Pesta porcină africană: S-a decis vânarea integrală a mistreţilor din fondul de vânătoare 49 Ibănești!

Pesta porcină africană: S-a decis vânarea integrală a mistreţilor din fondul de vânătoare 49 Ibănești!

Marți s-a întrunit din nou Comitetul Local de Combatere a Bolilor, la care au participat factorii responsabili - reprezentanți ai instituțiilor-, în problema pestei porcine africane la nivelul județului Botoșani. În condițiile în care virusul PPA a fost confirmat și la porcul mistreț găsit luni pe fondul de vânătoare 49 Ibăneşti, din comuna Pomârla, s-a decis vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată, prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare şi a cotei suplimentare de intervenţie.

Virusul Pestei Porcine Africane a fost diagnosticat şi la porcul mistreţ găsit mort luni, pe fondul de vânătoare 49 Ibăneşti, din comuna Pomârla, în urma analizelor prelevate şi confirmate de Laboratorul Sanitar- Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Cadavrul a fost imediat distrus prin incinerare şi îngropat, iar veterinarii au intervenit pentru dezinfecţia şi protecţia zonei infectate.

În şedinţa Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, în care a fost prezent şi administratorul fondului de vânătoare, Iulian Căzăcuţ, au fost stabilite alte măsuri menite a securiza zona şi a împiedica portarea virusului către comunitate. Astfel, s-a decis vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată, prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare şi a cotei suplimentare de intervenţie.

“Într-o şedinţă pe care am avut-o dimineaţă cu domnul Căzăcuţ, cu reprezentanţii DSVSA, ai Direcţiei Silvice, ai Gărzii Forestiere, AJVPS şi cu structurile MAI, am stabilit ca în fiecare zi să aibă loc vânătoare pe fondul de la Pomârla. Colegii mei sunt dispuşi să-l ajute pe domnul Căzăcuţ şi să fie prezenţi mai mulţi vânători pe acel fond şi să lichidăm efectivul de porci mistreţi de pe fondul 49 Ibăneşti”, a declarat prefectul Dan Şlincu.

Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, a anunțat că planul de măsuri va fi focalizat pe fondul de vânătoare Huntsmanship.

“Vom aplica un plan de măsuri mai focalizat pe fondul de vânătoare Huntsmanship, plan care cuprinde şi acţiuni comune ale AJVPS şi Poliţiei de Frontieră şi Direcţiei Silvice. Acest plan urmăreşte vânarea mistreţilor, căutarea mistreţilor morţi şi împuşcarea prădătorilor care sunt vectori indirecţi ai PPA”, a precizat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr din Botoșani, aproape să eviscereze, după ce și-a băgat cuțitul în burtă din neatenție

Miercuri, 17 Iulie 2019
194

Un tânăr de 23 de ani, din Botoșani, a ajuns la spital cu o plagă abdominală adâncă, după ce şi-a băgat din greşeala cuţitul în burtă.Incidentul a avut loc în pr...

Considerat incapabil la Botoșani, fostul manager al "Mavromati" conduce un spital regional din Iași

Miercuri, 17 Iulie 2019
919

Începând de miercuri, una dintre cele mai mari unități medicale din Iaşi şi din Moldova are o nouă conducere. Astfel, la conducerea Spitalului Clinic de Copii ”Sfânta ...

Un magazin Profi din Botoșani, reclamat pentru zgomotele care s-ar auzi din interiorul său

Miercuri, 17 Iulie 2019
1735

Un botoșănean a reclamat un magazin Profi, miercuri, pe motiv că nu mai poate suporta zgomotele care s-ar auzi din interiorul spațiului comercial.  Bogdan Zaharia, din Boto...