Vremea ţine cu văraticii şi se suceşte din nou! Estimări meteorologice pentru judeţul Botoşani în următoarele zile

După frigul, mai ales matinal, pe care l-am resimţit în ultimele zile la Botoşani, orice grad în plus în termometre pare o victorie împotriva toamnei care ne obligă parcă să facem focul în sobe sau să punem centralele în funcţiune. Cu astfel de creşteri de temperatură vine săptămâna care stă să înceapă.

Vremea ţine cu văraticii şi se suceşte din nou! Estimări meteorologice pentru judeţul Botoşani în următoarele zile

Luna octombrie a început, cel puţin la Botoşani, cu o minimă de 0ºC, o temperatură mai redusă decât mediile climatologice cunoscute. Şi asta din cauza unui val de aer continental, caracterizat de un aer umed, fapt ce a contribuit la diferenţele mari dintre temperaturile diurne şi cele nocturne. În zilele următoare, însă, un val de aer cald se îndreaptă spre teritoriul ţării dinspre est, fapt care va duce la o creştere a temperaturilor înregistrate.

Ziua de luni va aduce temperaturi cuprinse între 15ºC şi 2ºC. Cerul va fi senin în cea mai mare parte, iar vântul va sufla dinspre sud- est. Marţi, însă, maxima va urca la 18ºC în timp ce minima se va opri la 8ºC. Cerul va rămâne curat iar vântul va sufla dinspre sud-est mai mult slab.

Ziua de miercuri începe cu ploaie şi cu temperaturi un pic mai reduse decât în ziua precedentă. Cerul va fi mai mult noros, iar vântul va sufla slab predominant dinspre vest. Temperaturile vor oscila între 14ºC şi 7ºC. Joi, maxima va urca la 18ºC în timp ce minima va fi de 8ºC. Cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla slab predominant din sector sud- vestic. Aspectul zilei de vineri nu va fi neapărat plăcut, însă temperaturile vor fi "tolerabile", oscilând între 18ºC şi 6ºC. Cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla slab dinspre nord- vest.

Weekend-ul nu va "face opinie separată", astfel că nu vă faceţi mari speranţe. Sâmbătă, cerul va fi mai mult noros iar dimineaţă se vor semnala averse. Vântul va sufla slab predominant din sector nord- vestic, iar temperaturile vor avea valori cuprinse între 14ºC şi 6ºC. Duminică, cerul va fi noros în cea mai mare parte, iar vântul va sufla slab dinspre sud- vest. Maxima va fi de 17ºC în timp ce minima va coborî la 6ºC.

Tradiția populară spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă și mai caldă. Dacă va ploua mult, în decembrie vântul va urma să bată puternic, dacă tună, iarna va fi ușoară, iar dacă este ceață multă, va fi zăpadă multă în decembrie. Dacă frunzele arborilor cad curând, anul următor va fi roditor, dacă nu, iarna va fi târzie, dar grea.

Luna octombrie este luna în care țăranii se preocupă în special de treburile gospodăriei. Se culeg poamele, se strânge porumbul, se adună cartofii, napii, se răsădesc zmeura și căpșunii. Este, de asemenea, luna în care se fac arăturile și însămânțările de toamnă, se curăță pomii și grădina.

 

Spune-ne opinia ta