Într-un timp în care discursul veleitar primează, iar faptele istoriei sunt prezentate trunchiat, drept artificii aruncate în senzaționalul ieftin și de conjunctură, a scrie o carte documentată, argumentată și completă despre o personalitate a Armatei Române pare să fie un risc asumat, o faptă pe cont propriu și lipsită de perspectivă. Cu toate acestea, impresia și acuzațiile că pe nimeni nu mai interesează astăzi istoria, că munca susținută și organizată nu mai impresionează, s-au dovedit a fi un fals al cotidianului televizat. Într-un sfârșit de ianuarie, o sală plină într-un muzeu de istorie din micul oraș Botoșani a dovedit că avem nevoie de adevărurile istoriei, că strădania specialiștilor nu este și nu rămâne zadarnică.
Oameni de cultură, cadre militare și în rezervă, directori de instituții și simpli pasionați de istorie sau consumatori ai actelor culturale de calitate. Acesta a fost publicul care a umplut sâmbătă Sala Polivalentă a Muzeului de Istorie Botoșani, cu prilejul lansării cărţii "Generalul Gheorghe Avramescu", a istoricului Sergiu Balanovici, muzeograf, șeful secției de Memorialistică din cadrul Muzeului Județean Botoșani. Evenimentul s-a bucurat de susținerea prof. univ. Petre Otu, director adjunct al Institutului de Studii Politice și Istorie Militară, președinte al Comisiei Române de Istorie Militară. De asemenea, amănunte interesante din chiar laboratorul de lucru al cărții a adus Gheorghe Median, fost coleg al muzeografului Gheorghe Balanovici. Finalul care a echilibrat atmosfera, oferind un sensibil moment de muzică, a venit de la Raluca Ardelean – pian și Raul Chiş – vioară (video jos).
Manifestarea a inclus, de asemenea, vernisajul expoziţiei "Personalităţi botoşănene – generalul Gheorghe Avramescu", realizată în colaborare cu Brigada 15 Mecanizată "Podu Înalt", Cercul Militar Botoşani şi Serviciul Judeţean Botoşani al Arhivelor Naţionale.
Prof.univ. Petre Otu, cel care a semnat și prefața cărții, a apreciat cu deosebire spiritul critic al autorului, lucrarea fiind păstrată în rigorile științei, fără a aluneca în mirajul și în fascinația presupunerilor, a spectaculosului neprobat. "Există riscul ca excursul biografic să se transforme într-o hagiografie, autorul îndrăgostindu-se de personaj și evitând analiza lucidă, multilaterală, a comportamentului acestuia. Sergiu Balanovici nu cade într- asemenea capcană. El analizează cu atenție diferite situații, compară, critică diferite hotărâri, cum ar fi aceea de a lua familia pe front, își pune întrebări, trece dincolo de dimensiunea factologică, încercând să detecteze cauzele profunde ale evenimentelor care îl au ca protagonist sau participant pe Gheorghe Avramescu", spune prof. univ. Petre Otu.
Sergiu Balanovici a oferit celor prezenți la lansare o scurtă prezentare a Generalului Gheorghe Avramescu, personalitate marcantă născută pe 26 ianuarie 1884, la Botoșani, dar al cărei sfârșit a alimentat de decenii zeci de articole și materiale de presă.
