De ce vrea Kelemen Hunor sa schimbe Ziua Nationala a Romaniei

De ce vrea Kelemen Hunor sa schimbe Ziua Nationala a Romaniei
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Sfantu Gheorghe, ca, personal, sustine ideea declararii zilei de 10 Mai ca sarbatoare nationala, mentionand, in context, ca ziua de 1 Decembrie nu are pentru comunitatea maghiara aceeasi semnificatie pe care o are pentru romani.

 Acesta a mai spus ca si alte state au cate doua sau trei sarbatori nationale, marcate in functie de evenimentele importante din istoria lor, prin urmare considera oportuna o astfel de initiativa, relateaza ziare.com.

 "Eu cred ca e o idee buna. Daca ar fi dupa mine, personal as sustine o astfel de initiativa. (...) Noi respectam istoria fiecaruia, dar asta nu inseamna ca din punctul nostru de vedere aceasta zi (1 Decembrie - n.red.) este nimerita pentru acest lucru. Si, sigur, am mai zis acest lucru, istoria ne-a despartit de foarte multe ori, dar viitorul trebuie sa ne uneasca.

Punctul nostru de vedere ramane neschimbat, respectam istoria si traditiile romanilor si asteptam respect reciproc pentru istoria si traditiile noastre", a declarat Kelemen Hunor, care a participat miercuri dupa-amiaza la inaugurarea unei biblioteci scolare din Sfantu Gheorghe ce a primit numele primului presedinte al UDMR, Domokos Geza.

 Ideea declararii zilei de 10 Mai ca sarbatoare nationala a fost lansata recent de cativa deputati PNL, care au depus un proiect de lege in acest scop. Acestia propun ca 10 Mai, zi ce marcheaza castigarea independentei statului roman, sa fie declarata ziua nationala, iar 1 Decembrie sa fie ziua reintregirii neamului.

 Presedintele PNL, Crin Antonescu, a apreciat ca 10 Mai are toate datele pentru a fi o zi de sarbatoare, dar nu neaparat cu statut de zi nationala.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Post vacant într-o parohie din Botoșani, se caută preot pentru 230 de familii!

astăzi, 12:42
135

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat, pe 3 mai 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condiții...

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
219

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
734

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...