Final de septembrie cu temperaturi apropiate de zero! Estimări meteorologice pentru weekend

Prea repede s-a lăsat frigul în acest final de septembrie. Cu minime nocturne ce se apropie de 0ºC, judeţul Botoşani pare expus unui val de aer cu origini arctice ce ar putea provoca daune în agricultură. Nu este însă o premieră în istoria judeţului.

Final de septembrie cu temperaturi apropiate de zero! Estimări meteorologice pentru weekend

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Staţia Meteo Botoşani a înregistrat vineri dimineaţă, în jurul orei 7:00, o minimă de 0,6ºC în aer, în condiţiile în care maxima zilei de vineri abia a urcat la 14,6ºC.

Statisticile deţinute de Centrul European de Climatologie arată că de-a lungul timpului au mai fost valuri de aer rece care să fi afectat judeţul Botoşani pe final de septembrie. De exemplu, în 1977, pe 29 septembrie, la Botoşani se înregistrau minus 4,5ºC, iar în 1986 în acelaşi loc se înregistrau 0,2ºC.

Frig a fost şi în anul 1969, atunci când termometrele indicau 2ºC sau în 1972, atunci când minima fusese de 1,4ºC. Mai aproape de noi cel mai frig a fost pe 29 septembrie 2003, atunci când termometrele au indicat o minimă de 4ºC.

Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole a Judeţului Botoşani, spune că temperaturile reduse s-au înregistrat pe perioade mici de timp, astfel că nu au produs daune. "În plus, nici ce a rămas pe câmp nu mai poate fi afectat de frig, Suntem în plină campanie de recoltare la porumb, se recoltează soia şi sfecla de zahăr şi au mai rămas mici suprafeţe cu floarea soarelui. Sunt însă optimist că în zilele următoare temperaturile vor creşte", susţine Cristian Delibaş.

Aşa se va întâmpla însă abia de săptămâna viitoare pentru că în acest weekend temperaturile minime vor rămâne apropiate de 0ºC. În noaptea de vineri spre sâmbătă, minima va fi de 1ºC , în condiţiile în care sâmbătă temperaturile vor avea valori cuprinse între 15ºC şi 2ºC. Cerul va fi senin în cea mai mare parte, iar vântul va sufla mai mult slab, predominant din sector nord- estic. Duminică, maxima va fi de 14ºC în timp ce minima va coborî la 3ºC. Ca şi în ziua precedentă, cerul va fi senin, iar vântul va sufla dinspre nord- est.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
70

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
201

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
337

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...