Pestă porcină africană, confirmată într-o gospodărie din județul Botoșani. Toate porcinele din focar au fost eutanasiate

Pestă porcină africană, confirmată într-o gospodărie din județul Botoșani. Toate porcinele din focar au fost eutanasiate

Mihai Țurcanu, directorul executiv al DSVSA Botoșani a anunțat astăzi că pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din județul Botoșani.

Într-un comunicat de presă, DSVSA Botoșani, a precizat că în data de 04.02.2021, medicul veterinar concesionar de la CMVI Coșula a fost anunțat despre apariția unui caz de îmbolnăvire la o scroafa cu 13 purcei sugari, într-o exploatație non-profesională din localitatea Pădureni, comuna Coșula.

“A fost recoltată o proba de sânge pe EDTA care a fost analizată de LSVSA Suceava sub raportul PPA, fiind emis Buletin de Analiza cu rezultat pozitiv în data de 05.02.2021. Cum în gospodărie existau 11 capete tineret porcin la îngrășat, fără nici un semn clinic de boala în direcția PPA, conducerea DSVSA a luat în data de 06.02.2021, decizia recoltării de probe sânge pe EDTA de la toate porcinele, care au fost expediate la IDSA București pentru confirmare diagnostic”, a explicat instituția.

În data de 08.02.2021 a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane (PPA) la un număr de 6 capete porcine domestice, conform Buletinului de Analiza emis de IDSA, iar în urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

“Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat în data de 09.02.2021, la uciderea tuturor porcinelor din focar( 24 capete), dezinfecția exploatației / utilajelor/echipamentelor și la ecarisarea cadavrelor prin îngropare si ardere într-o locație stabilita de Primăria Coșula cu acordul APM, SGA si DSP Botoșani.

Din investigațiile preliminare, rezulta ca animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă situată în localitatea Pădurenii, comuna Coșula, unde NU evoluează Pesta Porcină Africană la domestic sau la mistreț. Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare si înregistrate în R.N.E.Toate animalele ucise în focar au fost evaluate de o comisie constituita prin Ordin al Prefectului si proprietarul va fi despăgubit la valoarea de înlocuire la prețul pieței”, a mai adăugat directorul executiv al DSVSA Botoșani, Mihai Țurcanu.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Botoșani s-a întrunit în ședință extraordinară în data de 08.02.2021, orele 15, 00 și a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine africane.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km inclusă în zona de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului. Masurile de restricții se vor menține cel puțin 45 zile. Ancheta epidemiologică inițiala este în desfășurare.

“DSVSA Botoșani reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, ca orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoștința autorităților sanitare veterinare. Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal. DSVSA Botoșani, solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire și combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia și consecințele economice deosebit de grave generate de apariția ei”, a mai adăugat sursa citată.

Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici și mistreții.

 

Spune-ne opinia ta