Peste 1000 de fermieri aşteptaţi la Arena Culturilor Vegetale şi Întâlnirea Anuală a Fermierilor din Clubul AGRALIM

Peste 1000 de fermieri aşteptaţi la Arena Culturilor Vegetale şi Întâlnirea Anuală a Fermierilor din Clubul AGRALIM
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, va discuta cu peste o mie de fermieri şi antreprenori din Regiunea de Nord-Est perspectivele agriculturii româneşti pentru anii 2017-2018. La evenimentul din 14 iulie mai sunt aşteptaţi Paul Kmen- director general adjunct la Agenţia de Plăti şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA, Anghel Ficu- director general adjunct AFIR, Sergiu Jitareanu - director executiv APIA Iaşi, Manole Grigore - directorul filialei teritoriale Moldova Nord a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, dar şi şefii direcţiilor agricole din mai multe judeţe ale Regiunii de Nord-Est.

Pe lângă Laurenţiu Baciu, preşedintele L.A.P.A.R., mai sunt aşteptaţi şi Cristian Delibas, directorul executiv al Direcţiei Judeţene Agricole Botoşani, Liviu Stelian Zaharia, directorul executiv al Agenţiei de de Plăti şi Intervenţie în Agricultură Botoşani.

Evenimentul va avea loc joi, 14 iulie, începând cu ora 10.30, pe rază comunei Ion Neculce, în imediată vecinătate a oraşului Târgu Frumos, în vecinatalea drumului European E85 către Iaşi,  pe o platforma Agricolă formată din 14 loturi agricole demonstrative. Micro-ploturile experimentale sunt  formate din culturi de primăvară porumb, floarea-soarelui şi soia, culturi experimentale ale celor mai mari companii de pe piaţă care urmăresc comportamentul acestor hibrizi şi datele lor tehnice. Vor avea loc demonstraţii de utilaje agricole din partea marilor reprezentanţi Fendt, Horsch şi Challenger, precum şi a unui utilaj autopropulsat, maşină de stropit, care se produce în România, in judeţul Bacău, la Filipeşti.

Cristian Andrici, director general la Grupul de Firme Agricola Târgu Frumos S.A., precizează pentru Ştiri.Botoşani.Ro că una dintre cele mai importante teme care vor fi dezbătute la acest eveniment este şi strategia montării unor staţii anti grindină.



Cristian Andrici conduce grupul de lucru care va înainta ministrului agriculturii un memoriu pentru înfiinţarea a 3 staţii anti grindină la Târgu Frumos, Sârca şi Strunga, zona cu o importantă uriaşă din punct de vedere legumicol şi horticol. Se doreşte alocarea de fonduri  pentru protejarea acestor areale şi funcţionarea lor în completarea celor deja existente la Cotnari şi Coarnele Caprei. Ambiţia personală a Fermierului Anului în 2013 din Botoşani este una de o importanţă deosebită pentru întregul areal nord-estic, mai ales în condiţiile în care deja grindină a produs pagube însemnate, după cum precizează, cel puţin în cazul Agricola Tg.Frumos, care, din cele peste 6000 de ha. cultivate în judeţul Iaşi anul acesta, 1000 au fost afectate de fenomenul meteo, efectele negative ridicându-se la peste 600-700 euro/ha.
(P).