"O carieră de aproape 40 de ani, în care a parcurs toate treptele ierarhiei ostășești, de la funcția de comandant de pluton la cea de comandant de armata. A participat la toate conflagrațiile în care a fost angrenată Armata Română în prima jumătate a secolului XX, atât în campania din est, cât și în campania din vest. De numele lui Gheorghe Avramescu se leagă eliberarea nordului Bucovinei, în anul 1941, dar și eliberarea nord-vestului Transilvaniei, la 25 octombrie 1944, zi stabilită ulterior ca zi a Armatei Române", a spus Sergiu Balanovici. Autorul cărții atrage atenția că nu este vorba despre o lucrare care să lămurească misterul morții generalului, ci este o radiografiere din mai multe unghiuri. "Subiectul Gheorghe Avramescu a fost tratat până în prezent numai în articole și studii de mică amploare, menite să lămurească, aproape exclusiv, misterul arestării sale de către sovietici în plină campanie militară, și a morții sale tragice. Cartea de față nu și-a propus acest lucru, ci să aducă în discuție personalitatea Generalului Gheorghe Avramescu printr-o prezentare mai amplă a întregii sale activități militare. În acest sens l-am urmărit de la naștere și până în posteritate. L-am însoțit în toate funcțiile posibile pe care le-a îndeplinit, atât pe timp de pace cât și pe timp de război, am încercat să-l radiografiem din mai multe unghiuri".
Prof.univ. Petre Otu a accentuat cele spuse de autorul cărții, însă a ținut să menționeze încă o dată calitatea studiilor, minuțiozitatea și atenția cu care Sergiu Balanovici a tratat fiecare aspect al personalității Generalului Gheorghe Avramescu. "Generalul are o biografie extrem de interesantă, dar totul a pornit de la sfârșitul lui. Faptul că a murit în condiții nelămurite, în cazul unui bombardament german, când era arestat de sovietici, că a fost arestat pe front, că familia lui a fost dusă în Uniunea Sovietică, sunt lucruri care au atras publicul și i-au făcut o aură – pe bună dreptate – de erou, pentru că este un erou al celor două războaie pe care le-am avut noi. Deci Generalul Avramescu este cunoscut de istoriografia militară, Sergiu Balanovici nu a operat pe un teren gol. Dar ce a făcut domnul Sergiu Balanovici? A făcut operă științifică, operă de arheologie istorică. El este un om deosebit de pasionat de istorie, dar în același timp are un simț critic dezvoltat".
Fost coleg al lui Sergiu Balanovici la Muzeul Județean Botoșanin, Gheorghe Median a adus amănunte din interiorul laboratorului în care a fost realizată cartea. "Am stat în același birou cu domnul Balanovici, am văzut fiecare capitol pe care l-a lucrat, am văzut fiecare rând pe care l-a scris. Am admirat modul extrem de serios cu care a lucrat această carte și celelalte pe care le-a scris până acum. O documenatre extrem de adâncă. Această carte nu ar fi putut fi scrisă cu toate amănuntele care sunt acolo, dacă domnul Balanovici nu i-ar fi căutat pe urmașii Generalului Avramescu, de la care a primit multe fotografii, documente pe care le-a introdus în carte. Datorită acestor lucruri, este o carte care se citește foarte frumos. Este scrisă de un om care știe foarte bine ce înseamnă rigorile unei scrieri de ordin militar. Dar a reușit să introducă pasaje care să rupă partea tehnică și să facă lectura foarte frumoasă și foarte agreabilă. De ce place această carte? Pentru că aduce în fața noastră o personalitate plecată de aici, de la Botoșani, care a făcut o carieră strălucită. O personalitate despre care s-a scris foarte puțin. Sunt foarte bucuros de apariția acestei cărți. Botoșanii au dat țării foarte multe personalități. Mai avem datoria să le relevăm și pe altele. Botoșanii continuă să rămână un mare oraș cultural, în ciuda condițiilor speciale pe care le avem acum, în ciuda dezindustrializării la care s-a ajuns, spiritul transmis de generațiile trecute continuă".
Cartea "Generalul Gheorghe Avramescu", apărută în condiții grafice deosebite la Editura Quadrat din Botoșani, va fi încă una dintre contribuțiile remarcabile pe care botoșănenii le aduc în sprijinul cunoașterii istoriei. Ea reprezintă, după cum remarcă și prof.univ. Petre Otu, un important instrument de lucru în mediile istorice și nu numai: "O recomand călduros atât specialiștilor, care vor găsi, sunt sigur, multe lucruri noi și piste de investigație atent construite, cât și cititorilor pasionați de istoria militară, de istorie în general".