Pesta porcină africană: S-a decis vânarea integrală a mistreţilor din fondul de vânătoare 49 Ibănești!

Pesta porcină africană: S-a decis vânarea integrală a mistreţilor din fondul de vânătoare 49 Ibănești!

Marți s-a întrunit din nou Comitetul Local de Combatere a Bolilor, la care au participat factorii responsabili - reprezentanți ai instituțiilor-, în problema pestei porcine africane la nivelul județului Botoșani. În condițiile în care virusul PPA a fost confirmat și la porcul mistreț găsit luni pe fondul de vânătoare 49 Ibăneşti, din comuna Pomârla, s-a decis vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată, prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare şi a cotei suplimentare de intervenţie.

Virusul Pestei Porcine Africane a fost diagnosticat şi la porcul mistreţ găsit mort luni, pe fondul de vânătoare 49 Ibăneşti, din comuna Pomârla, în urma analizelor prelevate şi confirmate de Laboratorul Sanitar- Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Cadavrul a fost imediat distrus prin incinerare şi îngropat, iar veterinarii au intervenit pentru dezinfecţia şi protecţia zonei infectate.

În şedinţa Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, în care a fost prezent şi administratorul fondului de vânătoare, Iulian Căzăcuţ, au fost stabilite alte măsuri menite a securiza zona şi a împiedica portarea virusului către comunitate. Astfel, s-a decis vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată, prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare şi a cotei suplimentare de intervenţie.

“Într-o şedinţă pe care am avut-o dimineaţă cu domnul Căzăcuţ, cu reprezentanţii DSVSA, ai Direcţiei Silvice, ai Gărzii Forestiere, AJVPS şi cu structurile MAI, am stabilit ca în fiecare zi să aibă loc vânătoare pe fondul de la Pomârla. Colegii mei sunt dispuşi să-l ajute pe domnul Căzăcuţ şi să fie prezenţi mai mulţi vânători pe acel fond şi să lichidăm efectivul de porci mistreţi de pe fondul 49 Ibăneşti”, a declarat prefectul Dan Şlincu.

Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, a anunțat că planul de măsuri va fi focalizat pe fondul de vânătoare Huntsmanship.

“Vom aplica un plan de măsuri mai focalizat pe fondul de vânătoare Huntsmanship, plan care cuprinde şi acţiuni comune ale AJVPS şi Poliţiei de Frontieră şi Direcţiei Silvice. Acest plan urmăreşte vânarea mistreţilor, căutarea mistreţilor morţi şi împuşcarea prădătorilor care sunt vectori indirecţi ai PPA”, a precizat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cosmin Andrei, PSD: „Candidez pentru a finaliza toate investițiile începute și pentru a continua dezvoltarea orașului nostru împreună cu botoșănenii”

astăzi, 10:53
51

„Dragi botoșăneni, vă mulțumesc pentru încrederea acordată în 2020. Am finalizat proiectele rămase neterminate, am finalizat proiecte început de mine și voi mai finaliza...

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
467

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
215

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...