Culturile agricole din judeţ, descoperite în faţa gerului
BOTOSANI

Din bătrâni se ştie că, pe timpul iernii, culturile agricole trebuie să fie protejate de pătura de zăpadă pentru a supravieţui gerului. În lipsa precipitaţiilor consistente, care să asigure acoperământul sub care plantele să se dezvolte, culturile agricole din judeţ sunt în pericol în faţa valului de ger anunţat de meteorologi.

Culturile agricole din judeţ, descoperite în faţa gerului

 cultură agricolă  

Vara secetoasă a ratat aproape toate culturile agricole din judeţ, speranţa agricultorilor stând în refacerea nivelului de apă în sol în toamnă şi în iarnă. În toamnă, ploile au reparat în mare măsură deficitul, însă acum, culturile au de înfruntat o nouă încercare.

Prognozele meteorologice arată toate că, în următoarele zile, regiunea Moldovei va fi traversată de un val de aer artic, ce va prinde întregul teritoriu al judeţului descoperit. Adică fără "pătura" de zăpadă care ar putea proteja culturile. Mai exact, din noaptea de joi spre vineri, temperaturile vor scădea sub minus 10ºC, ajungând chiar la minus 14ºC. La asta se adaugă şi vântul puternic, ce va sufla dinspre nord- vest şi care va spori senzaţia de frig, vulnerabilizând şi mai mult suprafeţele cultivate. Sunt anunţate ninsori în averse, dar cantitatea de precipitaţii va fi insuficientă iar zăpada oricum va fi viscolită.

"Se pune problema că, dacă culturile nu sunt acoperite cu zăpadă, nu au acel strat de protecţie. Neavând acel strat de protecţie, pot suferi leziuni din cauza îngheţului. Orice cultură, pomii, viţa de vie sunt în această situaţie. Sperăm ca aceste temperaturi scăzute să nu dureze prea mult pentru că ar fi pusă în pericol starea de vegetaţie a culturilor", spune Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.

Dat fiind că, pe prognoze, gerul va dura de joi noapte până duminică, cât de periculos ar fi pentru culturi?

"Să spunem că două nopţi şi o zi, aşa cum arată prognoza, nu ar fi chiar sfârşitul lumii. Cele mai expuse, cele mai sensibile culturi sunt cele de rapiţă, iar la nivelul judeţului, suprafaţa cultivată cu rapiţă este estimată la 5.000 de hectare. Grâul ar fi însă foarte puţin afectat", spune Cristian Delibaş.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Administratorul depozitului de deşeuri de la Stăuceni, amendat de Garda de Mediu!

Miercuri, 26 Aprilie 2017
1718

Situaţia s-a clarificat acum, după încheierea procedurii de control şi sancţionare a administratorului depozitului de deşeuri de la Victoria- Stăuceni, amendat în urmă cu câte...

Grevă de avertisment într-o instituţie de control! „Nu avem niciun fel de protecţie” FOTO

Miercuri, 26 Aprilie 2017
523

Miercuri, începând cu ora 14:00, comisarii Gărzii de Mediu au declanşat o agrevă de avertisment constând în aceea că au oprit orice activitate. Şi asta după ce demersuril...

Șansă în plus la viață pentru pacienții cu hepatită C! Pacient botoșănean: "Partea birocratică, cea mai grea în aplicarea tratamentului"

Miercuri, 26 Aprilie 2017
497

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate derulează procedurile prin care de la 1 mai încă zece mii de pacienţi cu hepatită cronică virală C să poate beneficia de prescripţii medicale...