FOTO - Întâlnire cu Unitatea de Sprijin a CLCB la Rădăuţi Prut. O nouă suspiciune de Pestă Porcină Africană!

FOTO - Întâlnire cu Unitatea de Sprijin a CLCB la Rădăuţi Prut. O nouă suspiciune de Pestă Porcină Africană!

Noul focar de Pestă Porcină Africană, confirmat în satul Rediu, comuna Rădăuţi Prut, a determinat conducerea Instituţiei Prefectului şi a Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să organizeze astăzi o întâlnire cu membrii Unităţii de Sprijin a Centrului Local de Combatere a Bolilor, activată la Rădăuţi- Prut. La discuţii au participat şi primarul comunei Rădăuţi Prut, Viorel Nichiteanu, reprezentanţii Direcţiei Agricole, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră. 

În cadrul întâlnirii s-a pus accent pe respectarea tuturor măsurilor menite a preveni şi a reduce la maximum portarea virusului PPA în alte exploataţii din zonă- atât de către autorităţile locale cât şi de către cetăţenii din comună, proprietari de animale.

De asemenea, au fost verificate filtrele instituite la ieşirile din satul Rediu, susţinute de către administraţia publică locală, precum şi Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut.

Subprefectul Daniela Lozneanu a solicitat tuturor celor angrenaţi în aplicarea măsurilor aprobate în şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor responsabilitate şi implicare.

„Este o situaţie dificilă, dar trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a nu se înrăutăţi. Guvernul despăgubeşte proprietarii animalelor depistate bolnave însă din punct de vedere economic, apariţia altor cazuri de Pestă Porcină Africană ar însemna o problemă pentru întreaga comunitate care riscă să nu mai aibă voie să deţină porci timp de doi ani”, a spus Daniela Lozneanu.

Tot astăzi a fost depistată o suspiciune de PPA în exploataţia familială a ginerelui proprietarului care marţi a găsit un porc mort în propria-i gospodărie, analizele de laborator confirmând că este vorba de PPA. Concret, cei patru porci prezentau semne clinice de boală, motiv pentru care medicii veterinari au prelevat probe ce au fost trimise la laboratorul de la Suceava, iar animalele a fost neutralizate.

Amintim că joi au fost confirmate de către laboratoarele specializate suspiciunile de Pestă Porcină Africană la nouă porcine deţinute de doi săteni din Rediu, comuna Rădăuţi- Prut. Cele nouă suine au fost neutralizate, iar medicii veterinari anchetează, din punct de vedere epidemiologic, sursa de îmbolnăvire. Până în prezent, 13 animale din Rădăuţi Prut au fost neutralizate, în cazul a 9 dintre ele PPA fiind confirmat.




 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
110

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
64

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
70

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...