Femeile s-ar putea pensiona la 65 de ani, insa doar daca vor. CSM va sesiza in acest sens Ministerul Justitiei

Femeile s-ar putea pensiona la 65 de ani, insa doar daca vor. CSM va sesiza in acest sens Ministerul Justitiei
Desi, in prezent, femeile se pensioneaza la 63 de ani, ele ar putea sa isi continue munca pana la 65 de ani, insa numai daca doresc acest lucru. O propunere in acest sens a fost avizata pozitiv de Consiliul Superior al Magistraturii, care vrea sa sesizeze mai departe Ministerul Justitiei.

Conform Avocatnet.ro, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, recent, sa sesizeze Ministerului Justitiei cu o propunere de modificare a Legii pensiilor.

Concret, potrivit informatiilor publicate de institutie, in cadrul sedintei desfasurate in 15 mai, magistratii au decis sa inainteze MJ urmatoarea propunere:

"Art. 53 – (1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr.5. Femeile au dreptul de a-si continua activitatea, la cerere, pana la implinirea varstei standard de pensionare prevazute de lege pentru barbati".

Cu alte cuvinte, femeile si-ar putea continua lucrul chiar si dupa 63 de ani, insa doar daca isi doresc acest lucru.

Aceasta in conditiile in care, in momentul de fata, legislatia stabileste clar ca varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. In plus, conform reglementarilor in vigoare, femeile nu au posibilitatea de a ramane incadrate in munca dupa varsta de pensionare.

De asemenea, tot in sedinta desfasurata recent, Plenul CSM si-a insusit punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios, in sensul ca nu sunt necesare si modificarile referitoare la incetarea de drept a contractului individual de munca, respectiv a raportului de serviciu, daca varsta standard de pensionare se va modifica, intrucat aceste prevederi nu contin varsta de pensionare, ci fac numai trimitere la aceasta.

Varsta de pensionare a femeilor este subiect de discutie inca din luna decembrie a anului 2013, atunci cand Guvernul a adoptat un proiect de lege care prevede ca femeile se vor pensiona pe viitor la aceeasi varsta ca si barbatii, adica la 65 de ani. Concret, documentul in cauza stabileste urmatoarele: "Art. 53 - (1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare".

Propunerea legislativa modifica, totodata, stagiul minim de cotizare, astfel ca acesta ar putea creste de la 13 ani, cat e in prezent, la 15 ani, atat pentru femei cat si pentru barbati. De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani, pana in anul 2030, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestor stagii se va realiza printr-o crestere graduala, conform esalonarii stabilite de legislatia pensiilor.

Asadar, potrivit intiativei, majorarea varstei de pensionare la femei va incepe in 2033 si se va aplica femeilor nascute in anii 1969 si 1970, care vor iesi la pensie la varsta de 64 de ani. Din anul 2035, femeile nascute incepand cu anul 1971 vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani.

Avand in vedere ca este vorba despre un proiect de lege, aprobarea de catre Guvern nu a fost suficienta, astfel ca el a fost ulterior inregistrat in Parlamentul Romaniei pentru a-si urma traseul legislativ. In aceste conditii, proiectul a fost adoptat tacit de Senat, prima camera sesizata, in 3 aprilie 2014. Totusi, pentru a intra in vigoare, propunerea trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor, care este for decizional.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Eduard Florescu rupe tăcerea după acuzațiile de blat: ”Oameni de nimic!”

astăzi, 08:12
50

Dinamo a avut de suferit cel mai rău de pe urma acestui rezultat pentru că a coborât pe loc direct retrogradabil, iar suporterii au răbufnit. Ulterior, pe rețelele sociale, a părut un scurt...

Calendar ortodox: Cinstim astăzi Învierea Domnului (Sfintele Paşti)

astăzi, 07:58
9

Numim sărbătoarea de azi Paști, după cuvântul care în vechiul grai evreiesc însemnează trecere; fiindcă aceasta este ziua în care Dumnezeu a adus, la început, lumea...

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
224

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...