Un nou caz de Pestă Porcină Africană, confirmat la Hăneşti

Un nou caz de Pestă Porcină Africană, confirmat la Hăneşti

Un nou caz de Pestă Porcină Africană, confirmat deocamdată doar de laboratorul de la Suceava, a fost înregistrat la Hăneşti, pe un fond de vânătoare, la un porc mistreţ. Cadavrul a fost găsit la un punct de hrănire de pe fondul de vânătoare de unul dintre angajaţi care imediat a anunţat medicul veterinar şi ulterior DSVSA.

Până va veni confirmarea de la laboratorul de sănătate animală de la Bucureşti, autorităţile, întrunite ieri în şedinţă extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor, au dispus aplicarea măsurilor menite a preveni şi a reduce la maximum portarea virusului PPA. 

Zona afectată, întinsă pe 13 kilometri în jurul focarului, cuprinde 11 fonduri cinegetice: AVP Miron Costin, cu Fondul Cinegetic 27 Hăneşti, AJVPS Botoşani, cu FC 25 Ştefăneşti, FC 18 Dângeni şi parţial FC 28 Vlăsineşti, direcţia Silvică Botoşani cu FC 34 Avrămeni şi FC 19 Truşeşti, AVP Foişorul Săveni, cu FC 33 Manoleasa, AVP EuroHunter Suceava, cu FC 26 Ripiceni, AVP Lebăda Bucureşti cu FC 29 Vorniceni, AVP Luceafărul Mihai Eminescu, cu FC 39 Drăguşeni, AVP Hunter’s Iaşi cu FC 32 Săveni.

Localităţile cuprinse în zona afectată sunt: Hăneşti, Miron Costin, Sârbi, Vlăsineşti, Moara Jorii, Dângeni, Strahotin, Iacobeni, Vicoleni, Buzieni, Bodeasa din comunele Hăneşti, Vlăsineşti, Dângeni, Ungureni şi Săveni (zona infectată) şi Săveni, Petricani, Chişcăreni, Ştiubieni, Aurel Vlaicu, Avrămeni, Tudor Vladimirescu, Flondora, Zahoreni, Borolea, Caraiman, Sarata- Mihălăşeni, Negreni- Slobozia, Silişcani, Cişmăneşti, Dobârceni, Bivolari, Buhăceni, Hulub, George Coşbuc, Epureni, Ungureni, Plopenii Mari, Mihai Viteazu din şapte UAT-uri: Ştiubieni, Avrămeni, Manoleasa, Mihălăşeni, Dobârceni, Truşeşti, Gorbăneşti.

Cetățenii din zonele afectate au fost atenționați cu privire la prezența focarului de pestă porcină africană, precum și despre regulile elementare pentru prevenirea extinderii la gospodăriile populației. Astfel, au fost transmise o serie de măsuri:
- se interzice vânzarea porcilor fără avizul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar;
- limitarea circulației animalelor, (transport);
- supravegherea animalelor domestice pentru a nu intra în contact cu cele sălbatice;
- nu lăsați porcii liberi, în afara gospodăriei;
- nu folosiți acceași îmbrăcăminte pentru casă și tranzit;
- În cazul în care semnalați porci mistreți morți sau bolnavi evitați atingerea acestora și să anunțați de urgență medicul veterinar sau primăria 
- Dacă constatați că aveți porci bolnavi sau decedați în gospodărie nu-i atingeți și anunțați medicul veterinar
- Începând de mâine 28.06.2019 vom distribui substanțe dezinfectante, la cerere, gratuit pentru a fi folosite atunci când se confirmă existența virusului în gospodăria dumneavoastră. (vezi mai jos Anunțul Primăriei Vlăsinești)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
293

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
49

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
425

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...