Toamna s-a instalat la Botoşani, aducând frigul! Estimări meteorologice pentru următoarele zile

Suntem în ultima săptămână a lunii septembrie şi toamna şi-a intrat deja în rol, instalându-se din punct de vedere meteorologic şi pe teritoriul judeţului Botoşani. Ca tare, următoarele zile vor fi pe măsura sezonului pe care îl traversăm.

Toamna s-a instalat la Botoşani, aducând frigul! Estimări meteorologice pentru următoarele zile

La Botoşani, toamna a început să se manifeste cu ploi torenţiale, însoţite de descărcări electrice, înregistrate săptămâna trecută. În această săptămână, însă, precipitaţiile vor lipsi, în schimb temperaturile vor scădea destul de mult, mai ales în timpul nopţilor, încadrându-se totuşi în mediile climatologice.

Luni dimineaţă avem parte de ceaţă la Botoşani, meteorologii emiţând în acest sens o alertă de tip "cod galben", valabilă până la ora 10:00. Pe parcursul zilei,cerul se va degaja iar temperaturile vor creşte până la o maximă de 21ºC în timp de minima va fi de 11ºC. Cerul va fi parţial acoperit iar vântul va sufla slab dinspre nord- est. Marţi, temperaturile vor oscila între 21ºC şi 7ºC. Cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla în continuare slab.

De miercuri, însă, vremea intră într-un proces de răcire, maxima urcând la 18ºC în timp ce minima va fi de 6ºC. Cerul va fi senin iar vântul va sufla slab predominant din sector nord- estic. Joi, temperaturile vor oscila între 15ºC şi 4ºC. Cerul va fi senin, iar vântul se va roti dinspre est. Vineri, maxima termică va urca la 14ºC în timp ce minima va fi de 3ºC. Cerul va fi senin iar vântul va sufla din sector estic.

Weekend-ul nu va aduce mari schimbări. Sâmbătă, temperaturile vor oscila între 14ºC şi 4ºC. Cerul va fi senin, iar vântul va sufla predominant din sector nord- estic. Ziua de duminică va fi cea mai rece a săptămânii, în care maxima va fi de 13ºC iar minima va coborî la 4ºC.

Din punct de vedere agrometeorologic, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, ritmurile de coacere şi maturare la speciile prăşitoare şi pomi-viticole se vor desfăşura mai lent, îndeosebi pe suprafeţele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică. Totodată, la culturile de toamnă (rapiţă și orz) semănate în epoca optimă, ritmurile de vegetaţie vor evolua în condiţii bune, îndeosebi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

În majoritatea regiunilor agricole, la cultura de floarea-soarelui aflată în faza de maturitate deplină (100%), se vor extinde și chiar definitiva lucrările de recoltare. Sub aspect fenologic, la hibrizii semitardivi și tardivi de porumb se va finaliza faza de maturitate în ceară (90-100%), plantele aflându-se predominant la maturitatea deplină (10-100%) în toate zonele agricole. De asemenea, se vor continua și chiar extinde lucrările de recoltare.

Sfecla de zahăr va parcurge îngroşarea axei hipocotile și acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartoful ajuns la maturitate tehnologică se vor continua lucrările de recoltare. În majoritatea plantațiilor, la pomii fructiferi şi viţa de vie se vor semnala acumularea zaharurilor, maturarea rodului/lemnului, precum şi recoltarea la soiurile de masă și cele timpurii. Rapiţa şi orzul de toamnă înfiinţate până la această dată vor înregistra fazele incipiente de vegetație, respectiv germinare-răsărire (10-50%), extinzându-se suprafeţele însămânţate în cea mai mare parte a țării.

 

Spune-ne opinia ta