Premiul "General de divizie Ştefan Fălcoianu", acordat lui Sergiu Balanovici pentru lucrarea "Generalul Gheorghe Avramescu"!

Premiul "General de divizie Ştefan Fălcoianu", acordat lui Sergiu Balanovici pentru lucrarea "Generalul Gheorghe Avramescu"!

În fiecare an Statul Major General al Armatei României acordă premiile revistei Gândirea militară românească, celor mai valoroase lucrări din domeniul ÅŸtiinÅ£ei militare, editate în anul precedent. Premiile poartă denumirea unor importante personalităţi militare române. În data de 9 noiembrie  2017, la Ministerul Apărării NaÅ£ionale, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor revistei Gândirea militară românească pentru anul 2016, ediÅ£ia a XIX-a, sub egida manifestărilor dedicate zile Statului Major al Apărării. Anul acesta, festivitatea s-a înscris în suita acÅ£iunilor consacrate Centenarului marilor bătălii de la Mărăşti, MărăşeÅŸti ÅŸi Oituz. În acest an au fost selectate 46 de lucrări de specialitate, dintre care au fost premiate cinci.

Premiul "General de divizie Åžtefan Fălcoianu" a fost acordat domnului dr. Sergiu Balanovici pentru lucrarea "Generalul Gheorghe Avramescu". La aceeaÅŸi categorie categorie au fost nominalizate lucrările: „Armata în judeÅ£ul Buzău – o retrospectivă istorică”, coordonator general-maior (r.) Petrică-Lucian Foca, ÅŸi „Generalul Constantin Christescu – seniorul artileriei române moderne”, autori general de brigadă (r.) Adrian Stroea ÅŸi colonel (r.) Marin Ghinoiu.

Premiul primit de către Sergiu Balanovici, este unul remarcabil, purtând numele unuia dintre participanÅ£ii la elaborarea planurilor ofensive ale armatei române în bătăliile de la Plevna ÅŸi Vidin (1877-1878). Åžtefan Fălcoianu a fost ministru de război în perioada 1884-1886 ÅŸi ÅŸef al Statului Major General între anii 1892-1894. Numele său este legat de inaugurarea, în anul 1889, a cursurilor Åžcolii Superioare de Război din BucureÅŸti, al cărei prim comandant a ÅŸi fost.

Ceremonia decernării Premiilor revistei Gândirea militară românească s-a desfăşurat în prezenÅ£a secretarului de stat ÅŸi ÅŸef al Departamentului pentru armamente, Florin Lazăr Vlădică, a secretarului de stat ÅŸi ÅŸef al Departamentului pentru relaÅ£ia cu Parlamentul ÅŸi calitatea vieÅ£ii personalului, Nicolae Nasta, a numeroÅŸi generali, ofiÅ£eri activi din structurile centrale ÅŸi ofiÅ£eri în rezervă, precum ÅŸi a altor colaboratori ai revistei.

Îl felicităm pe colegul nostru Sergiu Balanovici pentru recunoaÅŸterea calităţii cercetării desfăşurate.

(Comunicat de presa - Muzeul Județean Botoșani)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
295

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit È™i cu decenÈ›a cuvenită, credincioÈ™ii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
439

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
570

"Este posibil ca în ziua de duminică, de PaÅŸte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...