conflagrații mondiale, acordând Premiul "Comandor Virgil Alexandru Dragalina".

Membrii juriului au fost prof.univ. Ioan Scurtu, general maior (r) Visarion Neagoe, prof.univ. Petre Otu, general de brigadă (r) Grigore Buciu și colonelul dr. Florin Șperlea.

Premiul "Comandor Virgil Alexandru Dragalina" a revenit ex-aequo lucrării dedicate generalului Gheorghe Avramescu (născut pe 26 ianuarie 1884, la Botoșani), semnată de istoricul Sergiu Balanovici (șeful secției de Memorialistică din cadrul Muzeului Județean Botoșani), precum și primei abordări unitare a Episcopiei Armatei Române și a episcopilor militari care s-au aflat în fruntea acestui așezământ religios dedicat Armatei Române în perioada 1921-1948, semnată de Aurel Pentelescu și Ionuț-Constantin Petcu.

Premiul special acordat de juriu a revenit, de asemenea ex-aequo, lucrărilor "Omagiu eroilor judeţului Vaslui" (autori: colonel (ret) Constantin Chiper, maior (ret) Mircea Fitcal și magistrat Nicolaie Mihai) și "Generalul Constantin Christescu. Seniorul artileriei române moderne" (autori: Adrian Stroea și Marin Ghinoiu).

Despre lucrarea lui Sergiu Balanovici, "Generalul Gheorghe Avramescu" (Editura Quadrat, Botoşani, 2016), General de brigadă (rtr.) Grigore Buciu, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria" și membru al juriului, spune că este o carte "excelent scrisă, cu o bază documentară amplă, provenită din arhive, lucrări generale şi de specialitate, studii, articole, memorialistică".

"Toate aceste surse, studiate de autor cu minuţiozitate, l-au ajutat să surprindă veridic evoluţia generalului şi să descrie episoade semnificative din viaţa lui, încadrându-l în epocă şi în contextul în care a trăit. Astfel, avem nu simpla biografie a unui om, ci şi a unei epoci, în ansamblu, care l-a influenţat decisiv şi i-a produs, în cele din urmă, moartea. Urmărindu-i evoluţia în carieră şi în campaniile de luptă, Sergiu Balanovici trece în revistă o întreagă istorie a organismului militar românesc, oferindu-ne imaginea reală a modelării ofiţerului, care ajunge la vârf, la comanda unităţilor şi marilor unităţi, respectiv la gradul de general, numai în urma unor verificări profesionale foarte exigente. Aşa ne explicăm de ce generalii din acele vremuri puteau deveni fără dificultate înalţi demnitari civili ai statului, academicieni, diplomaţi etc. (...) O carte de mare anvergură, realizată la superlativ, pentru care Sergiu Balanovici merită toate laudele", scrie General de brigadă (rtr.) Grigore Buciu.

Citeste și Generalul Gheorghe Avramescu, istoria care ne întregește. Și o carte de care aveam nevoie! FOTO, VIDEO

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

La mulți ani! Astăzi îi sărbătorim pe oamenii care ne învață iubirea

Miercuri, 21 Martie 2018
2540

Trecem zilnic pe lângă ei. Ochi mari, uimiri vii şi strălucitoare. Sunt copiii cu Sindrom Down, fiinţele pe care nicio trecere a lumii, nicio criză, materială sau spirituală, nu îi ...

21 martie, Ziua Poeziei - "Căci ce-i poetu-n lume şi astăzi ce-i poetul?"

Miercuri, 21 Martie 2018
261

Începând din anul 1999, pe 21 martie sărbătorim Poezia, zi consacrată de UNESCO nu doar creației poetice, ci și promovării poeziei ca artă deschisă tuturor. Conform DEX, p...

Lipatti, ultimul vals. Enescu i-a fost naș de botez, Menuhin a spus despre el că este cel mai mare pianist, după Chopin! VIDEO

Luni, 19 Martie 2018
989

George Enescu i-a fost naș de botez, Yehudi Menuhin a spus despre el că este cel mai mare pianist, după Chopin. A murit la 33 de ani, răpus de leucemie. A iubit nebunește, a trăit ca un prinț ...